CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Istorie, trădări și suferință
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ani de zile, am tot căutat să aflu, de ce suferă atât de mult și ce se întâmplă cu poporul nostru căci, lucrurile rele ieșite din matca evoluției firești pe care orice popor și-o dorește pentru sine, la poporul român, se pare că și-a găsit casă.  
  
Am citit sute și mii de materiale, de la istorie, până la eseuri, cronici, articole, romane, ziare etc și am ajuns până la Marii Străbuni, cca 118 î.e.n. anul nașterii Marelui Bur.
Lucrul rău ce l-am găsit este TRĂDAREA DE FRATE-TRĂDAREA DE NEAM.
Poate știți că, Marele Bur își lua curtea împărătească cu el și pleca prin Geto-Dacia, atunci când nu-i gonea peste hotare pe celți, romani, ori pe sciți, de le-a luat acelora destule cetăți și a mărit imperiul.  
 
 
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.  
  
Rămânea câte o lună, două, trei la Buridava, Sucidava, Argedava, la Capidava, ori la cetățile de pe malul Pontus Euxinus, de la Olbia și până la Apollonia- cetate grecească, condusă de Arhidamos- arhonte eponim (guvernator).
Unde poposea, acolo era capitala imperiului geto-dacic.
Ultima dată, a poposit la Dionysoppolis- cetate pe malul Pontus Euxinus, ce a intrat în componența imperiului geto-dacic, după ce arhontele eponim s-a făcut vasal Marelui Bur. A fost pus rege vasal și guvernator, vărul său Cotis.
Acel Cotis era văr de gradul I cu Marele Bur, după mamă- slăvita Reptatercos. După câtva timp însă, Cotis a trădat. S-a aliat cu romanii, ca să îl piară.  
  
Romanii, îi oferea lui Cotis ajutor armat, pentru ca acestă să preia tronul Geto-Daciei, în schimbul câtorva tone de aur de la Alburnus Maior; imperiul roman era falit. Restul se cunoaște. Marele Bur, a fost ucis de către Cotiso, Dicomes și Thyamarcos, chiar pe tron, când se pregătea să îi cedeze coroana imperiului, fiului său Comossicus.
A fost ucis cu lovituri de pumnal, chiar în același timp cu Cezar, ucis și acela în senat, de senatori și de Brutus, fiul său adoptiv.  
  
Dacă nu era Deceneu, soarta imperiului era dezastruoasă. Cei trei ucigași au fost uciși pe loc de garda Marelui Bur. Comossicus a fost grav rănit. Împărăteasa și fiica Clagisa, li s-au tăiat gâtul. A fost măcel. Romanii, așteptau cu o corhotă- efectiv de 1200 de soldați, în dosul unor coline, însă nu au primit semnalul de atac. La urmă, au fost dibuiți de iscoadele din garda împăratului. Majoritatea romanilor au fost uciși de garda Marelui Bur, cu un efectiv de 800 de pileați-tarabostes.  
  
Deceneu a luat soarta imperiului în mâinile sale însă, grecii de la Dunăre și-au luat înapoi cetățile și nu au mai vrut să plătească tribut geților. Sciții au intrat din nou în Geto-Dacia, pe la răsărit, și au cucerit câteva cetăți. La fel s-a întâmplat și cu celții. Au luat jumătate din Câmpia Panonică și Austria de astăzi.  
  
Imperiul geto-dacic, s-a transformat în regat, pentru că, Deceneu a reorganizat teritoriile, punându-le sub ascultarea unor județi- căpitani, iar din vechiul teritoriu de pe timpul Marelui Bur, nu a mai rămas decât puțin mai mult de jumătate. Multe cetăți de la Dunăre, geto-dacice ori grecești, s-au închinat romanilor.  
  
Deci, cam atât am reușit să înțeleg, de unde vine blestemul și boala asta peste român, de suferă atât de mult. Vede că suferă, simte, nu face nimic ca să îndrepte lucrurile. Trădarea și-a făcut culcuș în Geto- Dacia.  
  
Să ne aducem aminte de Marele rege Decebal. A fost trădat, la rândul lui, de un comerciant grec ce zicea despre sine că e get. Acest grec, a ajuns să intre în grațiile Marelui rege Decebal, fiind invitat la ospețe, și la serbări. A ajuns să facă parte din sfetnicii apropiați și mânca la masa lui Decebal.  
  
Trădarea- această molimă care nu alege și intră în sufletul omului slab, a intrat și în sufletul grecului! A furat planurile cetății invicte, Sarmis e Getussa Bassileum și le-a dat romanilor, contra unor pungi de galbeni însă, în loc de aur a căpătat tăișul săbiei peste grumaz. A fost ucis, ca un mișel ce era.
Doar așa, l-a putut înfrânge Traian pe Decebal.  
 
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.  
  
Trădarea a continuat în neamul nostru, intrând pe ușa din spate a mai tuturor domnitorilor, principilor și voievozilor români, ce au fost martirizați de propriul popor.  
 
  
Mă gândesc că, numai dacă v-a dispărea trădarea, doar atunci poporul român nu va mai suferi și va începe o nouă eră evolutivă pentru el.  
  
Referinţă Bibliografică:
Istorie, trădări și suferință / Aron Sandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2958, Anul IX, 05 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aron Sandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aron Sandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!