CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

19 NOIEMBRIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-La inaugurarea Lumii, toţi oamenii erau egali! se cufundă-n stare paseistă Costi cu vocea plină de regret, de parc-ar fi jinduit o trecere-n bucla vremii de odinioară.  
  
-Ei şi tu?! Cică Lumea a evoluat! Ş-apoi stratificarea socială... a survenit în urma constatării că unii indivizi sunt beneficiarii nativi ai unei inteligenţe, a unei puteri, ehe?! se pronunţă Mitică, nesigur încotro se-ndreaptă dialogul.  
  
Următoarea intervenţie a colocutorului aduse clarificarea:  
  
-Păi da! Toţi se nasc egali în drepturi şi-apoi se căsătoresc...  
  
Se-aşterne o pauză înzorzonată de-o pleiadă de of-uri greu expirate şi aşa de multe, că bietul Costi fu gata să-şi scuipe sufletul.  
  
Mitică, becher încă, saltă din sprâncenele sale cizelate alaltăieri la cosmetician, exagerând contrarietatea şi din priviri, şi vocal:  
  
-Nu eşti în situaţia inechităţii, sper?! Apropos, dar cum e, după tine, să fii însurat?! mai zice şi figura-i excesiv de mobilă capătă un aer uşor comic, iscat de unele prezumţii...  
  
Înainte să răspundă, Costi schimbă aerul de consolat în urma experienţei crude şi arborează acea expresie a revoltei în faşă care drapează pentru naivi doar resurecţia meşteşugită care...  
  
În final, deşeartă ca dintr-o guşă de pelican amărăciunile sale de om însurat:  
  
-Cum să fie?! N-am voie să beau, n-am voie să fumez, n-am voie să merg cu amicii la o bere, n-am voie să-mi clătesc şi eu ochii după vreo formă de viaţă proaspătă, atrăgătoare zărită pe stradă...  
  
-Ei, nu mai spune?! Nu mi-am putut imagina! minte c-un glas de maxim intrigant ce-ascunde în ritmul sau cardiac zvâcuri de bucurie că nu e însurat, dar şi că fraierul său de amic este. Na! îşi zice. A găsit ce-a căutat şi basta!  
  
Înseamnă că regreţi pasul făcut?! continuă el cu voce tare arătându-se compătimitor, dar şi curios.  
  
-Aş face-o, dar nici asta nu mi-e îngăduit! Mi-a intrat în toată fiinţa mea imperativul N-ai voie să... încât mă tem să şi gândesc...  
  
-Fă-o! Plânge-te! Măcar astăzi să fii privilegiatul sorţii! Poţi să te şi revolţi! Poţi multe, multe astăzi!!!  
  
-Stai, stai! Mă cam derutezi! Să reacţionez acum?! Pe ce să mă bazez că n-aude nevastă-mea?!  
  
-Fă-o! Eşti liber! Azi, 19 noiembrie, e Ziua Naţională a Bărbaţilor!!!  
  
-Cccom?! Ddde cccând?! Sssă fffac ce vvvreau şşşi nnnu pppot?! se repezi în bâlbâieli interogative Costi. Dar, după un respiro scurt:  
  
Azi dau divorţ! Să se ştie! declară limpede şi stăpân pe sine năpăstuitul, alergând să se-ncadreze în timp cu rezolvarea necazului.  
  
*  
  
Părăsit în mijlocul drumului, mai stătui câteva secunde ca să reflectez la decizia luată de Costi.  
  
Şi, spre neplăcerea mea totală, mă văzui la interviul pentru angajare dat cu ani în urmă, când, neluând în seamă mapa cu planuri prezentată şi nici CV-ul, direcorul de relaţii mă surprinsese :  
  
-Sunteţi căsătorit?  
  
-Nu! îi răspunsesem promt, convins ferm că asta e un atu.  
  
-Nuuu?! Atunci regretăm! iuţise ritmul investigatorul.  
  
Să ştiţi că în trustul nostru de construcţii avem trebuinţă exclusiv de oameni obişnuiţi să se subordoneze! declamase pe urmă în clar şi cu accent frazeologic actoricesc.  
  
Mă uitase pe dată, ieşind presat de-o teribilă indignare.  
  
*  
  
Peste o vreme, Mitică-l întâlneşte într-un supermarket pe Costi.  
  
-Noroc! se bucură Mitică de-ntâmplare. Nu ştia ce făcuse prietenul, care acum, exceptând perechea de ochelari discreţi, numai glass, cum poartă distinşii aflaţi în trend, era la fel. Și trist. I se păru şi mai slab, nu doar la faţă, nu!  
  
-Să trăieşti! salută şi Costi scurt, dând să plece. Părea lehămetit de tot şi toate, chiar fără speranţă.  
  
Incitat la maximum, Mitică se lansează:  
  
-Ei, ei?! Nu-mi spui cum au decurs lucrurile anul trecut, pe19 noiembrie?  
  
-Totul a decurs perfect! precizează fără tragere de inimă Costi.  
  
M-am dus acasă. Era până-n prânz. Am intrat în birou, am prins curaj c-un gin, am înhăţat din sertar actul condamnării mele… când a intrat ca pe-o scenă ea, volubilă, încărcată de pachete şi mă ia la întrebări:  
  
-Iubi, ce faci?  
  
-N’ic! răspund sec şi dau să plec.  
  
Dar ea nu se lasă. Aruncă cutiile pretutindeni îndreptându-se către mine:
-Cum nimic? Ce studiai atent când am intrat?!
 
  
Şi, cum are ochii ăia ca de vultur, vede iute documentul, îşi ridică sprâncenele şi-şi moţează buzele a surprindere, dar şi a întrebare.  
  
-Căutam data expirării certificatului de căsătorie! i-am spus peste umăr, trântind uşa în urmă.  
  
-Și? interveni Mitică înecându-se într-o singură vocabulă, încurcat de constatarea unei aşa situaţii.  
  
-Ba nu, i-am zis că dau divorţ chiar atunci!  
  
-Din partea mea, poţi să faci tot ce pofteşti! Doar e Ziua bărbaţilor! Fă-ţi hatârul! m-a îndemnat indiferentă:  
  
Uite, şi-mi indică doar cu nasul ei cârn pacheţelele! Sunt surprize pentru tine! Să trăieşti! La mulţi ani fericiţi! Dar de mâine, s-a mântuit zbengul, clar? mai bombăneşte abia perceptibil...  
  
-Ca să vezi!!! se nedumeri fals Mitică.  
  
-De-a doua zi mi-am luat concediu fără plată şi-am plecat pentru o lună din ţară! zise Costi nenuanţat, că nu ştiai de se bucură acum sau nu.  
  
Când am revenit şi-am vrut să intru-n apartament, mi-a deschis o coniţă. Era menajera noilor proprietari...  
  
Referinţă Bibliografică:
19 NOIEMBRIE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2886, Anul VIII, 25 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!