CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

SFÂNTUL NICOLAE ÎN TRADIȚIA CREȘTINĂ ȘI ÎN MITOLOGIA POPULARĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul Nicolae în tradiția creștină și în mitologia populară  
 
Sfantul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii noastre, care se prăznuiește pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae s-a nascut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinti bogati și credincioși. Potrivit tradiției, din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil minunat. Mânca puțin și se ruga mult, iar în fiecare zi de miercuri și de vineri, manca o singură dată, numai dupa apusul soarelui.  
 
Dupa moartea părinților din cauza unei epidemii, Nicolae și-a împărțit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptațiți și ajutatorul celor săraci. A rămas foarte cunoscuta de noi, fapta de binefacere îndreptata către cele trei surori orfane de mamă, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viața de necinste, din cauza săraciei, la care Sfântul Nicolae le daruiește o sumă însemnata de bani și le ferește de căderea în desfrânare.  
 
Virtutea milostivirii este cea mai înaltă dintre toate virtuţile. Cine plineşte porunca lui Hristos - porunca dragostei şi milostivirii - acela plineşte toată Legea creştină: „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui" (Matei 5, 7). „Cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va şi secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie cu dărnicie va şi secera" (2 Corinteni 9, 6).„Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului" (Pilde 19,17). Iar Dumnezeu va răsplăti mereu prin mărini-moasa-I răsplătire Părintească. „Fericit cel care caută la sărac şi la sărman; în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul. Domnul îl va păzi pe el şi îl va păstra în viaţă. Domnul îl va întări pe el pe patul suferinţei" (Psalm 40,1-3). „Judecata este fără milă pentru cel care n-a făcut milă" (Iacov 2,13).  
 
Dacă Domnul îngăduie ca pe pământ să fie sărmani, amărâţi, necăjiţi, flămânzi şi întristaţi, nu este doar pentru a încerca răbdarea şi dragostea lor, ci şi pentru ca să îndrepte inima noastră către faptele iubirii şi ale milostivirii. Pentru aceasta bate la uşa casei tale cel sărac - ca prin milostivire să răscumperi păcatele tale (Daniil 4,24). Şi pentru aceasta îi întâlneşti în calea ta pe cei care sunt necăjiţi şi amărâţi, suferinzi, pe cei care caută ca tu să arăţi dragoste frăţească şi milostivire, pentru ca tu să plineşti această dumnezeiască poruncă a Domnului nostru Iisus Hristos. Prin fapte mici dobândim lucruri măreţe. Prin cele vremelnice dobândim cele veşnice. Prin cele stricăcioase le aflăm pe cele nestricăcioase. Pentru faptele iubirii şi milostivirii Domnul făgăduieşte celor milostivi cea mai mare răsplată pe care o poate dobândi sufletul creştinesc - milostivirea lui Dumnezeu. Căci El pururea este credincios dumnezeiescului Său cuvânt.  
 
Sfântul Nicolae, mișcat de un îndemn divin, pleacă spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, se iveste o furtună cumplită. Toti cei prezenți în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii. Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corăbier care cazuse din vârful catargului pe punte. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor ce călătoresc.  
 
Ajunge la Ierusalim și în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă. Revine și se retrage într-o mânăstire. Dumnezeu l-a învrednicit să fie hirotonit preot. După o vreme, în timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc se aude din nou: "Nicolae, să intri în slujba poporului, dacă Mă iubești cu adevarat! Întoarce-te printre oameni, pentru că prin tine să se preamărească numele Meu!" În urma acestei descoperiri, Nicolae ajunge în cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de nimeni. Chiar în momentul sosirii sale are loc trecerea la cele veșnice a arhiereului din Mira. În urma rugaciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu i se descopera unui episcop și îi vestește sa-l numească pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la început aceasta cinste, însa Mantuitorul i S-a aratat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnandu-l sa primească noua demnitate.  
 
Toată viaţa lui pământească a fost urzită din faptele iubirii. Şi toată viaţa de după moarte, pe care o petrece în împărăţia slavei celei veşnice, este închinată nevoinţei slujirii oamenilor, căci nu e suflet care să se fi tânguit înaintea lui şi să nu fi aflat răspuns în inima plină de iubire a Sfântului Nicolae. Despre nenumăratele dovezi ale acestui fapt ştie fiecare creştin ortodox.  
 
Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie, un preot din Alexandria care mărturisea că Fiul nu este deoființă cu Tatăl, ci este propria creatură a lui. De la palma Sfântului Nicolae a ramas obiceiul ca în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători sa li se dea o joardă în semn de avertisment.  
 
Fie ca prin ale sale sfinte milostiviri, din sfânta sa pildă să se inspire fiecare dintre noi cei care am păşit pe calea către mântuirea cea veşnică! Fie ca viaţa fiecăruia dintre noi să se îmbogăţească în fiecare zi cu acele bune făptuiri care atrag privirea Tatălui Ceresc, care alcătuiesc podoaba vieţii omeneşti! Aceste fapte bune ne vor aduce şi nouă, păcătoşilor, fericire nepreţuită, bucurie neasemănată, nu pământească și trecătoare, ci veşnică - să fim miluiţi de către Domnul şi împreună cu El să ne îndulcim în vecii nesfârşiţi de bucuria împreună sălăşluirii celei veşnice.  
 
Pentru rugăciunile Sfântului Nicolae, să ne învrednicească Domnul pe noi toţi de această bucurie!  
 
Sursa: Creștin Ortodox  
 
LEGENDA LUI MOŞ NICOLAE  
 
Din vremurile străbune,  
De sărbători creștine,  
La copii, ca prin minune,  
Moș Nicolae vine.  
 
An de an la fel de darnic,  
Minuni poartă-n sacul său.  
Misiune duce paşnic,  
Asemeni unui erou.  
 
În încălţări lustruite  
Pune daruri pe furiş.  
Ca-n legendă sunt menite  
Cu har din mituri desprins.  
 
Mai strecoară pe sub uşă,  
La copii năbădăioşi,  
Câte-o „sfântă” nuieluşă.  
De-a fi buni și respectuoși.  
 
Sau un beţişor sculptează,  
Să poată părea mai şic.  
Dar îi impresionează  
Cât ar fi „darul" de mic.  
 
Copiii se învrednicesc,  
Ghete să-și lustruiască;  
Cu gândul ca tot ce-și doresc,  
În ele să primescă.  
 
Fiecare copil scrie  
Bilet cu năzuință,  
Moș-Nicolae să-i știe  
Cea mai mare dorință.  
 
În ghetuțe e așezat,  
Iar Moșul când citește,  
Îi lasă darul așteptat  
Ca-n magică poveste.  
 
Cât de mulți copii aşteaptă  
Pe Moş să facă minuni,  
Nu se va ştii niciodată;  
Dar devin cuminți și buni.  
 
Toți învață lucruri bune  
Și-i ascultă pe părinţi;  
Iar prin timp, cu-nţelepciune  
Îl descoperă-ntre sfinţi.  
 
Şi vor duce mai departe  
Prin vremuri, adulţi fiind,  
Ritualuri scrise-n carte;  
Pe copii frumos minţind.  
 
Nimeni din lume nu știe  
Moșul de unde vine.  
Străbătând mitologie,  
Misterios rămâne.  
 
Din anuarul „Tradiții creștine și ritualuri populare românești"  
 
Maria Filipoiu  
 
5 Decembrie  
 
La mulți ani binecuvântați, celor cu numele Sfântul Ierarh Nicolae!  
 
Referinţă Bibliografică:
SFÂNTUL NICOLAE ÎN TRADIȚIA CREȘTINĂ ȘI ÎN MITOLOGIA POPULARĂ / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2167, Anul VI, 06 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!