CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Linia albastră
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
 
  
Sună telefonul în bezna unei nopţi oarecare. Anna tresare, recunoaşte numărul şi se hotărăşte să răspundă. Cum nopţile Annei, de ani buni, sunt aproape toate albe, nu o mai deranjează apelurile nocturne din partea prietenilor. O voce de bărbat - bănuieşte Anna că în vârstă, pentru că nu l-a cunoscut niciodată direct, - îi spune că va putea scrie mai departe cu bucurie, numai dacă va lăsa îngerii să-i atingă tâmplele, dacă va respira prin inima vie, lumina creaţiei. Omul şi-a împlinit misia şi închide brusc telefonul. Anna crede că doarme şi se ciupeşte de obraz, îşi muşcă uşor buzele. Se pare că nu doarme. Să fie şi el tot poet sau acel om este de fapt spiritul ei ghiduş, plin de jocuri ascunse prin coiful ascuţit. A trecut ceva vreme de când nu a mai putut rupe nici un gând din mintea ei veşnic pusă pe treabă, să-l poată modela, să-l poată aşterne în cuvinte pe filele albe. A rămas blocată undeva între ea şi toate acele gesturi utile mamei ei şi fratelui ei şi caselor pe care le îngrijeşte, pentru a putea sărbători cum se cuvine Sfintele Paşti. Acum au trecut şi zilele lor şi tot încearcă să smulgă ceva să poată încheia romanul lui Victor, să mai adune câteva jocuri reale ale lui Dumnezeu cu ea, în călătoria care pare că nu se mai termină, printre cruci vii, şi cruci din lemn încă viu, şi cruci de piatră, de marmură, printre cruci de nori care-şi destramă poveştile sub privirile ei uimite când priveşte cerul. Şi spune acel glas că voi putea să scriu mai departe, dacă las îngerul să-mi atingă tâmplele, să respir prin inima vie... Da... - Şi cu cealaltă ce fac, Victore? - Care cealaltă, Anna? - Inima cât pumnul meu care-mi hrăneşte trupul şi lasă toate nebuniile posibile şi imposibile să mi se întâmple în materie, Victore. - Păi... trăieşte, Anna. Trăieşte totul ca un tot. Atât. Şi mai taci odată, că strici mereu norii cu sunetele pe care le scoţi. - Păi, Victore, de ce mi-a dat Domnul gură, şi glas, şi timbru? Nu ca să vorbesc? - Mai taci, femeie! Taci şi ascultă-te în tăcerea ta. Odihneşte-te când creezi. Este teribil de frumos cântecul tăcerii tale, când degetele aleargă înnebunite şi aştern în file, cuvintele. Lasă literele să vorbească în locul tău, iar tu, ascultă vibraţiile lor şi fă ceva cu tine să le înţelegi frământările. Hai! - Nu-i aşa, Victore, că tu eşti acel glas, acea voce auzită de mine? Victor surâde şi pleacă niciunde şi peste tot. - Stai cuminte, Anna. Vezi de ziua de luni de-acum. O să fie bine. O să fie bine...  
  
Anne Marie Bejliu, 4 mai 2019  
  
 
  
Dialog cu un amic bun, dialog legat de ceea ce este mai sus...  
Octavian C.: "Un telefon scurt, pe linia roşie? La amiaza nopţii? Să te sfătuiască? Sau să te robească să... scrii... să-ţi termini neterminata dorinţă, de-a nu termina ce ai de spus,pe filele destrăbălat de albe?" Eu: Mai degrabă linia albastră, cea a credinţei în tot ceea ce este frumos, profund, înalt în ceea ce-i defineşte fiinţa, Annei, personajul meu din romanul "Victor, clovnul din mine"... Cum poate fi altfel un apel din partea propriului spirit, pe care încerci cumva să-l materializezi pentru a-i înţelege jocurile năstruşnice cu propria fiinţă? Octavian C.: "Adâncire totală, mă-nclin în faţa...năstruşnicei idei! Nu folosesc săpun să crezi că vreau să respir... ritmic! Dar îţi înţeleg gestul, Victor cred că e cel mai fericit. Victor trăieşte prin tine, şi... îl invidiez! Aşa să ştii.... Urează-i noapte bună şi din partea mea!" Eu: Cred mai degrabă că eu trăiesc prin el. El? Noapte bună? El are zile şi nopţi albe cu duiumul. De aia cred că-mi dă şi mie cu nemiluita nopţi albe. De zilele negre sunt numai eu responsabilă.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Linia albastră / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3047, Anul IX, 05 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!