CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

III Fărâmă de prezent - fragment din ”Cuib de păsări spin, cuib de jocuri nejucate”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ioan: - Dacă tu zici, eu te cred și dacă taci, te cred mai puțin. Oricum ar fi, e bine. O parte din cer o ții tu cu muntele copilăriei și la șapte minute din drumul soarelui, cerul se sprijină aici, la mine, pe dunga albastră a mării.  
Anna: - Iartă-mi târziul răspuns. Am lăsat trupul la odihnă câteva ore bune. Ieri şi azi, o parte de zi, nu am fost în apele mele (fizic). Dacă aş acoperi lacul cu nuferi ar fi pentru a primi de la ei, de la el, alte şi alte răspunsuri. Nu ascund fericirea, Ioan. E atât de rapidă în manifestare încât, printre nuferi n-aş mai vedea-o nici eu. Ar rămâne umbra cenuşie a unei suferinţe nedefinite. Aşa că... trăiesc fericirea din plin şi învăţ a nu-i mai umbri fruntea cu aparenţe de suferinţă. Le separ şi-mă-nvăţ mai departe a-ţi mulţumi că exişti pur şi simplu.  
Sărbătoarea inimii continuă, spre liniştirea gândului. Voi reveni la acele clipe despre care îţi spuneam mai devreme şi, pentru că am tăcut, ai fost îndoit cumva de existenţa sămânţei lor de adevăr. Poate vei resimţi şi tu fărâma de înseninare. Mi-am asumat starea de "canal" al informaţiilor transmise de Divinitate cititorului. Aceasta este de fapt menirea artistului. Sunt interfaţă între Divinitate şi lumesc, în secunda creaţiei, pentru că atunci se naşte darul şi gestul dăruirii. De aceea sunt obligată să las cale liberă cuvântului. Suntem nimic fără Dumnezeu...  
Astăzi am scris avându-ţi chipul în faţa sufletului. Mă priveam pe mine însămi gândind. Gândeam la nisipul pe care ridicăm cetatea fără ziduri, acoperiş fiindu-i cerul. Am revăzut acea iapă care se joacă neîncetat cu căpiţa de paie şi patul de paie din care, într-un perpetuum mobile renaşte imaginea lanului de grâu.  
Imensitatea universului gândirii… profunzimea ideilor pe care le trăim intens şi pe care le vrem materializate, pentru a ni le transmite în forma lor pură şi fundamentul sărac al cuvintelor exprimate.  
Mereu simt că trimit către tine prea puţin din prea plinul a ceea ce vreau să ajungă în inima fiinţei tale firesc. Atunci am scris...  
(...)  
Totul a revenit către mine, ca un dar imens de la tine, prin câteva cuvinte. Îngheţasem o clipă în faţa porţii de urcare pe vapor. M-ai învelit în bucurie profundă. O trăiesc cu foamea fiinţei care a regăsit miezul azimei la răscruce, după un timp în care ruga i-a fost hrană vie, în seceta câmpului, pe care numai spicul grâului mai atingea cerul.  
Te-ai gândit vreodată că scara aceea dublă poate fi însăşi geometria spicului de grâu copt? În azimă stă răspunsul vieţii noastre şi în bobul de grâu. Ai văzut cum se rostogoleşte un bob de grâu, între două palme nu lipite, ci doar alăturate? Calde sau îngheţate, ele îşi simt căldura şi redevin vii mereu…  
Nu aleg. Las să fie ceea ce este să fie cu bucurie şi lumină deplină în suflet, inimă, gând, după vrerea Lui. Flacără vie, imensă eşti şi aşa să fii şi să-mi fii mereu.  
Ioan: - Te voi înmulți dacă știi să te împarți cu mine și-ai să înveți răsăritul soarelui vara și capriciosul răsărit de lună, și multe le vei trăi când vei ajunge să te atingi de marginea Infinitului, stând pe dunga patului tău înalt, cu picioarele goale atârnate și-n picioarele goale, urmele plajei, pe podelele proaspăt spălate cu leșie...  
Mă plimbam prin grădină și mă gândeam că… Te rog să fii liberă-n tot gândul și-n simțirea ta... Ești stăpâna Stradelei Vântului…  
Anna: Chiar tu spuneai într-un mesaj: "Îmi place să cred că îngerul meu păzitor este Singurătatea mea, cu care viaţa m-a însoţit de cum am aflat că dragostea-i un vulcan care erupe când nu eşti atent şi-ai vrea să fie precum candela în care uleiul este iubirea."  
Ai reuşit vreodată să transformi vulcanul în candelă, să-i dirijezi înălţarea, extinderea, până în cel mai mic por al fiinţei tale? Întreb, iar răspunsul îl resimt în fiecare ungher al inimii. Suprafaţa oricărei măşti se fisurează. Erupe iar şi iar vulcanul. Aţipesc răstignită între vârful jetului de lavă şi candela cuminte în care uleiul este tot mai clar. Se bate tactul cu degetele îngheţate de atâtea limite.  
Aseară am răbufnit în scris, apoi am râs de mine privind oglinda. Femeia din mine strălucea, cealaltă râdea cu lacrimi de toate câte strâng în braţe şi îmbrac, pentru a nu-mi mai frig, frică de arderi,în spaţii în care sunt sau nu sunt dorită. E un amalgam dureros în a fi şi totuşi e atât de frumos.Mă doare timpul de acum. Iubesc fiecare cuvânt pe care mi-l trimiţi. Știu că eşti în fiecare din ele şi-n acelaşi timp, strecor raţiunea unei ordini absurde, devenită ilogică practic,atunci când interiorul strigă sau cântă blând, alte armonii. Notele devin stridente în tot.  
Totuşi... spun totuşi... În mine,totul este aşa cum trebuie să fie. Trăirile nu mă sperie. Este rândul lor să fie vii, să ridice valul în care să cuprindă întreaga bucurie şi darul tău. Îmi spui să las libere trăirile. Chiar dacă le domesticesc, ele sălbatice rămân precum Colţ Alb. Chemarea pădurii îl făcea nerăbdător. Tot acolo a plecat... Și eu.  
Mi le dărui oricum fără a mai respira frica sau teama de cuvânt, care în mine îşi poartă sămânţa ca pe o victorie falsă.  
I-am spus doamnei din cupă...la trap, inimă! Nu-ţi opri dansul! Nimic nu este haotic, nimic nu te închide în pocalul de platină, dacă nu vrei. Mai târziu să asculţi numai tropotul îndepărtat sau apropiat al unui unic armăsar.  
Hmm... Ea va şti sigur cum şi ce să facă. Mintea-i întruparea haosului, nu ea, inima.  
(Stop năzdrăvanei ce sunt, că iar vorbesc golului din mine.)  
În ochii mei, iubirea este un scăunel din lemn de tei, rotund, cu trei picioare. Unul este credinţa cu tot ceea ce cuprinde în ea: iubire, adevăr, prietenie. Al doilea este acţiunea - susţinerea celui iubit în credinţele şi sfintele lui dorinţe de împlinire sufletească şi spirituală. Al treilea este încrederea profundă în tot ceea ce este şi manifestă el/ea ca fiinţă. Nu simt împlinire dacă nu pot fi activă întru împlinirea dorinţelor curate ale celui iubit.  
Ioan: - Încearcă să strângi fir într-un ghem, apoi să faci țesătura. Deschide-te-n evantai. Grădina bucuriilor ține-o zilnic în grija ta. Pietrele tristeții le controlezi de acum. Fă totul din dragoste, cu înțelegerea durerii pe care o lași acum. Un pas desculț… Îmi plac mie urmele pașilor desculți pe plaja cu suflet…  
Fă-te vecină pe plaja mea. Eu, într-un vagon de stupar, tu într-un vagon de circari sau invers.  
Anna: - Încerc să strâng fir într-un ghem din rădăcinile copacului a cărui ramură sunt. Îţi spuneam că sunt...  
(fragment de roman, ”Cuib de păsări spin, cuib de jocuri nejucate”)  
 
Anne Marie Bejliu, 4 aprilie 2016  
 
 
  
Referinţă Bibliografică:
III Fărâmă de prezent - fragment din ”Cuib de păsări spin, cuib de jocuri nejucate” / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1921, Anul VI, 04 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!