CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Antonella Mocanu         Ediţia nr. 1743 din 09 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Doris Lessing, forța unei femeie determinate
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doris Lessing, forța unei femeie determinate 
  
Romanciera britanică Doris Lessing decedată la 94 de ani, a lăsat în urmă sa o operă marcată de copilăria petrecută în Africa și angajamentul său în lupta contra Apertheid-ului. O operă complexă, începând cu saga de familie, trecând prin sience-fiction și teatru, operă care a fost încununată cu premiul Nobel pentru literatură în anul 2007. 
  
Născută la data de 22octombrie 1919 la Kermanshah, în Persia, acutalul Iran, Doris Lessing este autoarea a cel puțin cincizeci de titluri care a făcut din ea o icoană marxistă, anticolonialistă, opozantă a apertheid-ului și apărătoare a drepturilor femeilor. 
  
În 2007 ea devine persoana cea mai în vârstă laureată a premiului Nobel pentru literatură, o distincție pe care o va califica de « catastrofă» câteva luni mai târziu : «Tot ceea ce fac pentru moment este să acod interviuri și să fiu fotografiată » avea să replice la acea perioadă. « Era o femeie extraordinar de determinată, cu o curiozitate incredibilă. Am petrecut ore întregi în bucătăria sa discutând de teatru, fotbal, biologie moleculară și bineînțeles despre literatură» declară Patrice Hoffman, editorul său, la editura Flammarion în Franța. «Stia mai bine că oricine să pună în valoare și să împartă, cu cei din jurul său experiențe trăite. Opera sa va fi mai mult pusă în lumina de către posteritate» considera Per Wästberg scriitor și membru al Academiei Suedeze de Literatură. 
  
Opera sa este construită din experiențe personale, «Sunt eu însămi uimită de ceea ce descopăr în mine» îmi plăcea să spună adesea. Fiică de ofițer al armatei britanice, emigrat în Persia și apoi în Rhodesia, actualul Zimbawe unde se va lansa în exploaterea unei ferme. 
  
În al său «Carnet de aur» (1962) cartea sa cea mai cunoscută, povestește astfel istoria unei scriitoare care ține la zi un jurnal intim pe patru carnete diferite : un carnet negru pentru scrierile sale, unul roșu pentru activitățile politice, un alt carnet albastru în care încearcă să găsească adevărul vieții prin psihanaliză și unul galben pentru viața sa privată. Un al cincilea «Carnetul de aur» face subiectul unei complexe sinteze asupra vieții. 
  
Personajul principal Ana Wulf relatează în cele cinci carnete reflecțiile sale privind Africa, politica, regimurile comuniste, asupra raporturilor interumane în societate, erotismului, psihanalizei Jungienne etc. forma distorsionată a textului este în perfectă coformitate cu cea a personajului principal. Nu există nici o perpectiva care să pună în balanța autenticitate trăirilor sale. 
  
Tinerețea sa împărțită între atâtea continente i-a inspirat prima sa saga redactată între anii 1952-1969 : cele cinci volume «Copiii violentei» pune în lumină personajul principal Martha Quest, ale cărei trăsături de caracter sunt extrem de apropiate de ale lui Doris Lessing. 
  
În anul 1983, pentru a deplânge funcționarea lumii editurilor, publică romanul «Jurnalul bunei vecine» sub pseudonimul de Jane Somers. Refuzată de propriul său editor, romanul va fi publicat de o altă casă de ediție și bine primit de către critică. 
  
Mai târziu Doris Lesing, care a părăsit școală la vârstă de 13 ani, va deveni un critic fevant a gestiunii țărilor africane, denunțând corupția anumitor guverne implicate. 
  
Viața ca și opera sa au fost marcate de experiențele trăite în Africa de unde și lupta sa neobosită pentru apărarea drepturilor omului și ale femeii cu precădere. Văzută din acest punct Doris Lessing a fost comaparată adeseori cu Simone de Beauvoir. 
  
Referinţă Bibliografică:
Doris Lessing, forța unei femeie determinate / Antonella Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1743, Anul V, 09 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Antonella Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Antonella Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!