CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

Drumul apelor, 40 ( roman )
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De astăzi locuiesc în apartamentul meu, lucru acceptat și de Adela, care nu vrea sub nicio formă să amplifice scandalul provocat de fostul ei soț. Acest lucru a făcut ca și vizitele ei să fie mai rare. E singura persoană lângă care am petrecut atâta amar de timp. Începuse să fie chiar monoton, iar o pauză se impunea de la sine. Adevăratul motiv era însă altul. Vecinii începuseră să șoșotească, lucru extrem de neplăcut pentru o femeie singură, hărțuită constant de un soț lamentabil, dispus la orice compromis în afară de desfacerea căsătoriei. Virgil Ardelean, administratorul clădirii, cu care mă cunosc foarte bine, este uluit de carențele mele informaționale cu privire la oameni, în general, și la cei din bloc, în special, fiind gata să îndrepte cât mai repede acest lucru. Cum azi doresc să închei socotelile financiare din trecut și mă gândesc să-i fac o vizită la biroul său din blocul vecin ( unde am norocul să nu mai întâlnesc pe nimeni! ), consider că a sosit timpul să-mi completez lipsa de informații din cea mai autorizată sursă.
- Nu trebuie să mai plătești nimic, îmi zice el uitându-se într-un registru, ai plătit și așa în avans, pe tot anul! Cu dragostea stai mai prost! Cum de te-ai lăsat prins în mrejele Adelei?
- S-a întâmplat! încerc o eschivă. Parcă nu știi!
- Adevărul e că ai fost mai tot timpul plecat, admite el înțelegător, n-aveai cum să-ți dai seama, mulți bărbați au luat-o în freză în ultima vreme. Totul a început acum doi-trei ani când și-a izgonit soțul, un bețiv și un scandalagiu notoriu. De atunci s-a încurcat cu o grămadă de bărbați, nu știu pe unde-i mai găsește, tu fiind ultimul dintr-o listă destul de lungă, care, de altfel, bați recordul de timp. Cei mai mulți își luau tălpășița în mai puțin de o lună, unii de bunăvoie, alții ajutați de Poliție. Dar lucrurile nu s-au oprit aici! Se pare că și la școală, unde ocupă postul de profesoară de gimnastica, se legase de niște băieți din ultimul an, cu care întreținuse relații sexuale, până când unul dintre ei s-a sinucis, lăsând în urmă o scrisoare de adio, în care povestea totul. Băiatul nu suportase ideea de a fi înlocuit cu alți colegi de-ai săi, mai mici sau mai mari, despre care auzise că ședeau la coadă. Azi e la Parchet și dă cu subsemnatul. O mare parte din băieți, inclusiv sinucigașul, erau minori!
Trec prin toate stările posibile, gândindu-mă cât de credul și de naiv fusesem.
- Dacă tot mi-ai spus, zic, de ce n-ai făcut-o mai devreme?
- Nu-mi place să mă bag în viața oamenilor!
- Crezi că va fi arestată?
- Sigur, mi-a confirmat polițistul de proximitate ieri. Nu scapă fără zece ani de închisoare!
Plec de acolo derutat, întors pe dos. Privind înapoi, înțeleg aserțiunile ei savante legate de sex, apropourile ei despre prietenie, căsătorie, viitor, toate trădând o mare experiență de viață, exact ceea ce îmi lipsea mie. Pentru prima dată, încerc un sentiment de lehamite în legătură cu planurile mele de viitoar, care nu se bazează pe nimic concret.
Telefonul mă aduce cu picioarele pe pământ. Mă sună Voquin.
- Bonjour!
- Bonjour!
- Ce faci?
- Ruginesc.
- Ești pregătit să primești o veste bună?
- Pentru vești bune sunt întodeauna pregătit. Să nu spui că a născut Ingrid!
- Ba chiar asta voiam să-ți spun! Am o fetiță de 3,5 kilograme!
- Să-ți trăiască!
- Mulțumesc. Ingrid te ivită s-o vezi în două-trei zile! Poți veni?
- Nu mă împiedică nimic. Spune-i că vin!
Face o pauză, apoi reia cu același aplomb.
- Să-mi dai un telefon când ajungi la aeroport!
Declicul telefonului îmi spune că interlocutorul a închis. În subconștientul meu, destul de tulburat, exista deja ideea de a pleca, indiferent unde, astfel că invitația lui Voquin venea într-un moment mai mult decât nimerit. Nici nu mai trec pe acasă, iau taxiul de la colț și mă îndrept către aeroport. Nu știu orarul curselor directe, costul biletului și durata de zbor. Aflu că următoarea cursă este peste zece minute. Nu stau prea mult pe gânduri, îmi cumpăr bilet și intru în zona de îmbarcare. Invitația era peste două-trei zile, destul cât să dau o raită prin Paris. Un sfert de oră mai târziu eram în avion lângă un bărbat cu aer de intelectual, care avea chef de vorbă.
- Europarlamentar? se interesează el, privindu-mă suspicios.
- Nu, zic, scriitor, nu mă dau în vânt după politică!
Abia atunci observ că nu sunt îmbrăcat ca ceilalți pasageri și-i explic bărbatului de lângă mine de ce.
- Înțeleg, admite el, fără să înțeleagă prea mare lucru, și eu am plecat în viteză după ce l-am ascultat pe ministrul Justiției!
- N-am avut timp să mă uit la televizor!
- N-ai pierdut nimic, stai liniștit! Ești PSD-ist?
- N-am nicio culoare politică.
- Foarte bine, toți sunt niște porci! De la Tudorel Toader, care mai este și profesor universitar, pe deasupra, mă așteptam la mai mult! Ți-ai găsit! Politica îi mânjește pe toți! A fost suficient să treacă pe la dânsul Hans Klemm, ambasadorul SUA, și s-a sucit. E ca în Caragiale: „…din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să să schimbe pe ici, pe colo, și anume prin punctele esențiale!”. Susține, pe de o parte, că DNA-ul și Parchetul General au cam feștelit-o, încălcând Constituția, iar, pe de altă parte, nu crede că-i oportun s-o schimbe pe Kovesi și pe Lazăr, chipurile, fiindcă s-a mai încălcat Constituția și nu s-a întâmplat nimic! Numai că de data aceasta a fost o adevărată încercare de lovitură de stat!
Referinţă Bibliografică:
Drumul apelor, 40 ( roman ) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2285, Anul VII, 03 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!