CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Fiul Pământului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aron Șandru  
  
FIUL PĂMÂNTULUI  
  
Dedic această carte părinților mei, Achim și Nichita Șandru, ce au trecut din această viață, la cea veșnică. Cu adâncă prețuire și dragoste!  
  
Prefață.  
  
Dragă cititorule! Aceasta este povestea mea și a milioanelor de români, dezrădăcinați de glia străbună, plecați cu traista-n băț, slugi la porți străine, departe de tot ce ne este drag, departe de obcina natală și de familia ce am lăsat-o plângând la poartă, pentru un trai mai bun și pentru niște vise, ce de multe ori, s-au dovedit a fi, mai mult decât deșarte.  
  
 
Pe parcursul acestei cărți, vei întâlni situații și întâmplări, de care și tu probabil ai avut parte, totodată străduindu-mă să reproduc cât mai fidel, tot ce am trăit, cu bune și cu rele. Nu îi voi lăsa deoparte nici pe frații noștri din țară, căci UNUL suntem cu toții, atât cei plecați, cât și cei rămași să se lupte și ei cu viața de fiecare dată mai grea, mai anostă și fără de substrat, în care ne adâncim parcă de fiecare dată și mai mult, dar, speranța într-o viață mai bună, într-o continuitate a neamului nostru român, pe meleagurile moștenite din străbuni, ne face să luptăm pe mai departe, iar noi cei plecați în străinătățurile amare, ne vom întoarce pentru totdeauna în România, patria noastră și a neamului nostru de români, pentru că, NIMIC NU ESTE MAI BUN ȘI MAI SFÂNT CA LA NOI ÎN ȚARĂ, binecuvântată de Dumnezeu cel Adevărat și Veșnic Viu, unde în marea sa bunătate și iubire față de neamul nostru străvechi, născut de la facerea lumii, a îngrămădit din toate câte puțin și încă mai mult pe deasupra, să ne ajungă cu prisosință, dar, noi, în ignoranța și în delăsarea noastră proverbială, am pierdut-o, lăsând-o pe alte mâini, la alte neamuri, născute din colb de copite, fără să ne gândim măcar o clipă, că mâine copii noștri ne vor întreba:  
  
- Mamă, tată, am citit într-o carte veche de istorie, ce am găsit-o în casa bunicilor, că România, ne-a aparținut nouă românilor, a fost a noastră...  
Ce le vom spune atunci? Sau vom arunca mâța moartă în curtea vecinului, spunând cu nonșalanță amestecată cu ipocrizie:  
-Ei, românii ăștia, nu sânt buni de nimic, nu au luat atitudine atunci când trebuia și gata!... au pierdut țara... de parcă noi nu suntem români, și nu avem partea noastră de vină, pentru tot ce se întâmplă cu țara.  
  
Nu am să dezbat pe larg aceste probleme, nu acesta este scopul acestei cărți, cum, nu voi lăsa nici tristețea să cuprindă paginile ei; nu asta este dorința mea, ci mai degrabă voi scrie întâmplări reale, din viața mea, ce s-au petrecut întocmai.  
Totodată, din respect, față de cei cu care viața m-a intersectat până la această dată, nu voi folosi numele reale, atribuindu-le nume fictive.  
  
Nu știu ce va ieși din această carte, nu știu cum va fi înțeleasă de tine, dragă cititorule.. la fel de bine nu știu cum va fi primită de criticii literari și de „monștrii sacrii” ai literaturii române; este prima mea carte. Poți fi dur și critic cu mine, dar fi drept și cinstit, căci te voi prețui și mai mult. Dragostea de neam și de glia străbună, laolaltă cu ADEVĂRUL, CINSTEA ȘI DREPTATEA, sunt calități cu care Creatorul m-a înzestrat, de la conceperea mea, ca FIU AL PĂMÂNTULUI și tocmai de aceea pe parcursul acestei cărți, nu vei găsi fabulații și ficțiuni, ci doar întâmplări reale, petrecute de mine, și de cei pe care viața mi ia scos în cale.  
  
COPILĂRIE ȘI ADOLESCENȚĂ  
Capitolul I.  
  
Înainte de toate, să cunoaștem puțin, cu cu toții, istoria încărcată de puritate și simplitate ancestrală a regiunii intracarpatice a Țării Loviștei, din nordul județului Vâlcea, tărâm plin de legende și misticism, plină de frumuseți ireale, înconjurată de masivele Parâng și Făgăraș ce o îmbrățișează protector, străbătută fiind de râurile Olt și Lotru, și de numeroasele râulețe ce izvorăsc din munți, reci ca gheața și dulci ca mierea, ce șerpuiesc domol peste câmpuri, dealuri, și prin satele din regiune.  
  
Această Țară a Loviștei, atestată documentar în anul 1233, este leagănul oamenilor străvechi, al Marilor Străbuni, născuți odată cu pământul, culminând cu străvechiul neam al burilor, din care a făcut parte și străluminatul împărat Burebista, întâiul unificator al neamurilor geto-dacice.  
În cartea Loviște Mirific Plai, aurorul (Inspectoratul școlar Rm. Vâlcea), scrie, amintind o legendă din străbuni, cum, regele Decebal, atunci când s-a retras după ultima bătălie cu romanii, conduși de împăratul Traian (106 e.n), ar fi ascuns o parte din comori, sub albia pârâului Boișoara și în grotele ce au fost astupate cu stânci, ale satului Găujani, protejate de legăminte și blesteme cumplite, împotriva celor care s-ar fi încumetat să le fure.  
  
Tot aici s-au ridicat și cnezatele lui Seneslau și Tihomir, tatăl lui Basarab Întemeietorul și ctitorul Țării Românești, cel care la înfrânt decisiv la Posada în apropiere de Perișani, pe Carol Robert d*Anjou, regele Ungariei pecetluind ființa Munteniei și implicit libertatea Țării Loviștei.  
Satele, cu majoritatea caselor răsfirate pe tot cuprinsul depresiunii; una aici, alta dincolo; lângă pârâu sau pe deal, prezintă o imagine bucolică, de o frumusețe divină și simplitate ancestrală, ce parcă au rămas neschimbate, așa cum au fost de la facerea lor, din moși-strămoși.  
Intrând în Găujani, loc încărcat de istorie și prozelitism ce respectă și acum credința moștenită din străbuni, încă de pe când urci pe Panta lui Duroi, înspre sat, simți, cum, parcă ai deveni cu totul și cu totul alt om. Privirile tale nu se mai satură de frumusețile ce le întâlnești la tot pasul, datorită reliefului destul de variat și complex ca depresiune intramontană, stânci unde se vedeau altădată răsuflătorile de aramă, din peșterile pline de comori ascunse acum de vegetația abundentă și de bolovanii ce s-au prăvălit, astupându-le intrările, iar Valea Găujanilor, râulețul de munte, desfată privirile oricui, ce s-ar apropia de el, plin fiind de păstrăvi și molani. Până și scuregerea vremii- a timpului, cu zilele și nopțile sale, se deapănă parcă mult mai domol, în ghemul etern al veșniciei, decât în alte părți, ba, chiar poți spune că timpul s-a oprit în loc, lăsând oamenii și toate viețuitoarele să se bucure în tihnă, de traiul zilnic, în pace și prietenie cu cei din jur.  
  
Acesta este meleagul, pe care Creatorul, în marea Sa bunătate, mi-a dat drumul să vin pe lume, în satul Găujani, al Țării Loviștei, în primavara anului 1970, născut în luna florilor, atunci când natura se dezmorțește după o iarnă cruntă, și se trezește din nou la viață, într-o explozie de culori feerice, iar florile de tot felul, de pe câmpurile și dealurile satului, îl îmbracă cu o mantie strălucitoare, ce răspândește în aer miresme sublime și amețitoare, iar păsările se trezesc și ele ciripind vesele, sau certându-se zgomotos cu suratele pentru un fir de pai, ce una la smuls din iarbă mai repede decât cealaltă, ca să-și construiască cuibul.  
Și totuși în acea primăvară a nașterii mele, nu prea a fost să fie așa de plăcut și de bine, sau n-a fost deloc bine aș putea spune, căci în ziua venirii mele pe lume, s-a pornit o ploaie, încă de când ziua se îngâna cu noaptea, de parcă toți norii de pe cer, i-ar fi adunat sfântul Ilie, rupându-i deasupra munților din jur-împrejurul satului, dezlănțuind urgia, supărat că nu a prins destui draci, să-i lege și să-i bată zdravăn cu biciu de foc, pedepsindu-i pentru răutatea lor.  
  
........................................................... Va urma.  
  
P.S: Pentru a edita și tipări această carte, am nevoie de eventualele sponsorizări. Pentru conformitate, las aici nr. meu de telefon: 00351 925333711. Adresa mea de facebook: Șandru Aron (Deceneu). Email (2): aronsandru@yahoo.com și deceneuinteleptul@yahoo.com  
  
Referinţă Bibliografică:
Fiul Pământului / Aron Sandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2213, Anul VII, 21 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aron Sandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aron Sandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!