CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

CÂINELE DE PĂMÂNT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Mai spune-mi o poveste, se roagă fetiţa de tată. Dar, venită din gerul de-afară, căldura o-nșeală şi-adoarme.  
  
-Astăzi anul se preschimbăăă! parc-aude copila în drum către visare. E ultimul cucurigat! De mâine, Câinele de Pământ ia-n stăpânire lumea! şi-anunţă tatăl odorul şi-arată spre godinul călduţ, un colăcel de blană aurie înspicată cu maroniu, întâmplător cucăind prin odaie.  
  
Să-ţi lămuresc ce se petrece noaptea aceasta…?!  
  
*  
  
Pe-o cergă rotilată Atotfăcătorul năimise atâtea spiţe câte ceasuri vâra într-o jumătate de zi. Şi cu rost îi cuminţise, câte unul pe fiecare stinghie, megieşi paşnici, simboluri ale Începutului, fiecare purtând la gât câte un totem ca semn al menirii.  
  
De-i hotărâse ai pământului ori ai cerului, ai apei ori ai focului, nu-i dezlega de o poruncă-împlinită frăţie, împletind chemarea spre statornicie, libertate şi vis către zări noi.  
  
Curioase forme de viaţă!  
  
Hotărâse o trupă cu schimbul! Pe rând, la poruncă, se cerea ca Şobolanul, Bivolul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Șarpele, Calul, Capra, Maimuţa, Cocoşul, Câinele, Porcul să ia locul celui dinainte sfârşit de vârtute, de zile, zburând înţelepţi, împinşi tot la a douăsprezecea rotire să-şi salte puterea odihnei şi dar vieţii s-o facă!  
  
*  
  
-E rândul meu! spuse Câinele de pământ.  
  
Desprins din vâltoarea de spiţe, uimit, azi mă îndrept spre Cetatea de Schimb. E a lumii pornire în ea! Cocoşul de foc vrea să dea bir cu fugiţii?!  
  
O lumină de sori mă orbeşte pe clipă... Energia din ei o apuc ! E a mea! Sunt în stare pe sfârşit ca să-l schimb!  
  
Pătrund în Cetate! Pereţi din oglinzi îmi repetă statura... culoarea... simţirea?! Dar esenţa, menirea, le ştiu numai eu!  
  
De la Geea îmi vine culoarea vestmântului! Şi sclipirea-i! Sunt frumos şi mintos! Cumpătat şi atât de spăşit! Temerar făptuiesc vise mari, de mă aclamă din preajmă cei pe care-i uimesc! Pe toţi la bunătate-i învăţ! Pentru ei sunt! Şi de-acum îi răsfăţ!  
  
În cap de culoar, o pală făclie în penaj de-un roşu-asfinţit abia îmi şopteşte... Eu plec... sunt împuţinat, sfârşit! Îi las mulţumiţi! Din toate le-am dat prin vorbă şi faptă. Şi bine, şi rău! Vino degrabă!  
  
Şi-un slab cucurigat sfârşitu-i vesteşte!  
  
Drept imbold pentru mine-i aceasă chemare. Amuşin curios omenirea. Şi eu o trezesc c-un lătrat de cleştar! În pază o iau s-o duc mai departe!  
  
Referinţă Bibliografică:
CÂINELE DE PĂMÂNT / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2557, Anul VII, 31 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!