CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Antonia Raşcu         Ediţia nr. 2410 din 06 august 2017        Toate Articolele Autorului

Antonia RAŞCU - ELEFĂNŢICA TANIA ŞI ÎNGHEŢATA (POVESTE)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ZOO-JURNAL DE VACANŢĂ  
 
Totul a început cu un concurs. Un concurs de creaţie artistică a cărui miză era o tabără de o săptămână la Grădina Zoologică din Tg.Mureş. Pentru „Fiecare animal este special”, Antonia şi Ştefania au muncit câteva zile bune. O zi numai pentru ilustraţii, două zile pentru poveste, o zi pentru retuşuri şi corecţii şi o zi pentru editarea pe calculator. Produsul final a meritat tot efortul, pentru că şi Anto şi Ştefi s-au numărat la final printre cei douăzeci de fericiţi câştigători ai taberei. Festivitatea de premiere a fost un prilej de a le trezi emoţii legate de tot ceea ce avea să se întâmple pe parcursul săptămânii 10 – 16 iulie 2017, săptămână care se anunţa deja plină de activităţi inedite şi aventuri cu animale. Zoo – jurnalul lor de vacanţă prezintă activităţile din zilele de tabără petrecute în preajma animalelor, fiecare zi fiind redată prin perspectiva copilului de opt ani – Ştefi şi a celui de zece ani – Anto. Să vedem deci ce au învăţat cele două fete de la animale şi despre animale în tabăra organizată de Grădina Zoologică Tg.Mureş.  
Mihaela Raşcu (mama)  
Târgu Mureş  
1 august 2017  
 
***  
 
Era o zi călduroasă de vară. La grădina zoologică, animalele căutau un loc umbros ca să se adăpostească de razele fierbinţi ale soarelui. Elefănţica Tania se plimba încălzită de colo-colo prin ţarc când, deodată, a văzut nişte copii care mâncau îngheţată. Până atunci ea nu mai văzuse niciodată o îngheţată. S-a apropiat de gard ca să privească mai bine. A văzut cum copiii lingeau crema rece şi colorată pusă pe cornetele crocante şi i s-a făcut poftă. Atunci s-a gândit că toate animalele de la grădina zoologică nu ar mai suferi de căldură dacă ar primi şi ele câte o îngheţată.  
 
Cum putea ea să le aducă prietenilor săi câte o îngheţată? A aşteptat să vină îngrijitorii pentru masa de prânz şi, când aceştia erau ocupaţi, ea a împins poarta cu trompa şi a reuşit să iasă. Acum trebuia să ajungă în oraş. Cum putea ajunge ea în oraş? A văzut copii care urcau într-un autobuz, aşa că s-a luat după ei. Copiii au început să ţipe, iar Tania s-a speriat şi a ridicat trompa stropindu-i pe toţi cu apă. Copiii au râs, au bătut din palme şi au însoţi-o pe elefănţică până în oraş. S-au despărţit în staţia de autobuz.  
 
Tania a văzut că oraşul era plin de maşini, oameni grăbiţi şi de magazine colorate. Unde trebuia să meargă pentru a găsi îngheţată? Tot privind prin vitrinele magazinelor, nu şi-a dat seama că a încurcat circulaţia decât atunci când au început să claxoneze din ce în ce mai multe maşini. Tania s-a speriat din nou. De această dată, a luat-o la fugă spre nişte copaci înalţi care, spera ea, să o acopere şi să o ferească de maşini.  
 
Copacii cei înalţi se aflau într-un parc. În acel parc erau mulţi copii care se dădeau pe biciclete, se dădeau în leagăne sau mâncau îngheţată. Când au văzut-o pe elefănţică, au început să ţipe cu toţii. Doar o fetiţă cu codiţe împletite a avut curajul să se apropie de ea şi să îi întindă o îngheţată. Tania a înghiţit-o pe toată, după care, toţi copiii i-au adus îngheţată. A gustat arome de struguri, de zmeură, de caramel, de ciocolată, de fructe de pădure, de cocos, de vanilie şi multe alte arome, care mai de care mai gustoase. N-ar fi putut spune care dintre ele era cea mai bună. A văzut în cele din urmă şi chioşcul de la care copiii aduceau îngheţată. Nu era un chioşc aşa de mare. Bănuia că nu era prea greu să-l ducă pe tot la grădina zoologică.  
 
S-a apropiat de chioşcul la care se vindea îngheţată, cu toţi copiii alergând după ea. L-a ridicat în sus cu trompa fără nici un efort dar, când să plece cu el către casă, şi-a dat seama că nu mai ştie drumul înapoi pentru că ea venise cu autobuzul. Norocul ei a fost că fetiţa care i-a dăruit prima îngheţata, a sunat la grădina zoologică să anunţe că Tania a ajuns în oraş.  
 
Cât de tare s-a bucurat elefănţica când îngrijitorii au venit după ea! Problema a fost că nu era chip să o despartă cineva de chioşcul cu îngheţată, aşa încât a fost nevoie ca acesta să fie dus la grădina zoologică. Ce mare bucurie a fost atunci printre animale când au primit fiecare câte o îngheţată pe căldura aceea mare. Maimuţele au vrut aromă de banane şi cocos, urşii au vrut aromă de ciocolată, miere şi caramel, leii au vrut aromă de portocale şi de lămâie, cangurii au dorit aromă de pepene, vulpile au dorit aromă de căpşuni, căprioarele au dorit aromă de struguri şi gumă şi fiecare animal a găsit câte o îngheţată pe gustul său. Tania a devenit eroina zilei şi ea a mâncat şi cea mai multă îngheţată. Nimănui nu i-a mai fost cald apoi în ziua aceea.  
-------------------------------------  
Autor: Antonia RAŞCU, 10 ani  
 
Referinţă Bibliografică:
Antonia RAŞCU - ELEFĂNŢICA TANIA ŞI ÎNGHEŢATA (POVESTE) / Antonia Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2410, Anul VII, 06 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Antonia Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Antonia Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!