CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

SUBTERFUGIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ultima joi a fiecărei luni, ne strângem în atelierul amicului nostru Iosif, la o parolă şi-o cafea. Doi suntem sculptori, alţi trei scriitori, dar toţi împătimiţi de artă, în general, de pictura lui, în special.  
  
Vară sau iarnă, suntem dispuşi să ne descărcăm acumulatele. Meritul nostru e c-o facem detaşaţi de orice regret, de ranchiună, astfel încât efectul naraţiunilor e mereu binefăcător.  
  
Iosif ne povestea deunăzi despre subterfugiul practicat în ultima vreme ca să scoată ceva bani din artă, vânzarea tablourilor trenând...  
  
Peisagistica sa, inspirată exclusiv din universul românesc şi cu predilecţie din Câmpia Olteniei, nu interesează cine-ştie-ce pe colecţionarii autohtoni de artă, iar portofoliul său încă se-odihneşte pe biroul somptuos al unuia, probabil purtând blazonul globalizării, nedecis la investiţie în artişti naţionalişti, patrioţi, că nu dă bine!  
  
Se destăinuia că, deşi nu-i este la-ndemână portretul, îl face contra unei sume modice oricui îl solicită pe stradă în mijlocul mulţimii, la metrou, în Cişmigiu, oriunde.  
  
Ne arătarăm oarecum stânjeniţi de spovedania sa, regretând că el, un penel iscusit, recurge la aşa soluţie... Eu chiar îmi exprimai nemulţumirea ce mă stăpânea, dând cu pumnul într-un scaun, fără să-i presupun duritatea, deci şi efectul!  
  
Bătându-mă uşurel pe umăr, rostise c-un zâmbet convingător părerea sa: Lumea a rămas datoare marilor artişti care m-au precedat şi de la care se vede, au cumpărat opere sub valoarea intrinsecă, aşa că eu strâng cu ţârâita această datorie făcând crochiuri...  
  
După o scurtă pauză impusă de compasiunea ce ne cuprinsese pentru amicul nostru, Iosif, optimist din fire, clipi repejor din ochi, semn al unei aduceri-aminte nostime.  
  
Ne povesti cum, în vară, la Olăneşti, în parcul public, îi poza o închipuită sărită de prima tinereţe.  
  
Biata se străduia de timp bun să-şi strângă buzele excesiv de mari într-un contur dorit minuscul.  
  
El o aştepta de timp bunicel, dar sclifosita nu se sinchisea, aruncând un câte Staţi! Nu-ncepeţi, nu sunt gata! Să-mi pudrez năsucul! Vă rog! Şi-n timpul ăsta îşi ţuguia în fel şi chip gura asezonând-o cu multiple grimase.  
  
Iosif, şicanat de strădaniile doamnei, nici una-nici două, o înştiinţase că, din partea lui, ar fi putut omite gura din crochiu!  
  
Deşi vizibil ofuscată, dama sistă ineficientele preparative, rămânând într-o poză ţeapănă, uitând să-şi mai adune gura lăbărţată.  
  
...  
  
Toţi, ca la comandă, izbucnirăm în râs, uşuraţi. Pricepeam aşa că prietenul nostru îşi amenda cu fervoare beneficiarii, chiar dacă le lua banii!  
  
Referinţă Bibliografică:
SUBTERFUGIU / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2515, Anul VII, 19 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!