CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Felii de Timp - Bestia -
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bestia …Felii de Timp  
 
Am început să urlu ... picioarele metalice ale scaunului mă loveau în cap ... namila gâfâia ... trădătorule de ţară ...  
 
... Cerusem de mâncare. Am fost duşi în unitatea de grăniceri din Satu Mare şi „cantonaţi” în camera de vizitatori. Sală tipic militară, comunistă, sovietică, rece, inexpresivă, cu scaune şi mese cenuşii şi cu o fereastră opacă. Am fost “invitaţi” să stăm pe câte un scaun cu cătuşele la spate. După ce timp de 4 ore am stat chinuiţi şi torturaţi pe bancheta îngustă a vagonului de la Oradea până la Satu Mare, am fost din nou supuşi torturii cu cătuşele la spate, pe scaunul unitaţii şi el o unealtă de tortură …  
 
…  
 
In timp ce mâncam peştele împuţit cu pâinea luată din gunoi, “pâinea ţarii” cum a urlat soldatul care ne-a adus-o, dintr-o dată a intrat brusc pe uşa o namilă îmbrăcată într-o cămaşa albă cu nasturii descheiaţi, cu ea scoasă din pantaloni, pantaloni de ofiţer (mai târziu am aflat că era căpitan) duhnind a coniac. Imediat a început să urle:  
 
- Cine-i trădătorul de ţară ? Ne-am refugiat unul într-un capăt al încăperii, celălalt în partea opusă. Namila păroasă a apucat un scaun şi cu ochii ieşiţi din cap şi plini de vine roşii, ochi congestionaţi, a început să ne lovească cu scaunul în cap, pe unde apuca. Cel din colţul opus mie după ce a început să fie lovit, a început să urle şi el … că nu el este trădător de ţară, că eu sunt, că eu am fost … şi striga … el, nu eu …  
 
…  
 
- Soldat! Scoate-i afară în curtea unităţii şi du-i la hidratul de apă. Am fost scoşi în curtea unităţii. Soldatul şi el un patriot, dar altfel, mi-a zis şoptit că ăsta … este cel mai turbat ofiţer, căpitan, că era de la contrainformaţii … Matahala a apărut în curtea unităţii cu un cablu de oţel cam de un metru lungime.  
 
- Soldat! Dă drumul la hidrat şi pune furtunul cu apă pe ei! Soldatul a dat drumul la apă, dar aceasta abia ajungea să ne atingă.  
 
- Soldat ... nu ai auzit? Dă drumul la maxim!  
- Tovarăşe căpitan (soldatul fără să vrea ia scăpat gradul) nu merge, nu are presiune, am dat drumul la maxim! Căpitanul furios a început a ne arde cu sete cu cablul de oţel, peste cap, peste spate, peste fese, pe unde apuca, când pe unul când pe celălalt. Am început să urlu ca o fiară. Din gură a început să-mi iasă un sunet pe care nu l-am auzit vreodată. Nu de durere (nu simţeam nimic) ci de groază.  
 
- Soldat! Aduu scândura şi sacul cu nisip. Soldatul a plecat şi s-a întors cu o scândură de aproximativ 60-80 cm pe care era legat un sac de nisip, de-a lungul acesteia, sac turtit pe scândură şi o bâtă, un par. Stiam ce este … era moartea. Acea scândura trebuia să ne-o lege pe spate, cu partea sacului de nisip pe partea spatelui şi scândura în exterior. Cu bâta era lovită scândura iar lovitura se transmitea prin sacul de nisip, la organele interne. După o bătaie cu un asemenea instrument, timp de o săptămâna aş fi scuipat sânge şi, 100/100 dădeam colţul. La examinarea medico-legală, nu se constatau lovituri cauzatoare de moarte. Sacul de nisip era „protecţia” legală a statului comunist! Soldatul a mai venit cu un cadru militar care s-a apropiat de căpitan şi ia şoptit ceva la ureche. Căpitanul s-a gândit punţin şi a ordoat:  
 
- Bagă-i înăuntru pentru repriza următoare, ca vin şi eu imediat.  
 
…  
 
Fragment din … încă manuscris, fapte reale înainte de 1990  
 
@ viorel muha  
 
Referinţă Bibliografică:
Felii de Timp - Bestia - / Viorel Muha : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2067, Anul VI, 28 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorel Muha : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Muha
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!