CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Dincolo de porţile întunericului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„ … Prietenia unui deştept e mai de preţ decât prietenia tuturor proştilor…”  
  
( Democrit )  
  
Născut acum două milenii şi jumătate în urmă ( 460 – 370 î.Hr.) în oraşul Abdera din vechea Tracie, astăzi un teritoriu pe care se află Bulgaria, părţi din Serbia, Grecia şi partea europeană a Turciei, dintr-o famile de oameni bogaţi, marele filosof de mai târziu are parte de o educaţie solidă, beneficiind de învăţăturile celor mai iluştri profesori ai vremii, printre care şi un enigmatic mag persan, de existenţa căruia este legată pasiunea sa pentru călătorii exotice. „… Eu – ne mărturiseşte Democrit – am cutreierat cea mai mare parte de pământ pentru a cerceta ceea ce este mai departe şi am văzut cele mai multe ţări şi laturi ale cerului, am ascultat cei mai mulţi filozofi, iar în demonstraţiile şi construcţiile geometrice nu m-a întrecut nimeni ; nici chiar geometrii Egiptului, printre care eu am peregrinat timp de cinci ani ca străin…”. Luând contact cu diversele culturi orientale, necunoscute sau ignorate pur şi simplu de greci, Democrit înţelege că lumea nu începe şi nu sfârşeşte cu civilizaţia din care vine şi că pentru cunoaşterea altor civilizaţii, apărute cu mii de ani înaintea civilizaţiei sale, merita să-şi irosească întreaga energie şi avere. Întors în Abdera după ani şi ani de peregrinări se dedică cu pasiune scrisului şi cercetării, abordând aproape toate domenile artei şi ştiinţei printre care matematica, geometria, fizica, etica sau muzica graţie unei aplecări şi înţelepciuni ieşite din comun. Opera sa vastă stârneşte invidii şi contestări din partea unor filozofi de anvergură, precum Platon, care cere să i se ardă cărţile şi care se fereşte să-i pomenească numele în celebrele sale scrieri, sau Aristotel, care îl citează destul de des, dar o face întotdeauna părtinitor şi critic, deşi se formase ca om de ştiinţă studiindu-i operele. Pe seama lui Democrit au circulat o sumedenie de zvonuri în legătură cu plagierea unor teorii filozofice orientale, practicarea alchimiei ori a autoflagelării. Tertulian, de pildă, susţine că şi-ar fi provocat orbirea din cauza unui impuls necontrolat şi anume acela de a poseda toate femeiile pe care le vedea, Plutarh, dimpotrivă, pune autoflagelarea pe seama dorinţei de a filozofa nestingherit, iar Cicero, cel mai aproape de adevăr, o atribuie vârstei : „ … nemaiputând să deosebească albul de negru el deosebea binele de rău…”. Se spune că locuitorii din Adberă au vrut să afle dacă Democrit, care trăia într-o peşteră la marginea oraşului, era orb sau nu şi pentru aceasta s-au deghizat în chipul cel mai înspăimântător cu putinţă. L-au găsit pe filozof citind şi disecând animale, iar la vederea lor s-a amuzat teribil.  
  
Într-o vreme când filosofii mai credeau că Pământul era singura entitate creată de zei pentru oameni, un fel de centru al Universului, în jurul căruia se învârteau stelele, Luna şi Soarele, Democrit postulează teoria lumilor infinite rezltate din combinaţiile ineluctibile ale unor particule materiale, invizibile şi indivizibile, fără început şi sfârşit, asemănătoare cu lucrurile din lumea reală, denumite atomi, fiind considerat părintele materialismului în ştiinţă. Potrivit teoriei lui Democrit, care avea să chinuiască spiritul uman până în zilele noastre, nu există altceva decât atomi şi spaţiul gol… şi nimic nu se întâmplă din întâmplare, ci totul dintr-un temei şi acesta cu necesitate. Democrit aplică teoria materialistă asupra sufletului şi asupra eticii sale eudaimoniste ( grecescul eudaimonia însemnând fericire, noroc, desăvârşire, destin măreţ ). Opera marelui filozof n-a supraveţuit decât fragmentar trecerii timpului, în schimb un număr foarte mare şi inegalabil de maxime au ajuns până la noi, surprinzând prin actualitatea şi valabilitate lor şi după aproape trei milenii :  
  
„ … Când uiţi de propriile defecte devii mândru …”  
  
„… Căutăm binele fără să-l găsim vreodată, în schimb găsim răul fără să-l căutăm …”  
  
„ … Caracteristica libertăţii este dreptul de a vorbi deschis …”  
  
„ … Uitarea defectelor proprii dă naştere la îndrăzneală …”  
  
„… Speranţa unui câştig ruşinos este începutul pagubei …”  
  
„ … Viaţa printre străini te învaţă cumpătarea, căci fiertura de orz şi culcuşul de paie sunt leacurile cele mai dulci împotriva foamei şi a oboselii …”  
  
„ … Pentru cei fără minte este mai bine să fie conduşi decât să conducă …”  
  
„ … Medicina vindecă bolile corpului, iar filozofia liberează sufletul de patimi …”  
  
„… Când cineva depăşeşte măsura, lucrurile cele mai plăcute devin cele mai nesuferite … „  
  
„ … Natura şi educaţia sunt asemănătoare, căci educaţia transformă pe om şi, prin această transformare, crează natura… „  
  
„ … Chiar când eşti singur nu vorbi şi nu face nimic rău, învaţă să te ruşinezi mai mult de tine decât de alţii …”  
  
„ … Remuşcarea lăsată de faptele de ruşine este mântuitea vieţii… „  
  
„ … Este înţelept nu acel care e preocupat de ceea ce-i lipseşte, ci acel care se bucură de ceea ce are … „  
  
„ … Cuvântul este o umbră a faptei … „  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dincolo de porţile întunericului / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2162, Anul VI, 01 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!