CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Adierile lirei - Constantin Stana
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adierile lirei  
 
de Constantin Stana  
 
Întâlnirea mea cu poezia Gabrielei Mimi Boroianu este relativ recentă şi absolut surprinzătoare. Ea s-a petrecut cu câteva luni în urmă, când fusesem invitat să prezint cartea altui confrate (Mihai Hafia Traistă – „Aproapelui cu ură”) cu care prilej s-a lansat şi primul volum de versuri al Gabrielei Mimi Boroianu, în prezentarea strălucită şi nuanţată a scriitorului Puiu Gheorghe Răducan şi în prezenţa unui auditoriu select, deşi „ad-hoc”.  
  
Autoarea, în ale cărei priviri ochiul avizat ar fi putut citi limpede înclinarea către sensibilitate lirică, afişa o firească emoţie, o timiditate nejustificată – dacă ţinem cont de faptul că nu era la vârsta adolescenţei, vârstă de la care se aşteaptă îndeobşte cele dintâi tentaţii lirice, născute – neîndoielnic – de primele înmuguriri erotice; emoţie pe care am pus-o pe seama expunerii publice ale unor trăiri lăuntrice, intime, în înveşmântări lingvistice expresive despre care Gabriela Mimi Boroianu nu avea de unde să ştie dacă vor corespunde gustului estetic al unei asistenţe cvasi-necunoscute. Spre plăcuta mea surprindere, am constatat că timpul nu trecuse degeaba, nici nu se pierduse, ci fusese folosit într-un îndelungat efort al autoarei cu sine, efort de şlefuire a slovei de obşte astfel încât să intre în rezonanţă deplină cu vibraţia interioară, şi să producă emoţia estetică scontată. Era astfel un „amendament” la prejudecata generalizată a debutului timpuriu. Am descoperit mai apoi, cu progresivă bucurie, că presentimentul talentului autentic nu mă înşelase: Gabriela Mimi Boroianu îşi verificase valenţele pe canalele pe care de obicei nu le frecventam în această direcţie. Ea publicase pe internet, în reviste (publicaţii exclusiv literare) şi pe bloguri de care spre regretul meu nu ştiam (spiritul meu conservator şi clasicizat e de vină!) poezii într-o formă grafică şi atractivă foarte inspirată. Aplecându-mă asupra acestei creaţii cu atitudinea cititorului hipercalificat, care se sprijină pe o formaţie filologică solidă („ratasem” eu însumi majoritatea genurilor şi speciilor sub zodia admirabilă a „divinului” critic George Călinescu!), am descoperit o poetă de talent autentic, care ştie să echilibreze perfect fondul şi forma. Stăpână lejer pe mijloace, Gabriela Mimi Boroianu avea ştiinţa/cunoaşterea perfectă a prozodiei de orice fel, lăsând impresia stranie că fondul sentimental, poetic, curge de la sine în formele arhicunoscute. N-am avut nici curiozitatea, nici şansa de a vedea „manuscrise” ca să pot deduce modalităţile de lucru (corectări, adăugiri, etc) ale autoarei asupra „slovei făurite” şi să trag concluzii asupra mecanismului intim al creaţiei, ori asupra „dotărilor de atelier”. Cu zâmbitoare perplexitate am aflat că-şi scria poeziile direct în moara infernală a calculatorului, câştigând încă o bilă albă…  
  
Aveam să descopăr avalanşa aproape cotidiană a lirismului său pe aceleaşi canale despre care vorbeam. Şi am înţeles că pentru Gabriela Mimi Boroianu poezia ţine loc de respiraţie, şi este o modalitate paradisiacă de mântuire a asperităţilor existenţei, o evadare din banalitatea convenienţelor într-un azur al uluitoarelor iluzii. Că ea a reuşit, cu metodele poetului nativ, să creeze şi să regenteze un spaţiu şi un timp paradisiace, unde catharsisul operează în voie, iradiind umanitatea de circumstanţă: lumea ei mică, uimitoare prin propria-i capacitate de extensie. Am constatat asta ca pe o justă verificare, în consideraţiile altor creatori de poezie din urzeala diafană a lumii sale, ca şi în admiraţia nedisimulată a „degustătorilor” ocazionali de poezie… Cu o delicateţe şi o fineţe structurale, Gabriela Mimi Boroianu pune în cărţile sale de poezie măsură, repudiind voluminozitatea maculaturii, şi oferind cititorului miniaturi şlefuite cu migală, ca un bijutier, la intervale de timp rezonabile, ilustrative pentru a ceea ce s-ar putea numi fluiditatea creaţiei. Or scrierea continuă, cu program, duce mai totdeauna la desăvârşire, la capodoperă, dacă este susţinută de un talent viguros, de o vocaţie certă. Gabriela Mimi Boroianu scrie o poezie de succes şi am convingerea că ieşirea ei spaţiul larg şi generos al poeziei dincolo de ingratele limite ale „provincialismului” îi va aduce şi recunoaşterea cuvenită, şi notorietatea.  
  
Cronicarul s-a mărginit aici la o simplă notaţie „impresionistă”, la consideraţii generale, fără să intre în „ambulatoriul” criticii estetice propriu-zise, din dorinţa modestă de a lansa câteva impresii de lectură pe care el însuşi şi le-a însuşit, de a facilita cititorului intrarea în sala cu oglinzi mişcătoare a poeziilor Gabrielei Mimi Boroianu, şi cu speranţa verificabilă că intuiţiile sale s-au potrivit, ca şi judecăţile sale, gusturilor atât de felurite ale cititorilor necunoscuţi, încercaţi de aceeaşi emoţie estetică.  
  
  
  
Constantin Stana  
  
Profesor la Liceul pedagogic Stefan Odobleja Severin  
  
06.04.2016  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Adierile lirei - Constantin Stana / Gabriela Mimi Boroianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1927, Anul VI, 10 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Mimi Boroianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Mimi Boroianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!