CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

DOMNULE DOSTOIEVSKI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domule Dostoiewski,  
 
(din volumul Scrisori către eternitate)  
 
La doar douăzeci de ani să fii ofiţer şi tot acum să părăseşti armata pentru a te consacra literaturii, a fost un mare act de curaj. Apoi să fii fascinat de ideile socialiştilor utopici, închinând ,,Oamenilor tăi sărmani” (primul roman) atâta simpatie, descriindu-le frumuseţea morală şi suferinţele sufleteşti, tu un om bogat, a fost al doilea act de curaj.  
 
Deşi cu un tată medic de spital, raţional şi bogat, tu te-ai aventurat într-o lume mărginaşe, a declasaţilor, a risipitorilor, fără nici un simţ practic, a jucătorilor de căţi, ducându-te la situaţii de penibile privaţiuni.  
 
După 1848 eşti arestat pentru aderarea la cercurile subversive socialiste, condamnat la moarte şi graţiat, în faţa plutonului de execuţie, schimbându-ţi sentinţa în patru ani de muncă silnică şi alţi cinci de surghiun siberian. Deportarea siberiană te-a făcut să îndrăgeşti Biblia, intrând într-o mare criză religioasă. După eliberare, descrii chinurile prin care ai trecut în ,,Amintiri din casa morţilor”, un adevărat Infern dantesc, devenind reacţionar, mistic, negând progresul.  
 
Ai fost un adevărat ghem de contradicţii: ai avut o viaţă de familie grea, te-au posedat jocurile de noroc, Dumnezeu te-ā blestemat cu o boală grea-epilepsia, ai fost hăituit de creditori, după care ai muncit până la extenuare la capodoperile tale ,,Crimă şi pedeapsă”, ,,Idiotul” şi ,,Fraţii Kamarazov”.  
 
Romanul ,,Crimă şi pedeapsă” a fost gândit în închisoare, ,,stând lungit pe patul de scândură, într-un moment de profundă deprimare.” Eroul tău, Roskolnikov, îţi seamănă. Acest student sărac ce a vrut să-şi ajute familia, ucide o bătrână cămătăreasă şi plin de remuşcări, având ca aliat pe Sonia, este arestat şi deportat în Siberia, însoţit de iubită.Ca şi tine, eroul trece prin faze nietyzcheene, până îşi capătă pedeapsa. ,,M-am ucis pe mine însumi”-aveai să exclami în final.  
 
Din ,,Fraţii Kamarazov” n-am să-ţi amintesc decât un citat celebru: ,,Inima oamenilor nu e decât un câmp de bătaie în care se luptă Dumnezeu cu deavolul” Ca dealtfel şi inima ta…  
 
Mâşkin din ,,Idiotul” este un idealist moral care are o deplină încredere în oameni, fiind plasat în afara societăţii ,,inumane”. Un alter ego al tău…  
 
Personajele tale sunt problematice, tu descoperi ambivalenţa sentimentului care crează în sufletul personajului naşterea unor tendinţe opuse, împingându-le la limitele ultime ale existenei umane.  
 
Zici: ,,Mi se spune că sunt psiholog; e fals, eu nu sunt decât un realist în sensul cel mai înalt al cuvântului: adică descriu abisurile sufletului omenesc!”  
 
Ai lăsat însă literaturii universale cele mai mari capodopere care vor încânta omenirea cu abisurile dramatice în care se zbate sufletul omenesc.  
 
Oameni buni, citiţi-l pe Dostoievski că veţi deveni mai buni!  
 
Ion Ionescu –Bucovu  
 
Referinţă Bibliografică:
DOMNULE DOSTOIEVSKI / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1861, Anul VI, 04 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!