CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

O FEMEIE ADEVĂRATĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De când s-a întors acasă, Amelie, una, două, pomeneşte de... ei.  
  
-Auzi, de la evenimentul acela, nu-i pot uita şi, pace! Deşi nu excelează în dimensiuni, şi-au căpătat o reputaţie de ucigaşi notorii!  
  
Eu, ca-ntotdeauna, casc gura la ea, indiferent ce mi-ar povesti din călătoriile sale... Are un dar să-ncânte ascultătorul, ce mai?! Dar acum, nu ştiu de ce, curiozitatea-mi este amplificată...  
  
-Ucigaşi, zici?! o-ntreb înfiorându-mă... E atâta cruzime în contemporaneitatea noastră, că mi-e destul! încerc să-i tai elanul evocării, dezicându-mă de plăcerea declarată de-a o asculta.  
  
-Stai, stai! Sunt aşa de temerari... Şi-n esenţă, feroci... pot devora într-o clipită pe unii cu mult mai mari decât ei... şi săvârşesc asta câtă vreme victima este încă vie!  
  
-Ooo?! mă sperii eu, încercând să intuiesc motivele acestei chemări carnivore...  
  
-Dac-ai şti că nu se pot abţine de a-şi hăcui proprii semeni şi, de neconceput, când sunt încolţiţi de foame şi sursele, sărace, îşi sfârtecă propriile odrasle!  
  
Mi-a fost aşa de dor s-o văd şi, poftim, acum încearcă să mă sperie cu evocări atroce?! Ce-nseamnă, frământ presupunerile în mine privind-o pe Amelie, să cultivi oameni şi locuri despre care n-ai habar, dacă nu măcar un minim de informaţii...  
  
Ce n-aş da s-aud un cântec liniştitor sau cel puţin un ciripit de păsărele în aceste momente care m-au panicat!  
  
Ca şi când n-ar fi-nţeles că trebuie să scurteze supliciul la care m-a supus, scumpa de Amelie vine şi cu alte detalii:  
  
-Să nu omit că formele astea de viaţă vânează organizat, au un comportament bine pus la punct! Tactica lor e a năvălitorilor in corpore, se materializează rapid şi, cu cât sunt mai mulţi, cu atât reuşita e garantată, află!  
  
Au ca deviză, pesemne, că mulţimea atacatorilor este cea care diferenţiază noţiunea de supravieţuitor de cea de victimă!  
  
-Aaaa?! mă holbez eu interjeţional către draga Amelie şi, pe clipă, îmi aduc aminte că tocmai s-a întors dintr-o călătorie din America de Sud.  
  
Pe dată încep să-mi tatonez echilibrul şi să-mi eliberez alter-ego-ul curajos, când ea încearcă să ducă la paroxism expozeul:  
  
-Să-ţi mai spun şi-alta, chèrie?! Am văzut că sud-americanilor le place grozav carnea lor, extrem de gustoasă!  
  
Adaosul acesta îmi provoacă o stare de disconfort stomacal şi oarece ameţeală.  
  
Ea nu sesizează acutizarea răului ce mă cotropeşte şi-mi explicitează ca extrem de important şi faptul că dinţii lor sunt utilizaţi în producţia locală ca amulete, ustensile şi arme... iar, mai nou, sunt uscaţi şi vânduţi ca suveniruri pentru turişti, fapt care poate avea repercusiuni serioase asupra viitorului speciei.  
  
Ultimele precizări nu-mi sunt chiar limpezi, întrucât păşeam, în vremea rostirii lor, pe tărâmul Inconştienţei Totale şi din care, tot Amelie m-a extras uşor, simplu, ca pe-o beţie dintr-o cană, înainte să primeşti licoarea lui Bachus în gârliciul unui beci dintr-o podgorie, când se-aşează vinul...  
  
*  
  
În sala imensă, fuseseră aşezate mese în simbolistica unei cochilii având ca centrul al spiralei un imens acvariu semănând perfect c-o piscină.  
  
Tavanul rabatabil al sălii îngăduia ochiului curios vederea unui cer albastru-smoliu, dichisit cu sclipiri stelare ca o copertă a unei cărţi de poveşti...  
  
Între toţi, Amelie era singura doamnă şi, unde mai pui, o visătoare şi nebăutoare din fire!  
  
Conversaţia cam lâncezea şi, ca să o împrospăteze, lui Rolan, amfitrionul, îi vine o idee:  
  
-Cine sare în acvariul-piscină cu pereţi transparenţi şi revine teafăr, poate intra în posesia a cinci milioane $ de la mine.  
  
În cazul că nu revine, rămânând pe vecie acolo, familia perdantului va primi numai două milioane.  
  
Între convivi, calmul se prelungea, de parcă spusele prietenului se pierduseră în spaţiu fără să le-atingă organele auditive sau poate nu fuseseră luate în seamă. Totuşi, la un moment dat, Louis s-a aruncat în… apă!  
  
Pe loc, un banc numeros de peştiuci strălucitori l-au înconjurat, hărţuindu-l curajoşi, neintimidaţi de statura vlăjganului.  
  
Bun înotător, posedând şi permis de scafandru, Louis evoluează în apa acvariului precum un balerin unduios în largul scenei.  
  
Câteva rotiri, urmate de salturi pe verticală, succedate de abile deplasări, când pe o parte, când pe alta, sunt măiestrit făcute de scufundătorul voluntar! Şi, unde mai pui, fără s-aibă trebuinţă de aer!  
  
În vremea excelentelor figuri, duşmanul se disipă, deci pierde şi-ncredere în sine, şi forţă. Ce mai, e dezorientat şi-adoptă o inedită şi pernicioasa măsură de salvare...  
  
Urmarea?! După minute bune, balerinul, în loc de voaluri unduitoare, duce după el convoiul peştilor, aliniaţi unul după altul, amnezici, dezinteresaţi de vreun atac, evoluând mecanic, biet şirag de bolduri mişcătoare chemate de un magnet...  
  
Convivii, năuciţi de ce vedeau, înlemniseră o vreme, apoi, dădură drumul unor aplauze devenite frenetice, în clipa când Louis, întreg, cu hainele doar şiroind, escalada marginea imensului vas cu... PIRANHA!  
  
*  
  
Treziţi de filmul văzut, care numai horror nu fusese, petrecăreţii reluară festinul. La doi paşi de masa lor, Amelie şi Louis vorbeau între ei ca doi guguştiuci înamoraţi...  
  
Văzându-i, Rolan se lansă într-o târzie şi curioasă întrebare:  
  
-Dar cine l-a împins către periculosul gest, dragilor?! Nu ştia ce mormoloci se zbenguie acolo?!  
  
Interesului arătat i-a răspuns însăşi făptaşa.  
  
-Eu, prieteni! rosti Amelie apropiindu-se de masă. L-am cerut în căsătorie chiar astăzi dimineaţă...  
  
Nu se zice că în spatele unui bărbat de ispravă stă totdeauna… o femeie adevărată?! Iată-mă-s!  
  
Referinţă Bibliografică:
O FEMEIE ADEVĂRATĂ / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3145, Anul IX, 11 august 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!