CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Radical de libertate - pantomima orbului (fragment din `Victor, clovnul din mine`)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Victore, văd că oamenii devin tot mai mult prizonierii ideii că trebuie să aparţină cu tot dinadinsul unui anume grup social. Totuşi simt că în toată această gândire, oameni care sunt extrem de bogaţi sufleteşte (sau poate că mă înşel eu), bogaţi din punctul de vedere al acumulărilor de informaţii culturale şi din varii domenii, ating compromisuri uriaşe care la un moment dat duc fără dubiu la frustrări uriaşe.  
  
După ani de zile când am recuperat o fărâmă din tot ceea ce am pierdut vreme de paisprezece ani prin izolarea impusă de situaţia în care mă aflam, simt tot mai mult nevoia să fiu cumva singură. Nu mai simt nevoia acută să mă încadrez limitelor impuse de regulile unui grup uman sau altul pentru a fi acceptată. Citesc, ascult muzică, privesc îndelung artă şi tot ceea ce înseamnă hrană vie pentru sufletul meu, pentru tine, spirite şi mă simt liniştită de câte ori percep spaţiul din jurul meu ca fiind curăţat de patimi, dorinţe deşarte de laude sterile.  
  
Să fie oare o maturizare mai profundă sau oboseala unei vieţi înnebunitoare îşi spune într-un strigăt tăcut drepturile unei posibile fragmentări întru anihilare?  
  
De când dialoghez cu tine parcă mi-am mai adunat fragmentele de suflet şi mai ales memoria lăuntricului. Cumva m-am mai apropiat de mine însămi. Este o singurătate asumată din acea singurătate în care ne afundăm de la un punct al propriei tragedii trăită până la urletul tăcut al inimii. Pentru că şi inima urlă uneori de arsura încercărilor, mai ales când nu reuşeşte să priceapă de ce. Sau poate că greşesc, poate că ea de fapt înţelege şi se manifestă tocmai pentru a da un semnal puternic raţiunii, minţii. Sufletul transmite totul. Este vagonul central al trenului în care sunt tot timpul şi din care evadez prin tine călătorind în spaţii în care sigur am trăit cândva, sau doar am trecut prinzându-le aroma, deschiderea sau îngustimea principiilor mişcării.  
  
Ştiu că mă îndrept spre moartea materiei şi mai ales că mă îndrept spre lumina propriei fiinţe tot mai mult. Nu mă sperie asta, pentru că acolo, sus, sunt lumini familiare pe care abia aştept să le privesc mai de aproape, să le gust înălţarea şi armonia. Deocamdată le aud numai ecourile vibraţiilor şi mă bucur că mă păstrează coloană de lumină pentru călătoriile lor pământene, trecătoare fulgere de viaţă autentică prin întregul care sunt.  
  
Mai ştiu că sunt un punct din linia care acoperă drumul pe care-l urmez, acel radical de libertate- pantomima orbului în piața în care tarabele au suflet, dar şi punct pe suprafaţa cuprinsă între două asimptote de încercări, punct care leagănă oarba pe orizontala şi verticala valorilor. O cruce în crucea universală, plină de cuiele îndoielii în cer, în sfinţenie, în Înaltul Înaltului vieţii, adevărului şi iubirii.  
  
Un ha! ha! amar îmi umple spaţiul vital acum şi nu-l mai pot transforma în ceva care poate înveseli omul sau să-l adoarmă în comoditatea sa mentală. Şi e logic pe pământ să ajungi să fii respins cu tăcerile tale, cu încruntarea inimii nu pentru a certa pe cineva ci, mai degrabă pentru a te aduna într-un punct al chakrei îngerilor înţelepţi, pentru că nu te mai poţi lăsa dus de valurile oceanului naivităţii, indolenţei, minciunii, superficialităţii care domină acum viaţa omului. Tu vrei să înţelegi atât cât îţi revine, atât cât este fragmentul de mişcare al emoţiilor, trăirilor induse de acestea şi tot ce se întâmplă în metafizica fiinţei tale, bineînţeles cuprinsă în tot sistemul infinit al existenţei. Tu vrei să cuprinzi o falie cât este posibil mai profundă din propria existenţă în tot aceste angrenaj uneori cumplit, mereu fascinant al vieţii umane.  
  
Dar eşti respins şi ajungi într-un punct al tatamiului existenţei, pe marginea lui. E un act voluntar până la urmă, pentru că vrei să înţelegi ce anume greşeşti în relaţiile tale cu ceilalţi oameni, ştiind că practic relaţia cu tine însuţi este deficitară pe undeva, sigur. Te laşi în centrul acelui punct central cu tot ceea ce te defineşte material şi începi să observi. Devii acel observator care, în străfundurile subconştientului, ţi-ai dorit demult să devii. Norocul în acel punct eşti tu, cu jocurile tale de clovn năuc. Asta pentru mine înseamnă Darul vieţii din momentul în care începând să orbesc tot mai mult am putut deschide ochiul interior să privesc adevărata minune dăruită mie de Domnul prin mine însămi. Sună poate greoi, dar asta-mi vine să scriu, să-ţi spun şi asta fac.  
  
Referinţă Bibliografică:
Radical de libertate - pantomima orbului (fragment din `Victor, clovnul din mine`) / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2613, Anul VIII, 25 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!