CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Trei cărţi, un nume, o voce, o Poetă, Anne-Marie Bejliu de Ioan-Mircea Popovici
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu e nevoie să spun eu prea multe.  
Pe Plaja cu suflet, minunile se ţin lanţ.  
Cum spune Poeta-ntr-o poezie  
pe care eu aş numi-o Pescăruşul:  
 
te las pe tine să vezi cum  
Pescăruşul sărută soarele  
eşti vis şi jar din focul alb al firii  
nu-mi eşti nu-ţi sunt  
suntem din ploi de gând…  
nisip din vânt  
pe o bancă de lemn nou  
 
Meseria mea este Matematica şi orice altceva este un adjuvant. De aceea, ce spun despre ce se întâmplă pe lângă domeniul meu de specialitate este dintr-un dar pe care-l înmulţesc după puterile inimii. Nu pun de la mine nimic. Las să se vadă, pe ici, pe colo, ce zice Poeta, direct, în poezie sau din propria mărturisire. Dintr-o discuţie recentă, într-o plimbare pe Plaja cu suflet, Poeta Anne - Marie Bejliu îmi mărturisea:  
 
AMB: Este viaţa mea în toate cărţile, pentru că nu pot scrie altfel decât ceea ce trăiesc din plin. Aş schimba aerul acela trist, dar iar mă lovesc de bariera chipului propriei vieţi şi de jurământul, să-i spun, de credinţă al meu ca scriitor de a fi sinceră cu mine în scris şi cu ceilalţi. Aş vrea să imprim bucurie totuşi simt că bucuria se naşte din durere, din înţelegerea ei, din acel verb a deveni tu însuţi durerea pentru a o putea trăi şi înţelege tot mai bine. Este ca la domesticirea unui animal. Cu cât îl cunoşti mai bine, cu atât ajunge să te cunoască şi el şi asta duce către prietenia reală, profundă. Devii prieten real, profund cu durerea, ea îşi lasă acutele şi transcende în bucurie. Dacă aş accepta compromisul în relaţia mea cu durerea ar rămâne multe resturi şi atunci bucuria simţită, trăită de mine, ar fi un fetiş.  
 
Le-am lăsat pe toate să curgă aproape cum au fost scrise. Am scos practic dintre scrieri pe cele care au însemnat pentru mine lălăiala dintre două blocaje în scris sau treceri de la o fază la alta a evoluţiei mele ca scriitor. Acelea erau încercări, întinderi de băţ către niciunde cu speranţa că în acea bâjbâială tot voi prinde la un moment dat ceva.  
 
YMP: Despre scrierile tale pot spune că-s exerciţii de sinceritate, spontane şi reflexive. Tocmai pentru că sunt foarte dense, ele nu se descoperă decât acolo unde lectura-i făcută şi cu mintea şi cu inima. Sub semnul intuiţiei că “aici se vindecă o rană”, atât Penitenţele şi Revenirea Cuvântului Dintâi, dar mai ales Candela Epistolei sunt cărţi bine structurate ca spaţii poetice pline, complete şi dureroase. O durere din care se iese prin identificarea cauzei rănilor, refuzate la început, acceptate şi vindecate, pe o cale, nu de puţine ori, iniţiatică.  
 
De la cartea "Vindecările", a Doinei Uricariu, în literatura română n-am mai întâlnit Carte de Poezie şi proză poetică cu diversitatea tematică şi cu deschidere spre toate ungherele sufletului.  
 
De la Suferinţă la Vindecare, de la Vindecare la Bucurie, de la Bucurie la Fericire, de la Fericire la Recunoştinţă, de la Recunoştinţă la Iubirea Aproapelui, de la Iubirea Aproapelui la Iubirea Vrăjmaşului, şi-n cele din urmă, care acum sunt cele dintâi, de la Toate Acestea la Iubirea lui Dumnezeu. Până aici a fost greu. De aici încep opţiunile, căile le voi exemplifica mai târziu, prin citate.  
 
Pentru a nu mă întinde prea mult, închei cu un citat din Caragiale: “Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândește prea mult, ne putem mândri că cel puțin se discută foarte mult…căci e știut că din discuție răsare scânteia adevărului. Nu e vorba, adesea discutăm cam pe de lături; dar asta o facem tocmai pentru că voim să alimentăm continuarea discuției; dacă n-am da pe de lături, ar înceta poate discuția prea degrabă: ei! atunci de unde ar mai țâșni adevărul?”  
 
YMP, Constanţa, 29 decembrie, 2015  
 
 
 
  
Referinţă Bibliografică:
Trei cărţi, un nume, o voce, o Poetă, Anne-Marie Bejliu de Ioan-Mircea Popovici / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1825, Anul V, 30 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!