CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

3 curente literare minuscule și Manifestul Sublimismului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Curentele literare apar ca și ciupercile otrăvitoare după ploaie, promovate fie de vreun critic literar în vogă, ieșit la pensie, precum Alex Ștefănescu, ori de vreun personaj exotic, ajuns lefegiu la Stat, ca Manolescu, de pildă, care, se pare, a dat în mintea copiilor, ca să nu zicem mai mult. Dacă luăm, la întâmplare, trei dintre ele, himerismul lui Vaile Baghiu, deprimismul lui Gelu Vlașin și fracturusmul lui Marius Ianuș, nu numai că nu descoperim nimic nou, contondent, care să ne șocheze, precum un van Gogh, de exemplu, dimpotrivă, încercăm o mare decepție ca atunci când socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Demersurile programatice, ritoase nu se regăsec în producțiile acestora, cel mai adesea, înoielnice, iar adepții, presupușii lor adepți, lipsesc cu desăvârșire ( ei fiind și maeștri și discipoli… concomitent !). De la Alter ego-ul flușturatic și cosmopolit a lui Baghiu, la ospiciile lui Vlașin ( unde deprimarea seamănă, mai degrabă, cu paranoia ), până la aspirațiile barbare de cotonogire a esteticului, nutrite de Ianuș, nu avem altceva decât intenții, orgolii nemăsurate, fracturi între vorbe și fapte, platitudini și, mai ales, mult prost gust ( situat, de obicei, la periferia literaturii ). Nu mai puțin precare mi se par remarcile celor doi corifei ai literaturii românești ( Alex Ștefănescu și Nicolae Manolescu ), numiți mai sus, cu recidive, dacă ne gândim numai la Mihail Gălățeanu ( România cu prostii ) sau la Andrei Ciobanu ( Suge-o, Ramona ) și facem abstracție de ceilalalți ( câți or mai fi! ).  
  
 
  
Ca inițiator al curentului sublimist (http://www.samanatorul.ro/editura/2010/Aurel_Contu-Sublimismul.pdf ) am ales să procedez altfel. Nu sunt membru al niciunei uniuni a scriitorilor ( deși nu-mi lipsește nimic ca să fiu! ), nu benificiez de susțineri interesate ( nici nu mi le-aș dori! ) și nu mă interesează deloc părerile unora sau altora. Mă lansez de pe site-ul acesta generalist ( care mi se pare mai degrabă, nonconformit! ), sperând să-mi găsesc un număr oarecare de adepți ori să provoc o dezbatere ( dacă nu se poate mai mult ).  
  
 
  
Sublimismul în artă și, mai ales, în poezie, reprezintă arta creatorului de a dirija mental acele energii primitive ( instinctuale ), care vin din inconștientul nostru, către un scop nobil, superior, în vederea obținerii unor plăceri exclusiv intelectuale, dezamorsării unor conflicte interne precum cele întâlnite la himeriști, deprimiști sau fracturiști și investirii lor cu valori sociale pozitive. Dacă în chimie lucrurile par mai simple, substanțele trecând din starea solidă, prin încălzire, direct în starea gazoasă, fără a mai parcurge sarea lichidă, în viață lucrurile sunt mai complicate, linia dintre normalitate și patologic fiind foarte subțire, o sublimare prea îndelungată ducând la acumularea unor tensiuni și frustări insuportabile. Dar, mai bine, să exemplificăm:  
  
 
  
ai țesut în juru-mi o pânză de păianjen  
  
te simt undeva aproape  
  
la pândă  
  
într-o scorbură a minții  
  
ți-aud bătăile inimii  
  
mușchii încordați  
  
ești ca o văduvă neagră  
  
flămândă  
  
într-o zi mă voi lăsa devorat  
  
pentr-o clipă de pathos  
  
de grație  
  
până atunci însă  
  
primește perechea aceasta de aripi  
  
și hai să zburăm  
  
până la capătul lumii  
  
iar la sfârșit să ne trezim  
  
oameni..  
  
 
  
Aștept puncte de vedere, critici, dezbateri, reacții sincere…  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
3 curente literare minuscule și Manifestul Sublimismului / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2180, Anul VI, 19 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!