CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

NOSTALGII SI AMINTIRI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Satul meu Grebleşti, este încorporat în regiunea ce se cheamă Ţara Loviştei, plină de frumuseţi ireale şi aproape mistice, ce au rămas neschimbate parcă de la facerea timpului.  
Fiu de cioban, ce am lăsat obştea natală, pentru drumurile străinătăţurilor amare, acum duc până în străfundul fiinţei mele dorul locurilor unde m-am născut şi am crescut liber ca pasărea cerului, cu munţii unde păşteam oile şi hălăduiam cu flori de bujor şi de colţ la pălărie, unde adormeam mâncând afine de mi se-nvineţeau gura şi buzele şi unde mă răcoream cu apa rece ca gheaţa şi dulce ca mierea, a izvoarelor din munţii Făgăraş.  
Am colindat toţi munţii Făgăraşului, de mic copil, împreună cu părinţii mei, căci în neamul nostru creşterea oilor era o tradiţie respectată cu sfinţenie. Acolo, prin munţi, pe la amiază, sătul de zbenguială prin păduri şi goluri alpine după afine, zmeură şi fragi ale căror bobiţe le înşiram pe un pai, adormeam cu capul pe drobul cu sare, de unde lingeam împreună cu oile… Aşa au fost anii copilăriei mele, colindând munţii şi pădurile Făgăraşului, unde, la lumina focului de seară mâncam brânză în bulz sau cocoloş copt pe jar, alături de o bucată bună de pastramă uscată de oaie, astâmpărându-mi apoi setea cu o înghiţitură zdravănă de jintiţă acră, şi ascultând poveştile şi legendele ciobanilor, iar, într-un târziu, cu ochii obosiţi mă înveleam în cojocul gros şi moale, până când Moş Ene, atingându-mi pleoapele, îmi spunea blând: – Dormi copile!…; şi totuşi rămâneam treaz cu încăpăţânarea vârstei mele fragede până pe la ora unsprezece noaptea când, regulat, auzeam trecând un avion pe deasupra norilor, venind de aiurea aterizând cine ştie unde…  
Viaţa pe care eu am cunoscut-o, cu simplitatea şi arhaismul acelei epoci a copilăriei mele, când parcă totul era la locul lui, fără teama zilei de mâine, a rămas o amintire vie în inima mea. Eu… am fost şi Nică al lui Ştefan al Petrei, am fost şi Darie a lui Toader şi al Ilincăi, dar fără botniţă la gură.  
Poate dacă nu plecam prin străinătăţuri, nu deveneam ceea ce sunt astăzi: un patriot şi un naţionalist sadea, până la ultima celulă, ultimul atom al fiinţei mele. Poate aşa eşti şi tu cititorule, dar, sigur, aşa suntem toţi cei născuţi şi crescuţi în satele de munte… Acolo, prin locurile natale am băut din apa rece ca gheaţa şi dulce ca mierea din izvoarele care se adunau în vale formând Boia Mică, ori Boia Mare, pentru ca, după locul numit Între Văi, să formeze unindu-se, Boia – „râul nebun” care se varsă în Olt, chiar în faţa muntelui Gorgane, aflat de cealaltă parte a sa, după ce, la Podu’ de Fier de pe Calea Mare, coteşte după Gorniş şi trece pe lângă Grebleşti pe aceeaşi parte şi Teiş şi Făgeţel, de cealaltă parte… Îmi amintesc cu infinită nostalgie de caşul mustind a zer, de bucata de muşchi sau de cârnat de porc „de la oală”, de „bruşul” de mămăligă şi de „căpăţâna” de ceapă, pe care mama le învelea într-un ştergar şi mi le aşeza cu drag într-o trăistuţă pe care apoi mi-o punea după gât, după care mă pupa zgomotos pe amândoi obrajii şi-mi spunea (a câta oară, Doamne?): – Ai grijă să nu pierzi iară oile, copile!  
Da, aşa au fost ani tinereţii mele… Şi cred că aşa a fost în primii ani şi viaţa tuturor acelora care s-au născut şi au crescut în sate de munte şi care, ca şi mine, poate, le duc dorul… Acum însă… trăiesc din acele amintiri şi e puţin cam a târziu – nu că aş fi bătrân de zile – să mă întorc, acolo unde mi-am lăsat sufletul şi mintea, în ţara mea, în munţii mei, în locurile pe care nu am ştiut să le preţuiesc la timp, PENTRU CĂ NIMIC NU E CA LA TINE ACASĂ, NIMIC NU E CA LA TINE ÎN ŢARĂ!  
Mulţumesc lui Dumnezeu că încă mai sunt oameni cărora le place natura, cât va mai rezista şi la noi, aşa cum încă o putem vedea azi.  
Poate timpurile acestea de răscruce se vor schimba şi această ţară minunată va reintra pe făgaşul normal al ţărilor civilizate, acolo unde patrimoniul natural şi cultural este ocrotit prin legi puternice, legi care să apere şi natura care ne adăposteşte la sânul ei ca o mamă.  
 
Referinţă Bibliografică:
NOSTALGII SI AMINTIRI / Aron Sandru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2085, Anul VI, 15 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Aron Sandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aron Sandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!