CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Fictiune >  

Victor, clovnul din mine /fragment/ drum
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Victore, salvează-mă de mine şi salvează-te şi tu de starea asta ciudată în care am intrat, odată cu părăsirea treptelor de piatră în care mă regăseam durând tot corpul acesta păcătos, în care tu te zbaţi să-mi fii mereu aproape, mereu treaz. Nu ştiu ce se rupe tot mai mult în mine, pentru că simt cum totul se roteşte ameţitor în jurul meu şi-mi pierd clepsidrele pe rând, şi acel compas ca o roză desfăşurată între a fi şi a fugi timpului cale, sau punct, sau poate umbră a unui astru demult apus.  
Cred că adorm cu sufletul în braţe, legănând picioarele aiurea pe pontonul cuvintelor înşirate.  
Ştii, Victor, de multe ori când se întâmplă o falsă revoluţie în literatură, simt cum mă pierd şi eu. analizând haotic acele reguli cărora mă împotrivesc. Dar acum, zău că nu mă pot alinia deloc. Simt că îţi fac rău şi ţie vorbirile lor fără sare şi piper, materie aruncată în file cu un aşa zis discernământ lipsit de responsabilitatea deţinerii unui as al continuităţii.  
Bun, sunt de acord că acţiunile umane transferate prin cuvinte filelor continuă zilnic, dar asta este hrană gurii şi nu spiritelor celor care doresc să renască. Spune-mi tu, cum să renaşti citind despre ceea ce faci zilnic ca un robot, neproducându-se nici o schimbare esenţială a fiinţei tale interioare? Îţi machezi, maschezi ca un actor dintr-un rol secundar harul şi te prefaci că accepţi stagnarea. Păpuşă în mâinile unui păpuşar pirat care îţi numără cuvintele, îţi aşterne pumni de zăbale peste gura metaforei nenăscute, apoi te îngroapă în felicitări premiindu-ţi lipsa de imaginaţie pe care, bineînţeles că o joci pe o singură carte lipsită de valoare, în cazinoul rămas gol cu zidurile crăpate şi mici aparenţe ale luxului de odinioară. Dar ridici fruntea când realizezi dezastrul şi îţi spui (ca să nu te prăbuşeşti de tot, că eşti în cazinoul în care ai intrat învelit în mătase, mascat, machiat, aruncând priviri princiare golului din inima ta. Pentru că aici ajungi după modernizarea în sens invers a scrisului urmând calea greşită a lipsei de savoare în cuvânt.  
- Victore, aşa-i că nu am ce căuta prin acel cazinou?  
- Anna, acel cazinou este pur şi simplu una din încăperile în care tu vei intra pentru a-i cunoaşte structura, fiecare fisură, atmosfera trecutului şi mai ales pe cea a prezentului în care ai nevoie să cunoşti pentru a şti să te delimitezi de ceea ce ne face rău. Urmează-ţi calea şi nu mai sări peste nici un spaţiu în care poţi regăsi o fărâmă din tine. Ştiu că eşti speriată de propria viaţă în care nu mai reuşeşti să te autodefineşti din cauza fricii de moartea mamei tale, a pierderii fratelui tău, de lipsa tatălui tău care doar prin simpla sa prezenţă îţi dădea putere, te sprijinea să treci prin clipele de restrişte, de profundă deprimare, dar încearcă totuşi să regăseşti câteva repere pe care ţi le voi lăsa în fiecare punct fierbinte al zilei şi când spun zi, cuprind şi noaptea sub coiful meu ascuţit.  
Uite, îţi propun un joc simplu şi te rog să participi la el cu toate antenele deschise.  
Urmăreşte un drum imaginar, cu toate sinuozităţile lui şi gândeşte-te la el ca la acel drum al tău cu toate alegerile tale greşite sau nu.  
Vezi cu ce animal sau pasăre, sau ce gâze vezi şi apoi adună-le pe toate ca într-o Arcă a lui Noe pe care o deţii pentru a te cunoaşte, a te ajuta să ieşi din labirintul ca o junglă în care te afli acum.  
- Victore, am avut impresia că m-ai părăsit o vreme deşi îţi simţeam căldura şi lumina. Glasul nu ţi-l mai auzeam şi atunci m-am pierdut în încâlceala unei oboseli ale cărei iţe nu mai reuşesc să le desfac şi mai ales, simt cum măresc multitudinea de noduri deja existente.  
- Anna, am simţit că de câteva zile te-ai aruncat într-un plâns copilăresc sau pur şi simplu ai lăsat dorul de linişte să devină agresiv în loc să-l transformi într-o cale clară de ieşire. Începe jocul şi spune-mi ce vezi, ce simţi, cum cuprinzi glasurile acelor vietăţi întâlnite. Dacă nu eu, atunci existenţa ţi le va dezvălui pas cu pas. Uite un felinar al versului. Îl aprinzi tu când vrei şi să nu uiţi să-i priveşti flacăra...  
******  
Am lăsat totul deoparte şi am pornit a-l asculta pe Victor. Simţeam că înnebunesc, pentru că totul era acoperit de ceaţa fricii acumulate în toate acele momente ale pierderilor şi atunci am strâns mai tare felinarul în mâna dreaptă, am apropiat şi mâna stângă şi l-am strâns la piept. Nu a fost nevoie să-l aprind anume scăpărând pietrele liniştii. S-a aprins singur sau poate doar iubindu-l o clipă în curbura pieptului, aproape de inimă. Mi s-au deschis infinite porţi de ieşire. Nu aveam decât să aleg primul pas spre cea în care Victor mă aştepta pentru a ne relua dialogurile întru luminarea întregii mele fiinţe.  
Urma să-mi las paşii să alunece pe iarba încercării din acea clipă şi soluţionarea unei stări din care simţeam că nu mai reuşesc să ies, mi-ar fi apărut pe acel drum alegoric.  
 
 
  
Referinţă Bibliografică:
Victor, clovnul din mine /fragment/ drum / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2069, Anul VI, 30 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!