CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Drumul apelor, 18 ( roman )
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Suntem în a cincea zi de croazieră și la jumătatea drumului. Veștile de acasă sosesc greu, fiind, pe deasupra, și foarte costisitoare. Căpitanul îmi permite accesul gratuit la rețeaua wireless proprie în zilele de luni și duminică, direct din cabina mea, dar în pofida acestui lucru viteza cu care se mișcă internetul este modestă, iar transmisia proastă. Aflu de mișcările de stradă din București și din țară, fără să înțeleg logica manifestanților. Guvernul adoptase o ordonanță de urgență prin care aliniase hotărârile Curții Constituționale ( vreo sută la număr! ) la articolele Codului penal și Codului de procedură penală, găsite neconstituționale. Luase toate avizele prevăzute de lege prin consultări cu toți factorii de răspundere, dând drumul ordonanței în jurul orei douăzeci, noaptea, fapt invocat cu asupra de măsură de către manifestanți. Deși se vorbește despre un act ilegal, emis cu „ dedicație”, ordonanța este perfect legală, lucru constatat chiar de Curtea Constituțională câteva zile mai târziu, care respinge și existența unui conflict instituțional, reclamat de Președinte și de Consiliu Superior al Magistraturii. În pofida acestor evidențe, Guvernul abrogă ordonanța, îl demite pe ministrul Justiției, în ideea de a stăvili protestele străzii. Departe de a se întâmpla aceasta, manifestanții cer, în disperare de cauză, mai mult, demisia Primului- ministru și a Guvernului, protestele lor riscând să rămână fără obiect. De aici și ideea de manipulare ocultă, de lovitură de stat, etc., puse pe seama Președintelui, Serviciilor secrete și Procuraturii. În constrast, la Cotroceni, apare o mișcare contrară, împotriva Președintelui și a DNA-ului ( adevărații vinovați de crearea acestei situații! ), în sprijinul Guvernului și apărarea rezultatului alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Toți sunt de acord că abuzul în serviciu, așa cum este definit, permite procurorilor să aresteze pe oricine pentru orice, iar denunțul poate opera, fără nicio limitare în timp, dacă trebuie, chiar de la naștere, numai că cei din Piața Victoriei, par să agreeze aberațiile acestor coduri, deși e greu de crezut. Mai grav este că mulți dintre ei n-au citit OUG, nu știu de ce sunt acolo și ce apără, nefiind, practic, nimic de apărat. Românii de pe vas privesc situația cu îngrijorare, temându-se de o posibilă implicare străină, așa cum transpare din scrisoarea celor șase ambasatori UE, a căror poziție față de eveniment n-are nicio legătură cu evenimentul. Printre ei l-am cunoscut de curând pe Valer Munteanu, rectorul Facultății de Drept din București, cu care discut adesea, încercând să înțeleg ce se întâmplă.
- În primul rând, îmi explică el zâmbind, ambele manifestații au un numitor comun: nu sunt autorizate. Legea nu interzice dreptul cetățenilor de a manifesta liber, impune însă necesitatea obținerii unei autorizații din partea organizatorilor, cu explicarea obiectivelor urmărite, care nu pot excede dispozițiilor legii și care nu conduc la limitarea drepturilor altor cetățeni. În aceasă situație, și numai în această situație, știm cu precizie cine sunt organizatorii, ce urmăresc, fiind excluse din start manipulările interesate sau rău intenționate, instigarea la nesupunere civică, la tulburarea ordinii și liniștii publice ori de stat.
- Ei invocă factorul spontan al acțiunii?
- Da, prima acțiune poate fi considerată spontană, dar când lucrurile tind să se cronicizeze, este vorba despre altceva. În al doilea rând, abilitarea Guvernului de a adopta ordonanțe, chiar și de urgență, nu este limitată în timp, acesta putând să emită acte de dispoziție la orice oră din zi și din noapte, fără ca cineva să poată invoca nereguli de natură temporală, cum am tot auzit în ultimul timp.
- S-a folosit sintagma ”ca hoții”!
- Total greșit, după părerea mea. Hoții acționează în egală măsură și ziua. În al patrulea rând, doar Curtea Constituțională se poate pronunța, în deplină cunoștință de cauză, asupra legalității unui act, nu strada. Prin urmare, nu există niciun motiv care să justifice nemulțumirea cuiva, în afară de nemulțumirile personale ale Președintelui sau a instituțiilor de forță, amenințate cu pierderea privilegiilor și puterii. Ordonanța aceasta a fost un pretext!
- S-a vorbit și despre lipsa „ urgenței”?
- Hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii, prin urmare și urgente. Menținerea unor acte normative cenzurate de Curte împiedică administrarea corectă a Justiției și poate conduce la haos. Și sub acest aspect OUG este perfect legală, lucru justificat și de numeroasele decizii CEDO, hotărâri ale instanțelor judecătorești, contestări și sesizări interesate.
- Atunci care este explicația? întreb.
- Mascarea penibilă a unei lovituri de stat. Însuși președintele a declarat, cu subiect și predicat, că Puterea este cu totul altceva decât își imaginează cei care au câștigat alegerile, iar exercitarea prerogativelor ei nu ține neapărat de procente. Ce vrei mai mult?
- Să înțeleg!
- E foarte simplu. Acum nu mai vorbim despre instituții, ci despre oameni, care sunt mai rigizi și mai imprevizibili decât instituțiile. Dacă președinții de țară, parlamentarii, aleșii, în general, admit transferul democratic al Puterii, cei numiți, mai mult sau mai puțin politic, nici nu vor să audă, având de partea lor toate instrumentele de control absolut ale Statului. Nu mai vorbesc despre resursele umane și financiare nelimitate, cu care pot înclina decisiv balanța.
Mă uit la el neîncrezător.
- Atunci la ce mai servește Constituția?
- La nimic, din păcate. Cel mai adesea depinde de ce-l care o interpretează, de un om sau de un grup de oameni constituiți, ca acum, într-un sistem mafiot, inexpugnabil. Culmea e că reușesc să-și propage o imagine bună și în afară!
- Cum?
- Prin tupeu. Dacă îți imaginezi că politicienii din afară sunt altfel decât cei dinăuntru, te înșeli. Aș zice chiar că sunt mai răi!
- Mă îngrozești!
- Da, fiindcă nu te-ai gândit că ar fi posibil. Oameni de bun simț cred în supremația legii, în onestitatea conducătorilor, dar asemenea lucruri nu există. Interesul e deasupra tuturor lucrurilor!
- Și care ar fi interesul nostru? nu mă pot abține să întreb.
Interlocutorul meu își aprinde tacticos pipa.
- Bună întrebare! Se vede că n-ai înțeles nimic!
Îl privesc cum se îndepărtează și cum se alătură unei tinere, probabil studentă, în drum spre restaurantul Valentine Nest! Acesta era interesul lui…
Referinţă Bibliografică:
Drumul apelor, 18 ( roman ) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2236, Anul VII, 13 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!