CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Drumul apelor, 8 ( roman )
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ieșim din club, lăsându-l pe Voquin la masa noastră. Afară e rece și vânt. Puntea e plină de cupluri, care-și fac plimbarea dinaintea mesei de prânz. Nava, deși n-are pânze, fiind propulsată de un motor cu ardere internă, este prevăzută cu un catarg înalt, de care atârnă drapelul național al Elveției. În zona aceea se vede o aglomerație neobișnuită, pe care nu ți-o poți explica decât privind în sus. Sub pavilion atârnă un bărbat spânzurat, care se bălăngăne după cum bate vântul. Aflăm că e un membru al echipajului, cu grad de ofițer, ceea ce ne miră din cale afară.
- Nu-l văd urcându-se pânâ acolo, zise Ingrid destul de tare, și să-și bage singur gâtul în streang! N-avea cum!
- Așa cred și eu! își dă cu părerea o femeie ceva mai în vârstă, oprită să se uite și ea ca și noi. I-ar mai fi trebuit cel puțin două mâini: cu două să se țină și cu alte două să lege frânghia și să-și treacă lațul pe după cap! Cică era traficant de droguri!
- De zece ani, de când călătoresc cu ” Princess”, n-am auzit o prostie mai mare ca asta! spun cu o notă de amărăciune în glas. Dați-mi un exemplu de om drogat, eu nu știu niciunul!
Bătrâna bate în retrgere.
- Circulă tot felul de zvonuri, habar n-am!
Brațul telescopic al unei macarale descrie un arc de cerc deasupra noastră, purtând în cârlig un bărbat îmbrăcat în ținută de pompier, care este deplasat lent spre cel spânzurat. Omul prinde mortul în brațe, se chinuie cu o mână să-l salte în sus, iar cu cealaltă să-i scoată ștreangul, lucru extrem de complicat, fiindcă după ce reușește să-l elibereze din strânsoare, se dezechilibrează și-l scapă din mâini, smulgând asistenței un strigăt de stupoare. Cadavrul se izbește de punte cu un zgomot înfundat în timp ce personalul medical, în halatele Crucii Roșii, aleargă dezorientat într-acolo, împingând o targă mobilă. Doi dintre ei îl apucă de mâini, alți doi de picioare, îl balansează de câteva ori, apoi îl laruncă pe targă, grăbindu-se ( inutil, de altfel! ) spre punctul de prim ajutor, unde există și o cameră frigorifică. Atunci îl zăresc și pe unchiul Ingridei, care se îndreaptă încruntat spre noi.
- O să trebuiască să dați niște declarații de martor! ne anunță el din mers. Cu ce ați văzut! Veniți după mine!
Ne uităm mirați unul la altul, dar nu zicem nimic. Urcăm scările spre pavilionul de comandă, rezervat doar marinarilor, și intrăm într-o cabină foarte mare, cu o masă dreptunghiulară în mijloc, la care stau mai mulți oameni. Îl recunosc pe căpitan și pe alți câțiva, despre care știam că sunt polițiști.
- E încă prea devreme să tragem o concluzie, zice căpitanul Grosetto din capul mesei. Să așteptăm rezultatele autopsiei, apoi ne uităm și la casete. Le am pe toate din ultimile trei zile.
Polițiștii sunt de altă părere.
- Nar fi mai bine să ni le predați acum? Cine știe ce se mai poate întâmpla! Ar trebui înregistrate ca probe!
Grosetto împinge cutia de carton cu CD-uri către ei.
- Faceți cum știți!
Polițistul cu aere de șef, căruia căpitanul îi zice într-o engleză stricată George, își scoate bloc-notes-ul, întocmește un proce-verbal, adăugând la subsol și numele noastre, după ce, în prealabil, i le comunicăm nominal. Documentul trece din mânâ în mână, îl semnăm, mai dăm câte o scurtă declarație pe același carnețel, apoi plecăm care încotro. Ingrid nu pare în apele ei.
- Aș bea ceva tare!
Ne întoarcem la bar. Abia găsim două locuri la o masă cu două cupluri în vârstă. Ingrid comandă un Bloody Mary, cer și eu unul.
- Uneori mi se face scârbă de tot, îmi mărturisește ea după ce-și aprinde și o țigară. Fac cursa asta de vreo cinci ani, nu mai rezist, crede-mă!
- Te cred, o aprob, fiindcă și eu m-am săturat, dar n-am ce face. Nu suport zborul cu avionul!
- La mine e cu totul altceva. Depind de asta!
Mă uit la ea uluit.
- Cuma așa?
- Nu câștig decât atât cât să-mi ajungă un an. Nu mai mult! O iau mereu de la capăt. Noroc că am o agenție de plasament, care se ocupă să-mi găsească în fiecare an câte un client. Anul ăsta am avut noroc cu Voquin, e tânăr, bogat, nu-ți mai spun că-mi place și ca amant, din păcate însă are și multe lipsuri. Până acum am avut parte numai de babalâci.
Golește pharul pe jumătate. Nu comentez, fiindcă n-am ce comenta.
- N-am vrut să te demobilizez, continuă ea zâmbind, îți jur, asta sunt și asta vreau s-o afli direct de la mine. Tipul acela spânzurat m-a făcut să mă gândesc mai profund la viața mea, pe care, recunosc, nu dau doi bani. Într-o zi voi sfârși poate ca dânsul. Sunt atâția nebuni pe lumea asta că nu mă mai miră nimic!
- Și la ce concluzie ai ajuns? o întreb simțind cum Maria își face loc printre farmecele ei.
Se uită lung la mine, cu un aer serios.
- La niciuna.
- Mă gândeam eu!
- Știi, zice brusc, n-am mai cunoscut până acum un scriitor! În timp ce-ți citeam cărțile ( Voquin le are pe toate! ) mă întrebam prostește dacă ai pe cineva, sperând să nu ai, sau dacă ar fi posibil să mă îndrăgostesc vreodată de tine precum o eroină din cărțile tale, cu porția de iluzii și orgasme aferente, fiind destul de sceptică în privința aceasta, ca să-ți spun drept. Și uite că viața îmi dă șansa să te întreb!
- Nu am momentan pe nimeni, mint. Dacă vrei să intri, nu trebuie decât să împingi ușa!
Zâmbește.
- Chestia aia cu mortul m-a dat peste cap. Parcă aș mai bea ceva!
Referinţă Bibliografică:
Drumul apelor, 8 ( roman ) / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2216, Anul VII, 24 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!