CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Pădurea Crăciunului familiei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Noapte de vis, imn prea sfânt/Toate dorm pe pământ..." în sufletele noastre de copii glasul de aur al bunicii curgând în limba natală, în limba aceea din care un strop curge şi prin noi, cei trei pui ai familiei Zaitz şi în limba franceză, dragă auzului meu de când îl auzeam pe tata cântând prin casă romanţe sau alte melodii ale generaţiei sale de platină, ai anilor '20-'30. Apoi bradul neapărat uriaş, plin de globuri şi vechi, de la Braşov venite odată cu mutarea la Bucureşti a părinţilor cu toate cele necesare unei gospodării adevărate şi globuri mai noi. Poveştile care curg mereu, împănate cu umor, cu multă muncă dar în toate există bucuria de a fi, bucuria de a sărbători Venirea Domnului Iisus pe lume, Copilul Sfânt. În sărăcie S-a Născut El, în sărăcie s-a născut mama şi a trăit o sărăcie aproape lucie şi totuşi, părinţii dumneaei, cu gospodăria distrusă de război şi de cutremurul din'40 au fost atât de bogaţi ca fiinţe încât, au avut puterea să o ia de la capăt, să meargă înainte cu toate, aşa cum e firesc să faci, om fiind pe pământul acesta atât de bulversat de toate câte se petreceau atunci şi se petrec şi acum. În fond nimic nu s-a schimbat. Numai omul s-a schimbat din păcate în tot mai rău şi a pierdut bruma de lumină care-i înălţa sufletul în zilele de sărbătoare. Acum mulţi neagă existenţa Domnului, crezând că ei pot ridica lumea, oamenii, se cred dumnezei. Iaca nu-s. Şi nu sunt pentru că aduc întuneric semenilor care, păstrează în adâncul fiinţei lor credinţa adevărată, profundă, că în spatele lor şi în tot ceea ce-i defineşte există măreţia lui Dumnezeu care-i ajută să iasă din necazuri, dăruindu-le mereu putere pentru a se ridica, a acţiona.  
  
După război, satul era la pământ, ars, bombardat. Ici şi colo, pe Valea Oancei rămăseseră în picioare câteva case. În fiecare, înghesuindu-se câte patru-cinci familii cu tot cu copii. Şi atunci, bunicul meu care nu avea specializare foarte bănoasă, a vândut pământul, care era destul de central, unde fusese casa părintească şi au plecat la drum, cu trei copii mici, cu carul cu boi, de pe malul Prutului, pe malul Dunării, la Tulcea. Au stat ca sinistraţi de război în casa catedralei şi în iarna aceea, mama a mers la şcoală, în clasa a treia. Cei mici zăceau de pojar. Mama a auzit la şcoală de Moş Crăciun, de cadouri de Moş Crăciun. Şi a venit să-i povestească bunicii şi a rugat-o să le pună măcar o bucăţică-două de zahăr cubic sub pernă. Din ce avea, din ce nu avea, bunica le-a pus sub pernă darul.  
  
Să mă întorc spre Crăciunurile luminate ale copilăriei. Tata, Domnul să-l odihnească, a iubit Sărbătorile de iarnă şi mai ales Crăciunul. A avut mereu grijă să ne ofere în acele săptămâni de sărbătoare din plin, alături de mama şi mama dumnealui, lumina bucuriei Crăciunului cu toate cele adunate din timp. Cadouri, bradul, cozonacii făcuţi în casă ani mulţi la rând, toate cele pentru o masă bogată şi, mai ales, ceea ce a contat şi contează pentru mine, prezenţa dumnealui, a mamei, a tuturor celor dragi. Crăciunul se sărbătoreşte în familie. În acele clipe toţi se reîncarcă pentru a o lua iar şi iar la drum împreună şi fiecare pe calea sa.  
  
Într-un an, pe lângă alte jucării primite, am primit un căţeluş din blăniţă care dădea din cap. L-am numit Papi. Cum dădea nenea din cap, m-am pus şi eu în patru labe şi-am început, în ritmul lui, să dau din cap. Lătram subţirel la el şi ai mei râdeau de figura mea cu lacrimi.  
  
În sufragerie, pereţii aveau culoarea vernil şi ne plăcea, cu o lampă pusă sub brad, "să umplem" camera cu crengi de brad... umbre...Parcă eram într-o pădure. Şi-n acea "pădure" începeam să ţesem povestea Crăciunului familiei...  
  
Mama şi tata, oameni serioşi, inginer şi medic, profesionişti de excepţie, păstrau în inimile dumnealor acea fărâmă curată, neatinsă pe care o numim copilul interior, naivitatea, fragilitatea şi iubirea pentru joc şi jucării. Am şi acum un urs mare, Moş Martin, pe care părinţii l-au cumpărat, l-au ascuns bine de tot împreună cu celelalte jucării cumpărate pentru fraţii mei şi-l scoteau seară de seară şi se jucau cu el. Abia aşteptau să se culce puii şi dumnealor cu multă multă seriozitate se jucau până oboseau, cu ursache. Moş Martin e mai bătrân decât mine, aşa cum şi Frami şi Tedy pe care încă îi păstrez şi încă mormăie încetişor, deşi au cred eu, vreo 50 de ani vechime în "meserie", au fost printre primele mele jucării serioase.  
  
Nu mai spun de discurile pe care le cumpărau, de cărţile de poveşti care şi acum umplu bibliotecile casei, deşi o parte au fost donate în timp unor şcoli, licee, biblioteci din zone îndepărtate Bucureştiului.  
  
Atmosfera de sărbătoare a existat mereu în familia mea şi era acea bucurie curată a tuturor copiilor casei, inclusiv a copiilor adulţi, părinţii mei şi Omama, mama tatălui meu, care era nelipsită la noi. De Revelion venea fratele bunicii mele, îmbrăcat într-o cămaşă albă, pantaloni de costum negri, o persoană sobră, dar cu aceeaşi privire luminoasă şi blândă a bunicii mele. Privirea albastru metalică, cu nuanţe de senin când se îndrepta către noi, nepoţii.  
  
Am cântat mereu colindele vechi, curate. Învăţam din mers de la părinţi şi de la bunica noastră. Cântam şi noi cum puteam. Ne armonizam.  
  
Iubesc Crăciunul şi mai ales nopţile magice ale Crăciunului copilăriei, repetat de atâtea ori, niciodată la fel, mereu plin de iubire, căldură, prietenie, bucurie, plinătate sufletească şi spirituală.  
  
Referinţă Bibliografică:
Pădurea Crăciunului familiei / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3280, Anul IX, 24 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!