CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

NAȘTEREA MAICII DOMNULUI - SIMBOLUL VEȘNICIEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nașterea Maicii Domnului - Simbolul Veșniciei  
 
Nașterea Maicii Domnului este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 8 septembrie, fiind prima sărbătoare importantă de la începutul Anului Nou bisericesc (1 septembrie-31 august).  
 
Potrivit tradiţiei iudaice, în ziua de 1 septembrie, Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii şi tot în această zi, Mântuitorul a pus început activităţii Sale de propovăduire a Evangheliei.  
 
Anul bisericesc stă, astfel, sub ocrotirea Maicii Domnului.  
 
Pe data de 1 septembrie este sărbatorit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul („cel Mic” sau „cel Smerit”) părintele erei creştine, născut în anul 470 în Sciţia Mică și lui îi datorăm numerotarea anilor „erei noastre” începând cu naşterea lui Iisus.  
 
Nașterea Sfintei Marii, Maica Domnului, în ziua de 8 simbolizează veşnicia, cifra 8 fiind considerată a veșniciei, semnul infinitului (Universului).  
 
Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creştină din secolul al II-lea, oferă mai multe amănunte despre originea şi copilăria Maicii Domnului.  
 
Provenind din cuvântul ebraic „Aia", Maria se tâlcuieşte „Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, din verbul „mri / a iubi", cu sufixul afectiv ebraic „am", deci, „cea draga", „cea iubita".  
 
Sfânta Scriptură ne dă știri sumare în legatură cu nașterea și copilaria Maicii Domnului. Cele mai multe știri despre aceste momente din viața sa sunt consemnate de scrierile apocrife și de Tradiție.  
 
Din Sfânta Scriptură rezultă că Sfânta Fecioară era din neamul lui David (Ps. 131, 11 ; Matei 21, 9; Luca 1, 32; Romani 1, 3 etc.). După tradiție, părinții săi se numeau Ioachim-Eli, Eliachim (Luca 11, 23) și Ana.  
 
Ei locuiau în orașul Nazaret din Galileea. Nazaretul, care înseamă floare, lăstar, primea, așadar, floarea „făgăduită de Dumnezeu protopărinților nostri, Adam și Eva, în rai", lăstarul răsărit din rădăcina lui David, pe Sfânta Fecioară Maria (Isaia 11, 10).  
 
Aceștia, deși înaintați în vârstă, s-au rugat cu tărie la Dumnezeu, pentru a avea un prunc. Tradiția spune că ruga lor a fost ascultată și că Dumnezeu le-a trimis pe Îngerul Gavriil să le vestească cel mai de preț dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria, un nume foarte obișnuit la evrei(Luca 1, 27).  
 
Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.  
 
Despre tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria, se spune că femeile care își doresc un copil, sunt ascultate atunci când se roagă Maicii Domnului pentru acest dar.  
 
Ziua de 8 septembrie, Sfânta Maria Mică (în credința populară), sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă și momentul în care noul anotimp începe să își reintre în drepturi. În această sărbătoare se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul zilei.  
 
 
 
TRADIȚII LA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI  
 
De creștini e prăznuită sărbătoare  
La început de Anul Nou bisericesc,  
Sfintei Marii, de Dumnezeu Născătoare;  
Cu binecuvântarea Tatălui ceresc.  
 
 
Fecioară Preacurată, Maica lui Iisus,  
Slăvită-i pe Pământ și-n rai dumnezeiesc.  
Aleasă-ntre femei, de îngeri mai presus,  
Îi ajută pe cei ce-n ea nădăjduiesc.  
 
 
Că m-am născut la cinstita sărbătoare,  
Când Maica Mântuitorului s-a născut,  
Același nume purtându-l cu onoare,  
De ajutor mi-a fost în tot ce i-am cerut.  
 
 
Cu spiritul creștin m-a purtat prin lume,  
Izbândă să aflu-n muncă, prin credință.  
Pe Maică rugând-o, pașii să-mi îndrume,  
Forță și tărie îmi dădea-n ființă.  
 
 
În templul sacru să duc gând înălțător,  
Din ochii de recunoștință lăcrimând,  
Scriu mulțumire cu-al lacrimilor izvor;  
Pace să-mi pună în chipul agonizând.  
 
 
Din lăcaș cu moștenire strămoșească,  
În ultima dorință las mărturie  
De ritualuri, prin vremuri să renască  
Și urmașii să le ducă-n veșnicie.  
 
 
Cu smerenie duc în sufletul pribeag,  
Soarta ce-am primit-o cu-a vieții menire.  
La ces de rugă, scară gândului îi fac,  
Să urce la împărătească Zidire.  
 
 
În zi aniversară, din suflet smerit,  
Rugă duc Preasfintei, să-mi ia soartă crudă  
Și să-mi lumineze al vieții asfințit,  
Pe gând înălțător, cu-a ochilor trudă.  
 
 
Iar de-mi alungă coșmar de neputință  
Din calea vieții cu visuri efemere,  
Nădăjduind în miracol de credință,  
Aștept pacea din lumea fără durere.  
 
 
Puțin câte puțin murind în orice zi,  
Cu lacrimă de tuș las zestre de idei,  
Cititorilor, pentru vremuri când va fi  
Mărturie din lumina ochilor mei.  
 
 
Mărturisesc în cruce, să amintească  
De misiunea sufletului pe Pământ,  
Cu rugăciune menită să grăiască  
Despre moștenirea lăsată în cuvânt.  
 
 
8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului  
 
La mulți ani, creștinilor ce poartă numele  
Sfintei Maria - Maica Domnului, sau derivate din acesta!  
 
Maria Filipoiu  
 
Referinţă Bibliografică:
NAȘTEREA MAICII DOMNULUI - SIMBOLUL VEȘNICIEI / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2442, Anul VII, 07 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!