CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Politică sau teatru antic
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În teatrul antic, atribuit grecilor, actorii ( de regulă, bărbați ) purtau măști, se îmbrăcau în piei de animale, își puneau coarne, reprezentând zeii și suitele lor caraghioase ( de satiri ), despre care credeau că dețin controlul asupra Universului și asupra vieții lor. Arta aceasta de a reprezenta ceva sau pe cineva, fiindcă, într-adevăr, este o artă, a fost preluată, între timp, de politicieni ( și nu întâmplător! ), politica s-a apropiat tot mai mult de teatru, iar politicianul-actor s-a trezit dintr-o dată în postura de a juca sau interpreta roluri ( cel mai adesea, diferite! ) în aceeași piesă, reluată la nesfârșit. Zâmbetul perfid al premierului Cioloș, alături de zâmbetul lui Dragnea, de exemplu, întruchipează culmea ipocriziei, cunoscând relațiile încordate dintre ei. Trebuie să fii un actor foarte bun ca să afișezi un asemenea zâmbet, să strângi mâna dușmanului de moarte și să pari și fericit, pe deasupra. Nu mai puțin fățarnic apare zâmbetul lui Iohanis când vorbește ( dacă vorbește! ) de la tribuna Președenției sau când răspunde întrebărilor ziariștilor. Dacă ar îmbrăca o blană de urs și ar avea două coarne de țap, tabloul fariseului, cocoțat mult prea sus pentru aspirațiile sale ( de biciclist și primar etern! ), ar fi complet. Același zâmbet fals, nesincer și ipocrit este specific tuturor politicienilor, fără excepție, care nu mai surprinde pe nimeni, fiind doar o mască, exact ca în teatru antic, când actorul reprezenta un personaj imaginar, fictiv, așa cum se întâmplă, din păcate, și astăzi ( la propriu! )  
  
 
  
Pe timpul lui Eurypide, măștile, reprezentând animale și monștri, mai ales, erau la mare căutare, putând acoperi o mulțime de trăsături omenești, demasca defecte, dezvălui apucături proaste sau intenții ( mai mult sau mai puțin ) ascunse. Încetul cu încetul n-a mai fost nevoie de măști, ele contopindu-se ( de la sine! ) cu fizionomile oamenilor politici, pe același segment animalier, și oferindu-ne un spectacol grotesc al omului căzut în cap de pe scara evoluției. În mod curios însușirile morale și morfologicie ale porcului s-au transmis cu repeziciune, precum o boală contagioasă, devasând, de departe, alte categorii înrudite, cu pretenții, ca, de exemplu, boul sau măgarul...  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Politică sau teatru antic / Aurel Conțu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2161, Anul VI, 30 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aurel Conțu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Conțu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!