CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Chipul fericirii...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Mulţi nu se bucură de micile lor bucurii, pentru că spun că aşteaptă o mare fericire." Pearl S. Buck  
 
Dar ce este fericirea?  
 
Aristotel spunea că „Fericirea este sensul şi scopul vieţii, întreagă finalitate a existenţei“.  
 
Să fie fericit este privilegiul omului spiritual. Este greşit să spui că proştii sunt fericiţi...  
Atunci când eşti împăcat cu tine însuţi, când înţelegi că eşti om şi a greşi stă în natura fiecăruia dintre noi, vei şti şi vei putea fi cu adevărat fericit. Atunci când înveţi că fericirea nu se găseşte în lucrurile mari sau scumpe pe care le putem avea sau nu, ci o putem găsi în interiorul nostru, definind o imunitate împotriva greutăţilor şi încercărilor la care ne supune viaţa, în faţa cărora putem plânge...dar să ştim că vom trece cu bine peste...  
 
Să râdem sau să plângem, să ţipăm sau să fim îngroziţi în anumite situaţii, nu ne face mai buni sau mai răi, faţă de ceilalţi care îşi pot păstra calmul, în situaţii de criză. Să ne iubim şi să acceptăm că suntem oameni! Trebuie să fim echilibraţi, dar putem să mai şi şchiopătăm uneori să mai pierdem acest echilibru, important este şi depinde în totalitate de noi dacă revenim pe culmi, sau nu. Urcuşurile şi coborâşurile aduc satisfacţii, culoare, fericire şi împlinire vieţii. Important este să nu uităm, să credem că există acest minunat cuvânt, cu toate sensurile sale explicative... REVENIREA. Nu trebuie să cedăm în faţă primei lovituri, nici a celei de a doua ori a noua... să alegem să trăim şi să luăm totul aşa cum primim de la viaţă!  
 
Privind în jur, fericirea o putem afla atât în marile succese dar mai ales în lucrurile mărunte şi chiar în „loviturile” primite, depăşite, care ne-au călit şi ne-au transformat în învingători în faţa sorţii, aşa cum o putem afla în lucrurile aparent neînsemnate şi care ne umplu sufletul de bucurie: într-un strop de rouă pe o pânza de păianjen în care se reflectă Soarele, pe petalele unui trandafir, zborul jucăuş al unui fluture care ne aţine calea, cântecul unei păsări, răsăritul sau apusul de Soare, de fiecare dată altfel, zâmbetul unui copil, privirea ghiduşă a unui bătrânel care ne destăinuie o mie una poveşti, dacă ştim să-i citim licărul, o melodie care-ţi umple sufletul fără a înţelege motivul, doar se întâmplă.  
 
Aţi trăit vreodată acel sentiment prin care să dăruiţi cuiva ceva fără valoare sau să faceţi un gest neînsemnat din punctul dumneavoastră de vedere, însă acel om să exprime o fericire nemăsurată, molipsindu-vă şi uimindu-vă, în acelaşi timp, starea lui? O persoană care are tot ce îşi doreşte de la viaţă nu este neapărat o persoană fericită, poate să manifeste stări de bucurie, de euforie, emoţie de scurtă durată, dar în interiorul ei să zacă cea mai tristă inima. Unii ar spune că un om înţelept, trebuie să fie foarte fericit, având capacitatea de a înţelege mult mai uşor lucrurile, mă tem şi cred că nu este aşa... Sigmund Freud consideră că "fericirea nu poate fi atinsă niciodată, şi că întreaga noastră viaţă stă sub semnul plăcerii." Epictet pare să contrazică acest lucru. El spune că: "Omul fericit este acela care trăieşte în armonie cu lucrurile sau îşi acceptă în întregime destinul. Starea de armonie pare a fi un fel de împăcare a ceea ce este în afară cu ceea ce este în noi".  
 
Eu cred că pentru omul simplu, fericirea apare cu prima rază de Soare care-l trezeşte dimineaţa, mângâindu-i geana, dându-i semnul cert că i-a mai fost oferită o zi şi se încheie cu sărutul aşezat pe fruntea pruncilor seara la culcare şi nu în ultimul rând, cu ruga de mulţumire către Mama şi Pruncul din Icoană ce-şi întinde mânuţele în semn de Binecuvântare asupra familiei care a mai trecut cu bine peste încă o zi!  
 
Personal, am multe motive de fericire în ultimul timp şi mă întristez, mă supăr pe mine că deşi le conştientizez, mă bucur de ele, uneori nu le acord întreaga atenţie, lăsându-mă atrasă în capcana celor ce nu merită atenţie, sunt neînsemnate, sunt trecătoare, dar după cum spuneam... REVENIREA este cea esenţială. Iar eu Revin de fiecare dată cu spatele drept, fruntea sus şi îmi „privesc viaţa în ochi” pentru că Dumnezeu este permanent în sufletul meu, alături de mine, iar când mi-e greu mă ţine pe braţe.  
 
Aşa văd eu fericirea.  
 
Fiţi fericiţi pentru orice şi veţi dobândi şi marea fericire!  
 
Referinţă Bibliografică:
Chipul fericirii... / Olguţa Luncașu Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2735, Anul VIII, 27 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Olguţa Luncașu Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olguţa Luncașu Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!