CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

Cele patru anotimpuri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o zi de iarnă târzie bătrânul an și-a chemat cele patru fiice și, cu fața înăsprită de supărare le-a spus: 
  
-Nu știu ce se întâmplă de la o vreme dar parcă ați uitat fiecare care este timpul și rostul pe care îl aveți pe acest pământ! Vă certați una cu alta...fiecare dintre voi vreți să stăpâniți cât mai mult și asta nu e bine...este o lege care trebuie respectată...Iată tu, Iarnă...parcă ai uitat să mai pleci...aduci distrugere și frig acum când sora ta Primăvara trebuia să-și etaleze frumusețea și gingășia! 
  
-Dar tătucă...așa de puțin am bucurat copiii cu zăpadă...așa de scurt timp au putut să se dea cu săniuța că parcă încă nu pot să mă dau plecată... 
  
-Și totuși timpul tău s-a scurs...trebuie să te retragi! 
  
-Dar tată, hai să întrebăm un copil să vedem care anotimp îi place cel mai mult și atunci aceea dintre noi să aibă voie să stăpânească mai mult pe pământ! 
  
Zis și făcut...Și cum noaptea tocmai se lăsase au pătruns în visul unui copil și prima a fost Iarna cea care l-a întrebat: 
  
-Spune-mi copile drag îți place iarna? 
  
Copilul, în vis se vedea pe un deal acoperit de zăpadă cu o săniuță nou nouță...afară ningea cu fulgi mari și săniuța zbura iar el era așa de fericit! 
  
-Da, îmi place iarna...este așa de frumos...primesc atâtea cadouri...da, îmi place iarna! 
  
Triumfătoare, Iarna privește spre tatăl ei zâmbind și-și flutură aripile de omăt: 
  
-Vezi tată? 
  
Primăvara se apropie din spate cu un vânticel cald și parfumat: 
  
-Spune-mi, primăvara îți place? 
  
În visul lui copilul înghețase de frig...mîinile îi deveniseră roșii și acel vânticel de primăvară începea să-l încălzească...apoi ghioceii atât de gingași au scos capul din zăpadă și copilul s-a gândit la bucuria mamei când va primi buchetul de la el...apoi iată, copacii ce frumos au înflorit...și câtă verdeață...și ce parfum minunat... 
  
-Da...îmi place primăvara...toată natura renaște și e atâta frumusețe! 
  
A treia fiică Vara se apropie și ea purtând în plete raze multicolore și spice coape... 
  
-Spune-mi drag copilaș vara îți e pe plac? 
  
Fără a mai sta pe gânduri copilul răspunde: 
  
-Da....vara vine vacanța mare...merg la bunici la țară și e atât de frumos...mă așteaptă lacul cu apă limpede să mă scald....drumețiile pe munte...mă așteaptă atât de multe lucruri noi de descoperit...E atât de fascinată vara... 
  
Rămasă mai în spate Toamna face și ea un pas...era împodobită cu mulțimi de fructe care de care mai zemoase și mai dulci iar o aromă îmbietoare de dulcețuri o însoțea: 
  
-Dragul meu...spune-mi iubești toamna? 
  
Un parfum de gutui coapte trezește amintiri în mintea băiatului...se vede în grădina bunicilor într-o zi superbă de toamnă cățărat într-un măr și mușcând cu poftă din fructul zemos...în jurul lui crengile pomilor se apleacă sub greutatea roadelor iar bunica, afară fierbe de zor dulcețuri care la iarnă vor umple clătitele ei așa de delicioase... 
  
-Da...îmi place toamna ...este atât de bogată...cu peisaje minunate și...încep școala...și revăd colegii de care mi-a fost dor... 
  
Bătrânul an face un semn ficelor sale și ies din visul băiatului... 
  
-Fetele mele...ați auzit cu urechile voastre...sunteți iubite în egală măsusră deci, fiecare dintre voi să respecte perioada pe care o are de stat pe pământ...nici mai mult, nici mai puțin...deci tu, Iarnă, strângeți plapuma de zăpadă și pleacă și las-o pe sora ta Primăvara să se instaleze! 
  
Bufnind Iarna își strânge ultimii fulgi și se depărtează iar Primăvara zâmbește veselă peste dealuri și câmpii... 
  
Undeva, într-o odăiță un copilaș se trezește diminața și își amintește un vis ciudat...privește afară și razele soarelui încălzeau pământul și topeau și ultimele petece de zăpadă...venise Primăvara! 
  
Referinţă Bibliografică:
Cele patru anotimpuri / Maria Luca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2638, Anul VIII, 22 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Maria Luca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Luca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!