CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Drumul apelor, 14 ( roman )
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Înregistrările îmi dezvăluie o lume nocurnă neobișnuită. Oameni, precum figurile în alb și negru din tablourile lui Rembrandt, ies ca jivinele noaptea din pântecele vasului, hoinăresc spre locurile întunecoase, se îmbrățișează, se sărută cu patimă, își pipăie părțile intime, își fac jurăminte tainice sau fac dragoste în picioare. Nu există nicio depsebire între tineri sau bătrâni. Comportamentul e aproape la fel. Cu mențiunea că tinerii sunt mai inventivi. Catargul, locul care mă interesează, este scufundat în întuneric, fiind atins adesea de razele lunii, desul de palide, care nu mă ajută să disting trăsăturile vizitatorilor. În prima și a doua zi, dinaintea morții lui Zimmer, nu observ nimic deosebit, abia în ziua a treia identific un bărbat îmbrăcat în costum de camuflaj, cu cagulă pe față, care trece de mai multe ori prin cadru, în ambele sensuri, fără ca aparent să aibă vreo treabă. La o distanță de câteva cadre apare cadavrul bărbatului spânzurat de catarg fără alte imagini care să surprindă acest lucru. Suspectul pare să fie conștient de existența camerelor de supraveghere întrucât se deplasează la limita razei de cuprindere a acestora, fiind surprins doar de câteva ori de lumina slabă a unei raze de lună, inutil, de altfel, din cauza cagulei. Chiar și așa, îmi dau seama că omul nu putea fi decât suspectul nostru, cu toate că nu înțeleg cum a fost ridicat și spânzurat mortul și de ce camerele n-au surprins momentul. Sper ca arestarea pasagerului de la cabina treisutecincisprezece, dezvăluit de Voquin, va acoperi acest gol, deoarece camerele nu ne ajută deloc. Scriu la repezeală raportul, menționând și dezvăluirile lui Voquin, pe care-l includ în rândul suspecților, apoi mă culc. Mă trezesc ca de obicei, la șapte, îmi beau cafeaua în liniște, fumez vreo două-trei țigări, după care ies și mă îndrept spre centru de comandă al navei. Căpitanul este acolo, polițiștii și Thomson la fel, mai lipseam eu.
- Înregistrările, zic, făcându-i să-și întrerupă disputa începută mai înainte să apar, nu ne ajută cu nimic. Există un personaj care ar putea fi suspectat, numai că poartă cagulă și nu poate fi identificat. Informațiile mele plasează suspectul la cabina treisutecincisprezece, așa că va fi nevoie să-l arestați. Sursa mea precizează că individul este extrem de periculos.
Cei patru își iau pistoalele de prin sertare, își pun vestele antiglonț, apoi pornesc înspre locul indicat de mine. Merg după ei, fiind foarte interesat să asist la arestare, dar și să-l văd la față pe criminal. Bossel sună la ușa cabinei, își declină identitatea, după care Hoop dărâmă ușa cu o lovitură năprasnică de picior. Bărbatul dorme gol pușcă lângă o femeie de vreo treizeci de ani, ne privește perplex, dar n-are nicio reacție. Văd pe un scaun costumul de camuflaj și cagula, ceea ce îmi întărește convingerea că era omul din imagini. În dulapul din colțul opus descopăr și valiza despre care îmi spusese Voquin, plină cu bani și un pistol automat, cu amortizor.
Biller îi citește drepturile și-i pune cătușele, lăsând-o pe femeie să plece, după ce-i consemnează datele.
Francesco Grosetto se învărte prin cabina suspectului ca un titirez.
- Serafim Ortiz! exclamă el, răsfoind pașaportul individului. După nume pari mexican!
- Sunt, într-adevăr, mexican, recunoaște suspectul. Nu știu însă de unde apărut valiza și pistolul!
Îl fixez cu o privire rece, necruțătoare.
- Ai fost văzut cu valiza venind dinspre cabina lui Zimmer! N-are niciun rost să negi!
Își înghite replica batjocoritoare care-i stă pe buze.
Roșctul Biller îl împinge energic spre ușă.
- Mișcă!
În urma lor Bossel sigiliază cabina. Facem drumul înapoi printre oameni mirați și bănuitori, care șoșotesc în urma noastră, într-un moment când ”Princess” își reia mersul.
- Buni băieți! se entuziasmează căpitanul. Au muncit toată noaptea!
- Un lucru lăudabil, apreciază și Hoop, dar cum rămâne cu sabotajul?
- Cercetăm, răspuse căpitanul glacial. Am văzut și eu urmele de acid care n-aveau ce căuta acolo. Eu zic să luăm lucrurile la rând, poate se leagă între ele!
Suspectul rânjește provocator.
- Sper să nu mi-o puneți și pe asta în cârcă!
- Ai fost văzut și pe acolo, i-o retez. Mâine vom ști cui aparțin ampretele găsite în cele două locuri!
- Refuz să fiu amprentat!
- Foarte bine, noi avem deja ampretele d-ale de pe cele două pahare găsite în cabina ta! Nu ne trebuia mai mult!
Suspectul scuipă în direcția căpitanului.
- Nenorociților! N-o să scoateți un cuvânt de la mine!
În timp ce individul se zbate în mâinile lui Biller observ că are o coamă impresionantă de păr, care îi ajunge până pe umeri și-mi amintesc că mai văzusem această imagine în înregistrări. Cagula nu reușise să-i mascheze și podoaba capilară.
- Părul te-a dat de gol! îi spun amuzat. Ai fost neglijent și neinspirat. Oricât ai încercat să te ferești de camere, n-ai reușit! Apari peste tot în ținuta asta de camuflaj, unică pe vas, cu părul ăsta inconfundabil și cu bocancii ăștia arși de acid, așa că las-o mai moale!
Căpitanul îmi face semn să întrerup dialogul.
- Las` că-l facem noi să spună și ce lapte a supt de la mă-sa!
Nu am de gând să mă retrag înainte de a afla cum se desfășurase lucrurile. Tac și-mi continui drumul încruntat. Căpitanul iese din rând și ne anunță că merge să mai aducă pe cineva.
- Pe cine ? întreb surprins. Dacă te gândești la Voquin, renunță! Mi-a spus că nu-l interesează asemenea chestii!
- Nu-i după cum vrea dânsul! Omul ăsta nu mi-a plăcut niciodată!
- Nu uita că el ni l-a dat pe Ortiz!
- De ce el și nu altcineva? Nu m-ar mira să descopăr că este și el implicat!
Nu mai insist. În fond, Voquin știa la ce se expune. Și nu cred că a făcut-o din spirit civic. Mă gândesc că urmărește ceva. Pe de altă parte, observ că Thomson dispăruse pe drum înainte de arestarea lui Ortiz, lucru care începe să-mi dă de gândit.
Referinţă Bibliografică:
Drumul apelor, 14 ( roman ) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2227, Anul VII, 04 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!