CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Coiful înţeapă acolada împlinirilor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Victore, tu eşti spiritul unei frunze, sau al unei ramuri uscate, sau al unui copac tăiat de mâna oamenilor? Văd că te ridici mereu în amurg pentru somnul fiinţei întru bucuria Domnului pentru ca a doua zi, la răsărit, să te cuprind în priviri, când la marginea patului stând, încerc să reconstitui călătoriile nopţii printre spaţii mai largi sau mai strâmte, prin care culorile, când dorm, cântă fiecare pe limba lor. Totul răsună ca dintr-o orgă bine acordată, cu tubulaturi de infinite dimensiuni şi armonizează emoţiile în sunete ascuţite şi blânde, şi dure, şi pastelate, ca într-un buchet bogat de flori din toate anotimpurile pământului, în care câmpul îşi păstrează mereu deschiderea mereu ca într-o primăvară a sufletului.  
Cine călătoreşte în vis, Victore? Tu sau sufletul?  
Întreb pentru că mintea sunt sigură că nu adoarme, o simt cum lasă pragul de linişte să-i cuprindă arcuirile nebuniei de gânduri care vin şi pleacă la fel ca într-o gară nicicând părăsită, prin care viaţa aleargă neoprind nici o clipă. Nici nu ştiu dacă încetineşte vreun pic pentru a lua alţi călători. Noi o comparăm cu un tren, dar trenul este ceva material cu opriri, defectări, salturi de pe şină... Viaţa nu cred că sare de pe şine şi de oprit nici atât. Mai degrabă o văd ca pe soare care, chiar dacă spunem noi că apune, el de fapt răsare în altă parte sau, pur şi simplu, stă vesel într-un răsărit continuu. Noi suntem aceia care ne tot mişcăm rostogolindu-ne printre secunde sau ceea ce timpul ne oferă a fi "celulele" lui, şi-l pierdem din vedere pentru o vreme. Până şi în somn ne mişcăm şi ne pierdem visele ca nătângii!  
Victor râde şi hohotul lui îl simt prin toate fibrele trupului, prin toate celulele, iar neuronii ajung să-şi împletească prelungirile într-o horă nebună, apoi pun ceaunul de mămăligă născând un poem pe care numai Domnul ştie să-l taie cu aţa seninului să hrănească fiinţa plină de guri care se deschid a întrebare fără răspuns.  
- Dar opreşte-te odată, nebunule, din râs! - îi strig lui Victor.  
El continuă până când coiful lui ascuţit atinge cu vârful acolada împlinirilor. Le înţeapă şi totul se opreşte ca într-un tablou terminat de artist, sub zâmbetul semn de eliberare a ceea ce-l marca neîncetat în clipa declanşării actului creator.  
Stau şi privesc tabloul. Înţeleg acum de ce râdea Victor atât de mult. Râsul vindecă celulele organismului. Tot acel complex de vibraţii, rearanjează legăturile dintre celule, mai ales dintre neuroni, şi frica nu-şi mai poate înfige colţii tociţi în niciuna dintre ele. Atunci simt cum liniştea se aşterne pentru o fracţiune de viaţă şi curge prin mine, trupul, mintea, inima, ca o velinţă a verdelui absolut, a iubirii Domnului nicicând alterată de propriile-mi erori.  
Tace. Totuşi îl văd cum construieşte întruna ceva dintr-un material pe care îl percep dar nu-l pot defini... Aştept să termine şi pentru că am nevoie de cuvinte rostite, sper să se hotărască să-mi şi vorbească mai târziu. Jocul lui mă fascinează. Citesc din gestica lui câte ceva, din tot ceea ce simt că-mi străbate trupul. Ca un duş energetic continuu, în fapt traducerea ar fi că simt gâdilituri prin tot corpul, explozii şi implozii de înţepături fine care nu dor, destind articulaţiile, muşchii, până şi inima răspunde cu câteva zvâcnituri puternice, pentru ca apoi să-şi domolească ritmul, apoi creierul începe să privească lumina care devine tot mai curată... Cred că adorm şi ştiu că acolo, în vis, se vor deschide multe porţi, chiar ruginite, dincolo de care mă voi reîntâlni cu mine însămi, studiindu-mi gestica trupului, a chipului, atitudinile şi toate cele pe care le frământă fiinţa în pumnii interiorului...  
Mai simt cum redevin copila simplă care privea fără să se sature cerul, gândindu-l ca fiind o pădure de idei risipite prin mâinile copacilor lui, jucăriile îngerilor din rugăciunile şi poveştile copilăriei.  
  
Victor, clovnul din mine (fragment)  
Anne Marie Bejliu, 8 octombrie 2016  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Coiful înţeapă acolada împlinirilor / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2111, Anul VI, 11 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!