CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

DOC ZARU ŞI NEMAIPOMENITUL SĂU TRASEU, OBSERVAT DE UN BOLNAV INCURABIL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Sanatoriu lumea vorbeşte c-a venit Mike Zaru, trimisul Direcţiei Medicale Centrale, uns manager.  
  
A poposit într-o seară şi n-a pus cornu-n pernă nici o clipă. Nu! A urmărit dintr-un fotoliu cum asistentul i-a orânduit cabinetul.  
  
Tot peretele din spatele scaunului managerial, se zice, a devenit o adevărată panoplie cu arme inteligente - şirurile diplomelor, începând cu clasa pregătitoare şi până la ultima distincţie, Doctor Honoris Causa, primită de la Institutul de Medicină al statului Botswana, că, după schimbul de experienţă de-acolo, venise taman la noi, la Tulgheş!  
  
I s-a dat pe mână vestitul locaş, care asigură asistenţa medicală pentru afecţiuni psihice din mai mai multe judeţe ale Ardealului şi ale Moldovei! Ca să nu mai vorbim de turismul medical ce-ndreaptă spre noi ţăcăniţi de pe orice continent!  
  
Să nu omit! Managerul poartă la rever un fel de insignă placată cu aur sugerând mapamondul! Pe verso, zic gurile rele, s-ar găsi menţionate: CIA, COVERT OPERATIONS!  
  
Poftim! Mai poţi spune ceva?! Nţţ! Ar fi destul, cred!  
  
Totuşi o precizare! Serviciul în care este implicat acţionează mai cu seamă prin resurse umane, Human Intelligence, decât prin interceptare în spionajul despre guverne străine şi persoane! De luat aminte!  
  
*  
  
La o zi de la numire, începe o acerbă inspecţie a Spitalului. Corpul medical este văzut la ora vizitei matinale, alţi medici, în gradenele care facilitează interesaţilor vizionarea şi audierea cazurilor deosebite. Pe alţii îi însoţeşte la patul suferinzilor nedeplasabili. Şi tot aşa.  
  
Cu medicii subordonaţi aflaţi în varii spitale pentru schimb de experienţă ţine videoconferinţe ş.c.l.  
  
Poartă conversaţii particulare sub travesti cu pacienţii. Îi preferă pe cei ce-şi fac recuperarea prin terapie ocupaţională.  
  
Aşa-l nimereşte în sera Sanatoriului pe un ins care lucra dedicat la nişte răsaduri. Nu-l observase sărmanul!  
  
Iritat, Mike Zaru se postează înaintea lui:  
  
-Nu zici nimic? Nici bună ziua?!  
  
-Scuzaţi! Să trăiţi! se conformează omul surprins, lucrând mai departe.  
  
-Nu ştii cine sunt?! se burzuluieşte interogativ managerul.  
  
-Chiar nu am habar! îşi face pe scurt mea culpa internatul.  
  
-Atunci află că sunt profesor universitar...  
  
Aici se opreşte! Nu lucrează sub acoperire?! Să nu-şi devoaleze numele! îi şopteşte sinele  
  
Şi peste, îs Doctor în Psihologie, Doctor Honoris Causa, Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale...  
  
N-apucă să finalizeze, fiind întrerupt de colocutor:  
  
-Grozav! Formidabil! N-am ce zice? Vă rog să vă opriţi, că şi la mine a-nceput tot cam aşa!  
  
*  
  
Să fi trecut vreo doua săptămâni de la instalarea lui Zaru. De neuitat a fost ziua, nu alta! Momente greu de surmontat!!!  
  
Întâi, un incendiu la Corpul Triaj cu pierderi materiale mari, dar fără victime umane!  
  
Mai apoi, la Secţia Periculoşi, un pacient internat cu diagnosticul de schizofrenie paranoidă a fost călcat în picioare de alţi doi. Unicul supraveghetor de pe secţie, deşi gogeamite zdrahonul, n-a putut interveni în conflict, surclasat de furia celor doi atacatori.  
  
În hărmălaia iscată cu acest prilej, managerul dă nas în nas pe una din alei c-un grup numeros de bolnavi.  
  
-Trăiţi dom’Director! îl respectă infirmierul care-i însoţea.  
  
Năucit de cele-ntâmplate, Doctorul Zaru îl priveşte duşmănos, dând să plece. După câţiva paşi, întreabă peste umăr:  
  
-Dar ei?!  
  
-I-aduc de la poartă. Vruseseră să fugă profitând de acest du-te vino al maşinilor Poliţiei, dar s-au răzgândit.  
  
-De ce? se arată curios forul conducător.  
  
-Păi cum să fi plecat în pijama? Avem şi noi obraz! Nu suntem fitecine! clarifică situaţia pe-un ton diplomatic o sfrijitură de om chel, tot numai mustăţi.  
  
Răspunsul stopă la manager intenţia de plecare. Pironit în mijloc de alee se găsi informat prin staţie că au fost prinşi un mare număr de fugari.  
  
-Cei dinaintea mea? întrebă el în gol, acum, chiar în panică profundă.  
  
-Nu, nu! lămuri supraveghetorul cu cei opt răzgândiţi.  
  
Permiteţi să vă informez?! Se face vorbire de treizeci şi şapte de inşi! Acţiunea s-a încheiat înainte să se răzgândească ăştia, să trăiţi! I-am depistat pritre aceia care se zgâiau la maşinile Poliţiei. Când i-au zărit pe poliţişti, le-au venit pandaliile fugind care-ncotro! Erau mai mulţi, dar i-am capturat doar pe cei care se-mpotriveau cel mai aprig!  
  
*  
  
La ceva timp de la şirul ăsta de întâmplări, Direcţia Medicală Centrală îl cheamă la telefon pe Dr. Zaru . Acesta nu se afla în birou.  
  
Asistentul de cabinet îl căută multă vreme, dar nu-l găsi.  
  
Întregul personal fu alertat. Se ceru ca fiecare cadru medical să se focuseze pe dispariţia managerului.  
  
Toate strădaniile fură de prisos, până când un pacient îl bătu pe umăr pe-un asistent ce răscolea printre tufele de trandafiri din rondul central, cerându-i să-l urmeze în salonul său:  
  
-Ia veniţi cu mine! Am închis un bărbat în salonul nostru, zise, făcând un gest larg, incluzându-i şi pe alţi cinci purtători de pijama, luaţi ca martori. L-am răzbit cu chin, cu vai! Cred că-i nebun de legat! Şi răcneşte într-una că e directorul!  
  
*  
  
Anii s-au scurs. Medicul Zaru a-mbătrânit. Greul dus la conducerea Spitalului l-a marcat cu vârf şi îndesat.  
  
În fine, aflat într-o zi faţă în fată c-un medic psihiatru nou sosit, se bucura făţiş că are-n echipă o forţă proaspătă. Îl conduce zilnic prin saloane, prezentându-i cazurile cele mai severe.  
  
La un moment dat, un pacient îi salută şi trece mai departe c-o ţinută marţială.  
  
Doctorul Mike Zaru îi şopteşte confratelui discret:  
  
-L-ai remarcat? E cel mai disimulant dintre toţi bolnavii! Uneori e şi agresiv! Trebuie avut grijă! Îşi imaginează că e ultimul ţar al Rusiei, ştii?!  
  
-Cum?! întreabă încunoştiinţatul.  
  
-Chiar aşa! Dar e o miciuna sfruntată! Ultimul ţar sunt eu!!!  
  
Referinţă Bibliografică:
DOC ZARU ŞI NEMAIPOMENITUL SĂU TRASEU, OBSERVAT DE UN BOLNAV INCURABIL / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2368, Anul VII, 25 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!