CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Rumeg litere - (fragment din `Victor, clovnul din mine`)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
"Nu periferiile oraşului ameninţă atît de mult, cît mahalalele lăuntrice ale fiinţei umane, cele urbane constituind doar reprezentarea lor materială."
- Saul BELLOW
 
  
Rumeg litere între a fi şi a nu fi. Cicatricea proaspătă arde, cealaltă pare a fi cuminte.Ascultă coloana vertebrală şi o înţeapă din când în când, în glumă. Totul devine arma albă a secundei în care mă pornesc iar şi iar a mă urî, pentru că trăiesc după ce ei au plecat veşniciei, dar privesc o secundă în care primesc de la viaţă în plină figură o palmă - fragment de metaforă, bineînţeles - privesc o altă secundă în care, pentru ridicarea de la pământ, împlinesc totul ca un robot pe care nimeni nu-l poate salva de sine însuşi. Picătura de fluid rugineşte fiecare vis în parte cu migală apoi, cleştele fricilor mă înşfacă de ceafă şi mă poartă printre amintiri. Umplu totul cu iluzii şi mă declar salvată.  
Norocul meu este noaptea în care, după ce am aruncat o pastilă păcălitoare în fundul gândului, adorm.  
Mâine e o altă zi, vine altă seară şi iar adorm într-un cot, visând cine ştie ce cai verzi pe pereţi, după ce privesc totul din colivia în care am ajuns acum.  
  
*  
- Mă întreb uneori, Victore, până unde pot ajunge braţele crucii pe care sigur o port în spinare şi în inimă demult. Verticala ei se întinde până la tălpile care-mi ard continuu, după o porţie straşnică de "fugă de la locul faptei", o eliberare măcar de o mie de ani, pentru a-mi odihni trupul, şi sufletul şi poate chiar şi tu să-ţi regăseşti bucuria jocului.  
Ştiu că vrei să ne jucăm, şi mai ştiu că mă simţi acum atât de abătută încât, coiful tău înţeapă pământul, şi zău că mă voi prăbuşi odată cu el dacă insişti prea mult. Sunt cuprinsă acum de frici şi nu ştiu dacă voi reuşi să mă redresez. Le simt cum atacă, caut în jurul meu, cu putere, izvoarele vechi, dar atât de pline de esenţe ale reechilibrării, aşa cum făceam mai mereu când picam în plasa lor. Tot mai greu îmi este să ies din melanjul ăsta de durere cu voinţa de a mă ridica. Parcă m-aş lăsa întinsă pe un pat de cuvinte şi acolo să dorm somnul literelor, să le simt vibraţiile reale, nu numai spoiala care ajunge în file, la fel ca lumina astrelor, la mâna a doua, ca umbre ale unor fericiri promise şi amânate oamenilor, pe Pământ.  
Ce mai e şi starea asta a mea, Victore?  
Trăiesc depresia altcuiva, sau este depresia mea descătuşată de plecarea acelei fiinţe dragi?  
Victor se opreşte din a înţepa pământul de sub tălpile mele şi mă priveşte lung. Nu ştiu dacă sunetul scos de el este oftat, sau numai un mârâit blând, oricum se hotărăşte după multă vreme să-mi vorbească:  
- Anna, este depresia ta, nu a altcuiva. Ai reaccesat-o vorbind poate, mai mult, despre băieţi, în perioada asta încărcată de... plecări la cele veşnice. Şi mai este compasiunea trăită foarte adânc, poate exagerat, de tine. Hai să încercăm să reconstruim, sau să construim un univers interior nou pe vechile schele ale emoţiilor de al căror cod nu scapi oricum, dar le poţi umple miezul mereu cu altceva. Încercările vin opicum aşa cum au fost plănuite, chiar proiectate demult de existenţă, dar ai vreme de un strănut să te hotărăşti ce şi cum schimbăm.  
Acum mergi, înghite pastila de gânduri şi uite un trandafir alb pentru o noapte mai blândă.  
Îl aud spunând anume ca să mă facă să râd: Hocus Pocus... şi apoi, îndoaie un genunchi în aer şi-mi întinde bobocul de trandafir.  
- Să-l păzeşti, Anna, până se deschide. Când se va deschide, vei cunoaşte iar calea de ieşire din grotă.  
  
**  
Nu e greu să păzeşti un trandafir alb. De fapt păzeşti curgerea firească a deschiderii geometriilor petalelor lui în care oricând, dacă vrei, te poţi regăsi. Nu-i aşa, Victore?  
Uite că te-am ascultat şi dimineaţă am înţeles în parte, ce anume se întâmplă cu mine.  
- Aruncă fricile departe de tine şi mai priveşte cu atenţie geometriile petalelor trandafirului alb. Vei vedea şi în nervurile frunzelor lui cum poţi regăsi cu migală toate gândurile care te pot umple de bucurie, lăsând deoparte răutatea oamenilor care uită că toate prostiile, toate gesturile lor toxice manifestate, se întorc ca un bumerang mai puternic de infinite ori decât energiile generate de ei prin acele acţiuni statice, sau mobile.  
- Uneori am impresia că văd delfini conturându-se în textura petalelor şi caut printre rândurile aşternute de alţi oameni sensuri noi, sau, pur şi simplu, un sens concentrat al acestor fiinţe de lumină aparent fragile, dar atât de puternice prin inteligenţa lor şi mă regăsesc iar şi iar pe linia de plutire, pe linia echilibrului uneori atât de fragil încât, mă sperii singură de necunoscutele existente în sinele meu. Este ca un labirint pe care-l iau de infinite ori sub paşii minţii sau, pur şi simplu, sub paşii creierului din inimă, pentru a mai fura o fărâmă de autocunoaştere.  
Aştept cu nerăbdare seara, să văd dacă am avut dreptate în dezlegarea tainei stării mele imposibile.  
- Stai liniştită, fă-ţi toate cele necesare cotidianului şi înclină fruntea să depun în centrul ei sărutul de lumină de care ai atâta nevoie, Anna.  
Înclin capul către el şi mă sărută abia simţit pe fruntea încruntată. Simt pentru o clipă cum toate furtunile îşi strâng genunchii la piept şi se aştern cuminţi pe covorul voinţei. Pentru o frântură de timp le înving, le domesticesc, dar cine ştie când se vor ridica din starea de făt şi mă vor umple iar şi iar de frici.  
  
(fragment din "Victor, clovnul din mine")  
  
Anne Marie Bejliu, 10 iunie 2018  
  
Referinţă Bibliografică:
Rumeg litere - (fragment din `Victor, clovnul din mine`) / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2718, Anul VIII, 10 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!