CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Luna a răsărit demult (fragment din romanul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S-a săturat timpul să-mi răsucească ţărmurile.  
Peste toate tăcerile origami aripile de înger apără nisipul dintr-o clepsidră ciobită demult risipită prin aceleaşi buzunare zdrenţuite ale iubirii. Prin ele văd iar şi iar începutul şi sfârşitul în care mama îmi spune să mi le cos sau măcar să strâng de niciunde şi de peste tot zdrenţele, în cusătura fină a înţelepciunii pe care încep să o privesc, la fel ca orbul din poveştile de duminică ale bunicilor plecaţi către soare răsare. Îi aud cum cântă ca într-o şoaptă a inimii unice, toate ecourile în care mă pot regăsi. Undeva, cândva, îmi voi aşterne ţărmurile în altă parte. Unghiul în care cuvântul dintâi surâde, mă atrage neîncetat prin vocea Lui.  
Pornesc din acum spre acum măsurându-mi privirea prin ciobul lăuntric pe care-l păstrez mereu amintire a unui trecut pe care nu vreau să-l uit.  
Uneori alunecă spre genunchi şi mă obligă să-mi plec metaforele până la rădăcinile care-mi descriu mereu alte hărţi unice hărţi ale drumului. Le sărut noii muguri de frunză şi calc apăsat pământul, ca într-o legendă anume clădită pe iubirea de mişcare întru adevăr.  
Mă opresc arareori pe pragurile noduroase, pentru a-mi lăsa spiritul să salute soarele, atunci când coiful lui îi atinge imaginar lumina.  
Risipită sau adunată pe crucea dăltuită în piatra de hotar dintre viaţă şi moarte, mă rostogolesc în voie printre cuvinte. Undeva, în sferele de lumină coborâtoare prin razele lui, pasărea spin îmi ridică sufletul apoi îl lasă pe altarele vântului.  
Înţeleg acum că răscrucile furtunilor se roagă şi prin mine pentru taina tăcerilor origami.  
Din mâinile meşterului zboară cocorii, ca o rugă a filelor vieţii pentru vindecare prin zborul inimii cu o singură aripă de sânge.  
******  
Luna a răsărit demult, copacii au întins trunchiurile spre ea şi o caută, le simt mişcările, le ascult emoţiile şi totul parcă se armonizează cumva în afara mea. Eu văd în mine cum noaptea uită să aprindă felinarele somnului, el mă uită şi acel sadic Moş Ene îmi smulge ochii din orbite şi umple golurile cu nisipul şi sarea încercărilor de peste zi, păcălindu-mi odihna că există, se manifestă. Îi văd umbra preligându-se pe pereţii albi ai camerei şi cum lumina nopţii îi brodează rânjetul ca într-un coşmar nesfârşit al nopţilor prea albe pentru a-mi fi amice de nădejde întru relaxarea sufletului prea chircit acum să mai triumfe prin sacii metaforelor nenăscute. Ca un copil ridică pumnii şi îmi cere ajutor. Îl privesc şi îi pun muzica astrelor în cădere. Am căutat ceva care să-i ridice petele de pe irişii în plină înflorire, de pe aripile irişilor la început de zbor. Nu am găsit.  
Spiritul vine şi el în ajutor în clipa în care las lumina lunii să-mi pătrundă în fiecare fibră a fiinţei, cu pietrele ei vindecătoare în ale iubirii.  
Moş Ene nu a plecat. Mai lipseşte să-mi lipească ochii şi să-mi sfâşie inima în patru părăsind-o în forma crucii în aşchiile căreia trădarea mea ca om se lăfăie răsfirându-şi trupul pe chipul iubirii Lui. În clipa aceea ţip şi sperii păsările din toate colţurile camerei. Am adormit cred şi am visat urât sau poate că tocmai atunci am ajuns în sala judecăţii reale, profunde, o primă judecată a Lui asupra mea. Mă scutur din toate nălucirile şi mă îndrept spre geam. Privesc iar şi iar copacii cum întind braţele către lună şi le ascult tăcerile ca şi cum m-aş afla în plină legănare a legănării a tuturor emoţiilor fibrelor lor lemnoase mereu vii.  
******  
Pe grăunţele timpului vreau să dansez şi atunci socotesc sau las haosul să-mi deseneze chipul nevăzut al ordinii interioare şi ea la rându-i tot un haos.  
Ordinea este iluzie şi cred că timpul o ştie prea bine. De asta stă cu sabia deasupra capului tuturor, ca un jongler la circ cu biciul călare, în plină mişcare, deasupra capetelor tuturor animalelor mult prea înţelepte pentru a-i înşfăca trupul între fălci şi a-l face nevăzut în adâncurile stomacului existenţei.  
Existenţa o văd de multe ori ca pe fiară nesătulă din care răsar cruci, mult prea multe cruci. Hmmm.... e o viziune nu prea creştină. Noroc cu crucea în care mă ascund pentru că sufletul, inima, spiritul acolo se retrag când furia verbelor folosite eronat se manifestă iar furtunile nu mai încetează să-mi metaforizeze viaţa până când ajung să o privesc ca pe o nălucă.  
Şi dansez pe grăunţele timpului de multe ori când mă eliberez de mişcările prin materie. Las aripile să se deschidă larg într-un punct căruia doar îi percep existenţa.  
Vreau să reînvăţ zborul cu o singură aripă care nu implică mutilarea. Poate că numai durerea asta care şi ea îmi pare a fi o închipuire a minţii. Nu ştiu. Poate că ea chiar există şi-şi manifestă răutatea prin fluidul vâscos în care binele abia se naşte după călătorii multiplicate de toate emoţiile, vibraţiile fiinţei prin existenţă.  
Fiecare grăunţă îmi dăruie câte o formă geometrică din care ştiu că răsare un răspuns la una din infinitele întrebări pe care le supun îndreptării.  
Dacă tot seamănă cu lebedele fără trup, atunci să le transforme umbra mea în verticala crucii, unindu-le semnele într-un buchet bine desţelenit din tot ceea ce mă defineşte.  
Dansez sămânţă printre grăunţele timpului, ascultându-i anotimpurile care sunt tot o închipuire a minţii, pentru că de fapt nu există decât primăvara. Primăvara fiinţei în care totul reia ciclul existenţei de la început, bucurându-i umbra omului şi mai ales a Domnului, când mirul plin de taine al fiinţării este înmulţit printr-o moarte, apoi o înălţare spre infinitul infiniturilor bucuriei de a fi.  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Luna a răsărit demult (fragment din romanul Victor, clovnul din mine ) / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2208, Anul VII, 16 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!