CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  
Autor: Emilia Amariei         Ediţia nr. 2541 din 15 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Pentru doi boi (Fragment din cartea „Scrisorile destinului”)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mi-au povestit bătrânii mei, când am crescut ceva mai mare, cum s-a însurat tatăl meu, prima oară. Sau, mai bine zis, cum trebuia să se însoare.  
 
Băiat fiind, tatăl meu avea o fată din sat, pe care era hotărât să o ia de nevastă. Era stabilită data nunții și aranjate toate cele necesare pentru o nuntă frumoasă: butoaie cu vin, oale cu sarmale, friptură și lăutar. A fost stabilită și zestrea fetei după datina străbună. Printre altele, fata trebuia să primească și un car cu patru boi.  
 
Are loc nunta cu alai mare, însă, noaptea, află ginerele că fata are ca zestre un car cu doi boi, nu cu patru. Cerând socoteală tatălui socru, acesta îi spune că-i va da mai târziu ceilalți doi boi. Ginerele nu zice nimic, dar noaptea, dupa ora 12, a intrat cu mireasa în casă și a trimis-o în dormitor, spunând:  
 
-Merg puțin pană la baie, după care voi veni la tine în dormitor.  
 
Așa era obiceiul în noaptea nunții. Intrat în baie, ginerele deschide fereastra ce dădea în spatele casei, sare afară și dus a fost. Pentru doi boi, a ramas mireasa fată mare!  
 
Dupa câteva luni s-a întors la parinții ei cu zestrea pusă-n carul cu doi boi. S-a recăsătorit cu altul, ceva mai târziu și a avut o fată, care la fel ca mine, știa si ea povestea celor doi boi. Când ne întâlneam, ne amuzam și ne spuneam frate și soră unul, altuia. Dar nu era așa, pentru că nu s-au întâlnit în dormitor în noaptea nunții, pentru doi boi!  
 
S-a întors și fostul ginere plecat în lume, după un an de zile. Avea un prieten bun, pe Aurel care urma să se însoare cu fata primarului din sat, frumoasă și bogată. Aurel tocmește lăutarii, stabilește meniul cu bucătarii, trimite invitații și face tot ce trebuie pentru nuntă. Dar, cu o săptămână înainte de nuntă, fata primarului a fugit cu prietenul lui Aurel și s-au căsătorit în taină. Așa am venit eu pe lume.  
 
Aurel, de rușine, a plecat din sat. A ajuns în Sibiu, s-a căsătorit și are trei baieți.  
 
Trece timpul destul de repede, pentru fiecare. Tata s-a despărțit de mama și ea a rămas singură, retrasă la țară. Eu am crescut și m-am stabilit în Craiova. Într-o seară îmi sună cineva la ușă. Un bărbat subțire, scund, trecut de prima tinerețe. Îmi spune că se numeste Aurel și vine de la Sibiu.  
 
Așa am aflat cum mama s-a căsătorit cu tatăl meu. Trecuseră 30 de ani de atunci. Murise soția lui Aurel și rămăsese cu trei băieți încă mici (9 - 11 si 14 ani ). Mi-a zis că și-a amintit de fata din copilarie și a găsit-o despărțită de tatăl meu. I-a cerut să se căsătorească acum cu el, dar mama i-a zis că are un băiat mare, la Craiova, pe care nu l-a luat să-l crească. A venit, deci, la mine, să-mi ceară consimțământul pentru a se căsători cu mama. Am fost de acord și chiar m-am dus la Sibiu în ziua când au semnat actele .  
 
Așa a ajuns mama doamnă, la oraș, în Sibiu. I-a crescut pe cei trei copii ai lui Aurel.  
 
M-am înțeles foarte bine cu Aurel. Era un fel de respect reciproc. Am ținut mult unul la altul. Mama a murit când avea 90 de ani, iar după șase sau șapte luni a murit și Aurel, la vârsta de 99 de ani. Cred că mama l-a chemat. Copiii lui nu l-au iubit nici pe el și nici pe mama atât de mult și așa cum i-am iubit eu. Mama a fost o femeie foarte harnică. Îi plăcea ordinea și curățenia. Au avut grijă unul de celălalt. A trăit mulți ani fericiți împreună cu Aurel.  
 
Nu țin legătura cu cei trei copii ai lui. Nici nu știu pe unde se găsesc. Mama și Aurel sunt, însă, împreună, acum. Se odihnesc liniștiți unul lângă altul, într-un cavou frumos, lângă o alee cu plopi dintr-un cimitir micuț, liniștit și tăcut. Le mai aprind doar eu din când în când câte-o lumânare, trist și cu părere de rău că nu am avut timp să stau mai mult, să vorbesc mai mult cu ei... Acum este prea târziu și-mi pare atât de rău! Prea târziu…  
 
Referinţă Bibliografică:
Pentru doi boi (Fragment din cartea „Scrisorile destinului”) / Emilia Amariei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2541, Anul VII, 15 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emilia Amariei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Amariei
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!