CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Drumul apelor, 42 ( roman )
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îl sun pe Voquin din curtea Piramidei. Îmi răspunde promt.
- Bonjour, mon ami! îmi zice, nevenindu-i parcă să creadă.
- Sunt în Curtea Napoleon, îl informez, în față la Luvru!
- Vin imediat să te iau, dar o să dureze un pic. E o circulație infernală!
- Nu-i nicio grabă, zic. Nu strică să mai arunc o privire în jur!
- Foarte bine.
Stau undeva la baza Piramidei și privesc spre Sena. Nu bag de seamă când bărbosul, care mă abordase mai înainte, se așează lângă mine.
- Nu v-am spus cum mă cheamă! se bagă în vorbă și-mi întinde mâna. Lucy Coulbert! Profesor de arte.
- Paul Vernescu, îi răspund, scriitor.
- Bănuiam eu! Puțini vin să trăiască miracolul artei, cei mai mulți vin să vadă! Din păcate, nimeni nu se alege cu nimic!
- Sunteți nedrept, domnule Coulbert! Eu simt cu totul altceva!
- Fiindcă vă aflați sub imperiu emoției. Am auzit că sunteți aici de trei zile! E prea puțin pentru a-ți face o impresie!
- Mi-am făcut deja una!
- Ferice de dvs., mie nu mi-a ajuns zece ani!
- Nu vă cred.
- Mai vorbim noi peste un an-doi! Sper că nu sunteți doar în trecere?
- Nu, mă mut o vreme la Reims. Ați auzit de acest loc?
- Da, am stat și eu o vreme acolo, numai că-i destul de departe de Paris!
- Nu mă dau în vânt după Paris, să știți! îi mărturisesc, deși nici nu apucasem să-l văd. Prefer locurile mai liniștite.
- Crezi că mie îmi place? E de-a dreptul monstruos! Nu are nicio noimă.
- Există și alte păreri!
- Pe dracu! Toți zic că am fost prea îngăduitori cu străinii, lăsându-i de capul lor și făcându-le o reclamă nemeritată. Ăștia sunt nebuni de legat, nu genii!
- Lăsați că nici francezii nu sunt mai breji!
- Avem și noi nebunii noștri, domnule Vernescu, dar asta-i altă poveste! Luvru, Parisul sau orice alt loc de aici nu sunt altceva decât niște aglomerări urbane comune ( așa cum vezi peste tot! ), având în spate campanii deșănțate de marketing, cultivat de secole și dus la extrem. Iubim ceva ce nu există, o fată Morgană, pe care nimeni n-a văzut-o, dar despre care toți sunt de părere că există. Pare o blasfemie ce spun eu, în subconștientul colectiv există însă convingeri ( credințe, clișee! ) de nezdruncinat, formate mental cu mult înainte. Îți trebuie un timp să te dezmeticești!
- Nu mă așteptam să aud toate acestea de la un francez!
- Dar ce-ați fi vrut? Să recunoaștem că femeile noastre sunt curve, așa cum se spune, că Turnul Eiffel este a opta minune a lumii, că Notre Dame întruchipează culmea monumentalității și stilului gotic, că Pont Neuf, des Arts sau Alexandru III sunt cele mai frumoase poduri din lume, că Montmartre sau Quartier Latin, Panttheonul, Catacomele, Champs-Elysées nu se compară cu nimic? Nu pot spune asta?
- De ce?
- Pentru că nu toate franțuzoaicele sunt curve, deși nu ducem lipsă, pentru că Turnul Eiffel este o monstruozitate, pentru că în Orient, și nu numai, găsești catedrale mai răsărite, pe lângă care Notre Dame este un gunoi, cu tot cu Victor Hugo, pentru că toate cartierele acestea ale artiștilor sau ale perzaniei se găsesc chiar și la București, fără să mai vorbesc despre toate celelalte, la fel de penibile!
- Nu sunteți prea aspru? întreb siderat de „aprecierile” sale la adresa propriei istorii și culturi. Probabil că nu m-ar fi surprins s-o aud de la altcineva ( de la un rus, de exemplu! ), însă dvs. sunteți francez sadea!
- Asta nu mă scutește să fiu sincer! Franța nu mai este azi ceea ce a fost altădată, cât a fost sau dacă, într-adevăr, a fost! Trebuie să ieșim ( hotărât! ) din cărți, din filme, din starea aceasta de autoadmirație tâmpă și să încercăm să fim noi înșine!
- E prea târziu, domnule Coulbert!
- Niciodată nu e prea târziu să te schimbi! Până la urmă nu vorbim decât despre mentalitate, nu mă gândesc să dărâmăm totul ori să ne ardem operele de artă în piața publică!
- Sunt lucruri care țin de AND-ul vostru, așa că, dați-mi voie, să mă îndoiesc!
- Nu vă judec pentru pesimismul dvs., știu că voi, românii, ca popor, sunteți resemnați, adesea chiar tragici, împăcați cu soarta hărăzită de Dumnezeu ( știu exact ce înseamnă spiritul mioritic! ), este posibil să dureze, să mai treacă două-trei generații, dar de schimbat, vă asigur, ne vom schimba!
- Noi ne zbatem de un sfert de secol să ne dezbarăm de comunism și nu reușim!
- Următoarea generație s-ar putea să vă surprindă! Sunt la curent cu ce se întâmplă în România!
- Destul de improbabil, îl contrazic din nou, dacă nu vă gândiți la dispariția României, desigur!
Referinţă Bibliografică:
Drumul apelor, 42 ( roman ) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2288, Anul VII, 06 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!