CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

MINUNI SE MAI ÎNTÂMPLĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Madam’ Ţuinea e vecină cu noi în cvartalul H-Y. Ehei, o cunosc de aproape cincizeci de ani, de când cu bani munciţi şi-un mic ajutor de la Stat am devenit proprietar cu rost într-un bloc de patru etaje, ridicat din cărămidă, cu ziduri ca de cetate şi, să vezi şi să nu crezi, înconjurat de-un parc asezonat cu pomi plantaţi, gata prinşi!  
  
Repede, repede, mi-am aflat megieşii! Şi tot repede m-am bucurat că m-am pricopsit cu nişte colocatari de toată cinstea în al căror cuvânt te puteai încrede şi o faci şi azi!  
  
De-asta eu o consider pe Madam’ Ţuinea! Am îmbătrânit amândoi, fiecare la casa lui, ne-am lăudat unul faţă de altul cu odraslele noastre, am luat în râs beteşugurile vârstei şi tot aşa...  
  
Dar ce să vezi? Mi-a povestit una bună, chiar bună de tot, dar aproape incredibilă! Nu ştiam ce sa zic de dumneaei?! Să ţi-o spun?  
  
Cică joia trecută aştepta maşina 111 pe la ora zece în intersecţia Bd.1 Decembrie - Str. Macaralei. Cumparase de la Auchan toate cele pentru o pomenire alui său.  
  
Preumblatul prin market, căratul cumpărăturilor o cam obosise, ce mai?! De asta o fericise banca liberă din staţie. Îşi pusese poşeta şi bagajul alături, bucuroasă ca niciodată de întârzierea maşinii... Peste aşteptări, vehiculul apăru pufăind din acceleraţia zorită.  
  
Madam’ Ţuinea, luată prin suprindere, se repezi către maşină c-un avânt tineresc, după cum ea se autopersiflă istorisindu-mi, aburcând comorile târguite şi pe sine cu eficienţă adolescentină, după care beneficiase de închiderea furtunoasă a uşilor şi de transportul gratuit, ca pensionară bucureşteană ce dispune de asemenea oportunitate!  
  
Şi ce-i cu asta? mă vei întreba convins că-ţi torn banalităţi, chiar inepţii! Păi nu-i aşa!  
  
De-aici devine interesant! Aproape incredibil! Zicea şi Madam’ Ţuinea că după înţelegerea tărăşeniei expuse tare şi limpede în curată şi corectă limbă românească de reprezentantul unui for public, tot nu-i venea la-ndemână să-şi creadă urechilor şi, pace!  
  
Uite ce se-ntâmplase! În staţie, nebăgat în seamă de vecina mea, stătea pe-o altă bancă un puştan ce părea izolat de viaţa din jur de căştile imense ce i se sprijineau pe cap dându-i un aer curios şi nu chiar. Bătea dintr-un picior ritmul captat, privind preajma printre gene, de-ţi părea c-o dispreţuieşte, nu alta! Observase totuşi că bătrânica scăpase din vedere poșeţica din scai jerpelit şi acţionase! Apucând fulgerător captura, îşi lansase eficient placa ce se odihnea alături şi-şi luase zborul pe trotuar! La un moment dat, chiar se afundase pe-o laterală, scurtând calea hotărâtă a urma.  
  
Scena e surprinsă de-o patrulă rutieră călare ce-şi târguise de la patiseria din staţie o pungă de sfânji, ştii, dintr-acelea de arată ca nişte covrigei?! De fapt, sunt gogoşi marocane! Introducând rapid la loc bunătatea ce tocmai o dusese către gura înfometată, poliţistul vârî punga la fereală şi porni pe urmele pre-adolescentului c-un zâmbet deloc prevestitor de bine...  
  
Dar surpriză! La prima staţie, din autobuz coborî impacientată Madam’ Ţuinea, cu gând să facă drum întors către locul dezastrului pecuniar. Nu apucă să păşească pe zebră, că băietanul i se alătură înmânându-i preţiosul băgăjel, după care săltă pe placă apucând înapoi spre Macaralei, unde se-aşeză iar pe banca de pe care se ridicase pentru acţiunea sa cetăţenească.  
 
Ce se-ntâmplă mai departe? Fu răsplătit cu toată punga de sfânji de prepuelnicul agent ce-și încheiase urmărirea…  
  
Ei, mai poţi zice oarece?!  
  
Poate să te bucuri, ca şi mine, că minuni de-astea se mai întâmplă în Cetatea lui Bucur, că unor bătrânei cumsecade li se îngăduie să nu omită faptul că trăiesc şi azi între oameni cinstiţi…  
  
Referinţă Bibliografică:
MINUNI SE MAI ÎNTÂMPLĂ / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2459, Anul VII, 24 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!