CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Adevărul, Anna, este neîndurător! (fragment din `Victor, clovnul din mine`)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Simt cum din mine se desprinde o falie de gânduri şi pare că tot universul construit în interior până acum se prăbuşeşte.
Glasul sinelui, glasul lui Victor, se aude brusc dintr-un colţ al camerei în care, zilnic, îmi macin neputinţa de a-mi depăşi fricile. Glasul lasă sunetele să curgă tunător spre timpanele materiei în care tot agit un steag alb şi-l strecor disperată prin fiecare buzunar de piele, de carne, de sânge, de clipă netrăită poate, aşa cum ştie numai el, spiritul meu:
- Adevărul, Anna, este neîndurător! Îţi poate trage clapa certitudinilor absurde pe care ţi le rosteşti în clipele de slăbiciune şi în toate camerele inimii. Numai una păstrează decenţa necunoscutului.
- Simţeam eu că mai este ceva acolo, dincolo de numărul patru, stabilit de materie ca fiind întregul inimii fizice, Victore. Şi mai ştiu măcar într-o formă parazitată de gândurile umanului, că adevărul este neîndurător. Priveam şi ascultam acum o frântură dintr-o emisiune televizată şi mă cutremuram, pentru că un fragment din adevărul vieţii mele pământene m-a lovit în frunte de câteva ori, ca un val al oceanului existenţei şi mi-a inserat în piatra din care tot încerc să evadez, nu statuie, ci viul viu care mă defineşte, tot ceea ce am ascuns mai degrabă nevoit în subconştient. A fost o clipă în care aproape tot ce stătea acolo şi mocnea s-a ridicat pas cu pas, sub forma unor gânduri atât de clare, de puternice încât, eram gata să pic psihic şi fizic. Cel care m-a îndrumat către traiectoria corectă a drumului pe care şi acum îl urmez, drum care şi acum îl simt în toate nervurile trupului, sufletului, mentalului, îmi spunea să am răbdare, că toată lava ridicată din subconştient, reactivată, îşi va regăsi pacea curgerii fireşti după o vreme. Aşa a fost, doar că au urmat perioade în care, chemarea şuvoaielor de lavă deja ridicate, activate, a făcut ca tot ceea ce a rămas acolo neactivat să redevină la rându-i viu, activ, curgător.
- Sunt curios, spune Victor, câte statui s-au reformat acolo din firele de lavă care sigur au mai rămas. Am putea deschide un parc al rămăşiţelor Annaiene şi să luăm rând pe rând, cu ochii larg deschişi, fiecare statuie să o remodelăm, Anna. Aşa vei reuşi să zdrobeşti rând pe rând boabele de timp înfricoşat din tâmplele tale mai mereu zvâcnind nevoi.
- Victore, în spusele tale simt imboldul către acţiune. Pare un joc periculos, mai ales acum, după ce tata a plecat la Domnul şi nu mai există, material vorbind, palmele dumnealui protectoare care să se aştearnă pe creştet, să-mi domolească frica de acel necunoscut. Dacă păpuşile statui ies furioase de acolo şi mă împresoară iar şi iar, şi pun de o horă a gândurilor, gesturilor, faptelor erori ale fiinţei mele. Nu mă gândesc la cele bune, pentru că la judecata ţinută în faţa propriei conştiinţe, ele nu există. S-au materializat demult în cer şi pământ, sau pe pământ. Este firesc să fie aşa, Victore. Nu-mi este frică şi totuşi, ceva din mine zvâcneşte la gândul că acel moment se apropie. Îi aud lipăitul tălpilor pe nisipul acelei forme din cuarţ negru, alb, sau incolor în care, fiinţa se va întâlni cu ea însăşi la marea judecată.
- Voi fi acolo, Anna, şi vârful coifului meu, neîndurător şi el, adevărul acela de care spui, îl voi picura pe creştetul tău, şi crede-mă că nu te va durea nimic.  
  
Simţeam, după ce a tăcut Victor, că a vrut să spună despre acel adevăr, că se află în vârful coifului lui, un fluid asemănător cu cel din potirul sfânt. Fluid alchimic al umanului, cu toate erorile voite şi nevoite, şi mirul, esenţa întregului umanităţii. Este doar un gând, sau poate că este percepţia acută a acelui adevăr. Domnul ştie...  
  
Anne Marie Bejliu, 7 iulie 2018  
  
Referinţă Bibliografică:
Adevărul, Anna, este neîndurător! (fragment din `Victor, clovnul din mine`) / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2746, Anul VIII, 08 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!