CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

L’ÁMIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Ce-i cu tabloul ăsta? mă ispiti Anca. Ţi-ai uitat unica iubire?! Și de când îndrăgeşti câinii?! N-aveai, parcă, un pisoi?!  
  
Îi atârnai trenciul in cuier şi-o condusei de umeri in living, copleşită ca-ntotdeauna de lipsa ei de tact, de curiozitatea-i morbidă...  
  
Din tablou zâmbeau parcă înspre obiectivul unei camere foto Ámie şi imaginea mea cam idealizată de penelul artistului semnat în colţul din stânga-jos...  
  
-Aici, îi explicai, suntem eu şi Ámie, labradorul trecător prin casa noastră!  
  
-De ce trecător?! Ţi-a murit şi câinele? constată ea c-un ton răutăcios-întrebător... Da’ ce-i cu tine?! N-ai noroc...  
  
Nu-i lăsai loc de reluări pe-aceeaşi temă a pseudocompătimirii şi-ncepui povestea noastră.  
  
-Deşi toamna îşi arătase semnele, frunzişul copacilor era încă pe poziţie, trimiţând cu verdele încă nealterat sentimentul că autumnalul nu-şi intrase în drepturile sale.  
  
De vreo două zile, când treceam pe alee, doi ochi mă priveau stăruitor din lăstărişul de lângă blocul meu. Afişau o strălucire cuminte şi rugătoare care-mi adresa parcă un timid SOS... Într-o zi, mă hotărâi: întinsei braţele a pofteală caldă, prietenească.  
  
Pricepu mesajul şi, ţâşnind printre tulpinile lăstarului, se apropie târâş de mine ţintuindu-mă cu luciul negru al ochilor.  
  
După numele Ámie, inscripţionat pe o inimioară de argint, medalionul de la zgardă, mă convinse, dacă n-aş fi înţeles cumva atitudinea corporală, că este o ea şi că numele sugera că-i prietenoasă... Şi m-a urmat.  
  
-Ești grozavă, n-am ce zice! îşi piţigăi replica musafira cam iritată. Cum s-aduci în casă o jigodie?! Dacă-i purtătoare de...  
  
Iar n-o lăsai să-şi finalizeze consideraţiile competente...  
  
Încheiai povestirea în timp ce-i ofeream pe-o tablà o ceaşcă de turcească aburindă.  
  
În răstimpul creat, fu lămurită că labradorul stătuse la noi două luni, timp în care beneficiase şi de control medical, şi de toată afecţiunea şi grija noastră.  
  
-Și-acum unde e?! se arătă iar cum era, curioasă. Nu c-aş vrea s-am de-a face cu ea, ce să-ţi zic?! Şi-şi mai turnă din cafetieră încă puţină licoare...  
  
-Am dat-o! rosti eu repede.  
  
Neaşteptat, răspunsul o încurcă:  
  
-Poftim?! După ce-ai investit în ea?! A! Da! Ai vândut-o! Cât ai luat?  
  
Eludai răspunsul şi reluai:  
  
-Plimbându-mă deunăzi prin parc, îmi ieşi înainte un domn. Ámie, docilă până la momentul acela, zvâcni lesa şi, eliberată, alergă la septuagenarul ivit în calea noastră, scheunând a fericită revedere. Îi linse mâinile şi-ncepu un du-te vino gâfâit între mine şi el! Eram prietenii ei, adoptaţii ei merituoşi! Cu unul se trezise, crescuse şi învăţase viaţa, cu altul aflase la nevoie adăpost iubitor. Eram ai lui Ámie, ce mai?!  
  
-Și-ai înapoiat-o, înţeleg, concluzionă Anca. Sper că te-a recompensat! Cât ţi-a dat? Am auzit că e afacere bănoasă retrocedarea unui animal ocrotit.  
  
-Da! Mi-a oferit respectul său, precum şi pictura expusă!  
  
Când auzi precizarea, ţâşni spre tabloul reatârnat emiţând ceva de genul:  
  
-Crezi c-are valoare?! Cum îl cheamă pe autor? se interesă în timp ce se chinuia să-i descifreze semnătura.  
  
-Imensă! E un maestru, adăugai. Se numeşte Prieten! precizai fără să mint, căci semnase lucrarea Un prieten, după care şi ceva indescifrabil.  
  
Referinţă Bibliografică:
L’ÁMIE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2626, Anul VIII, 10 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!