CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

INTERMEZZO ÎNTRE ANI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Călina, casa-i luminată, străluceşte de curăţenie. Becurile aprinse pe de-a rândul în fiece odaie, iar în casa cea mare aşteaptă o masă lungă, lungă, plină cu bunătăţi!  
  
-Ascultă, Maricico?! Ce faci tu acolo?! Ai sfârşit treburile?! Acu suntşi bate clopotul la biserică Popa Stuparu s-adune satul în ograda sfântă că vine Anişorul cel Nou?!  
  
-Iaca, nimica! răspunse împosocată Maria cu gura plină şi mâinile ascunse la spate!  
  
Dar ţi-am zis să mă strigi doar Maria?! abia bolmojeşte, încercând o diversiune. Iar mata?! Nu catadicseşti să m-asculţi, îi reproşă tânăra cu-aceeaşi încruntare pe chip, doar, doar tanti-sa ar uita de mestecat şi de palmele cu boabe ascunse.  
  
-Bine, bine… îi răspunse tărăgănat Călina, făcându-se că ia seama la minunile de pe masă, dar cu focoasele tot spre nepoată-sa...  
  
Fata se rotea după câte un scaun, într-o eschivă de tot neprielnică, sfârşind prin a se deconspira, în scurtă vreme...  
  
Şi, când se-ntâmplă dezvăluirea păcatului, amândouă se puseră pe-un râs, de fură de pomină, nu alta!  
  
-Dar ce-aveţi, Călino?! se minuna Catrina, geamăna ieşind din camera unde până acum stătuse la scuteală, fiindcă mersul cu maşina de la Cărbuneşti până-ncoace, o sleise, nu alta, se văieta.  
  
În fapt, orânduise biletele nominalizate dinaintea fiecărui pacheţel ce-avea să dăruiască rudelor la trecerea peste ani.  
  
Ce se-ntâmplă de râdeţi aşa?!  
  
-Asta mică ciupi ciorchinele de Hamburg... şi-o prinsei! N-are stare şi basta! Până să-l întâmpinăm pe ’20, ponoseşte masa! se dădu Călina pseudosperiată de nestăvilita poftă a nepoatei.  
  
-Nu de lăcomie ciontii ciorchinele, nu! i se adresă exclusiv Catrinei! Mi se trage de la Revelionul petrecut anul trecut în Chile.  
  
Acolo, în ultimele momente ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului, se mănâncă de fiecare om cate12 boabe de struguri! De-asta săvârşi fapta... că mi-ar trebui niţică şansă la cele cinci examene, care m-aşteaptă în sesiunea următoare, nu?!  
  
-Ei, dacă-i aşa, accept gestul tău, în calitate degazdă! Căci Domnul a dat,/ Maria a luat,/ Fie ceasul binecuvântat! iertă mătuşa raptul săvârşit, aducând încă un ditamai Hamburgul pe tava cu struguri.  
  
-O,o,o! Bine v-am găsit! salută din prag Mielu, soţul Catrinei, îmbrăţişând-o pe Maria şi pupându-şi gemenele, prefăcându-se a le încurca numele, şaradă jucată mereu când se găsea în faţa lor!  
  
-Fii binecuvântat, preafericitule Mieluţ, îi ură Călina, în fapt, stăpâna casei în acest sfârşit de an, fostă măicuţă proaspăt pensionată, revenită din vară la casa bătrânească din Râvnita.  
  
Cum ai călătorit?! Că sorela s-a hodinit o groază după un drum de 50 de km...  
  
Şi-ncepu să râdă bucuroasă, neaşteptând răspunsul cumnatului, care nu se plângea de nimic niciodată, atât de cumpătat era, mai ales de faţă cu familia soţiei.  
  
-Permiteţi domniţelor, să merg în baie, să mă refrişez, să-mi toaletez cât de cât barba?! îşi scuză Mielu tentativa de retragere momentană.  
  
Nu sunt obosit, căci m-am odihnit în maşină. De la Craiova n-am şofat eu, ci Dodea! Şi dădu să plece, dar numele pomenit o stârni pe nevastă-sa la o oareşice revoltă:  
  
-Cum dragule, ai venit la Râvnita cu văru-tău şi l-ai aruncat la cine-ştie-ce motel?! Asta-i peste poate! Să-ncalci legile ospeţiei casei?! E singur?!  
  
-Da! Intenţionează un circuit prin Europa şi-a sosit aici întâi la vatra natală, s-o revadă cu prilejul trecerii dintre ani... dădu lămuriri Mielu cu ochii inundaţi la gândul trăirilor încercate acum de verişorul său, revenit de peste ocean...  
  
Dar vine şi el aici, căci vrea să vă facă pe plac şi să intre în casă în primele clipe ale lui ’20!  
  
-Ca să vezi?! se minuna Catrina. Deşi plecat de-amar de ani, ţine minte credinţa noastră românească?! Drăguţul! Sunt nerăbdătoare o dată mai mult să-l întâlnesc!  
  
Şi-n vreme ce Mielu ieşea din scenă, Maria se trezi să-ntrebe:  
  
-La ce te referi?! De ce-vrea să vină abia după 12?!  
  
-La români, se cade să pătrundă în casa omului în prima zi a Noului An un... începu explicaţia Catrina, dar o înterpuse geamăna:  
  
-... o persoană brunetă neapărat, căci se presupune a fi aducător de noroc şi fericire, spre deosebire de cele blonde sau roşcate, distribuitoare de... ghinion!  
  
Ultimele vorbe nu fură bine auzite, căci o ceată de colindători opriţi în faţa porţii cereau învoirea gazdei la urat:  
  
Foaie verde şi-o alună,/ Bună seara, gazdă bună,/ Ia deschideţi porţile,/ Să intre căpriţele./ Ţa, ta, ta, căpriţă ţa,/ Nu te da, nu te lăsa,/ Ţa, ţa, ţa, căpriţă ţa,/ Capra noastră-i cu mărgele,/ Cu cercei şi catifele... şi tot aşa!  
  
Ieşiră câteşitrele afară, martore înfericite de Cântecul Căpriţei. Le dădură colindătorilor o legătură pregătită de Călina cu bomboane, covrigi, mere, nuci poleite şi câteva fişicuri consistente din bănuţi, după care intrară în casă, unde Mielu le întâmpină bătând unul de altul două capace în ritmul colindei auzite, sunete menite s-alunge tot nedoritul din jurul casei Călinei, făcând cărare numai binelui.  
  
Efectul tactului executat de acesta intră în sufletul Catrinei şi-apoi, în mintea-i plină de conexiuni... Tresăltă a veselă aducere-aminte... parcă îl şi zări pe soţul ei, la trecerea dintre ani, într-o mulţime de pici, înfruptându-se din mere glazurate cu miere, sperând în dulceaţa anului aşteptat.  
  
Răscolită de redescoperirea obiceiului evreiesc, apucă dintr-o casoletă aurie plină cu ghiulele ionatane lustruite de haina mierii caramelizate, un măr, arătându-i soţului ce i-a pregătit...  
  
Călina, care nu era străină de asta, rosti scandând ca un copil Şi Mielu s-a bucurat /când pe tavă i s-a dat/ ionatanul glazurat/ în An Nou când a intrat !  
  
Acum, Maria fu cea înfericită de aflata cu mărul. Chicoti uşurel rostind la urechea Catrinaei:  
  
-Cât mi-e de bine cu voi, drăguţelor!  
  
Apoi, privind îngrijorată mobilul, observă că doar un minut îi mai despărţea de Noul An.  
  
Constatând asta, înşfăcă şampania de pe servantă dând-o lui Mielu, încântat de misiune, iar ea începu să lovească de o tăviţă metalică o lingură, avertizându-şi familia :  
  
-Iertaţi decibelii, oameni buni!/ C-aşa e rostul la români:/ zgomotele înfuriate/ gonesc necazurile toate!  
  
Toţi râseră ca la comandă, ridicând paharele garnisite cu şampanie!  
  
Referinţă Bibliografică:
INTERMEZZO ÎNTRE ANI / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3285, Anul IX, 29 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!