CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Visul de a fi mamă (fragment din romanul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În 1991, când s-a născut Andrei, prin cezariană, aveam 23 de ani, n-aveam telefon mobil şi telefoanele cu fise din spital erau mai mereu stricate. L-am născut în Spitalul Pantelimon din Bucureşti. Exista un drum care lega spitalul de policlinică. Nu mai urcam atâtea scări. Găseam pe la etajul unu sau doi, cu noroc, telefon cu fise funcţional. Operată, făceam cred că vreo 20 de minute până la telefon, dacă nu mai mult, că abia mă mişcam. Îmi era o frică groaznică pentru că nu era lumină pe coridoare, numai acolo unde era telefonul, adică la scări, cum spuneam noi, internaţii.  
Noaptea nu era pază şi intrau diverşi să doarmă pe băncuţele de lângă calorifele spitalului. Unii erau beţi, alţii umblau prin saloane, noi nu le puteam încuia şi ne era frică. Abia dacă ne odihneam. Nu ştiu cum este acum...Unele secţii sau poate toate (sper) au uşile cu interfon acum şi există pază din câte ştiu de când a fost tata internat după accident.  
Cam asta era situaţia. Se comportau urât cu noi, gravidele, cei de acolo. Ne distram între noi, ne împrieteneam şi ne protejam. Măcar atât aveam parte de frumos omenesc.  
Coşmarul acelui drum aproape noapte de noapte mă urmăreşte şi acum. Am stat acolo o lună şi jumătate internată.  
Cred că acolo am învăţat metoda nespusă de nimeni până atunci de a-ţi muşca frica din dorinţa de neabătut de a fi mamă.  
Să nu uit. De multe ori supa pe care o primeam de acolo era plină de mormoloci din paste sau din ce foloseau ei la preparat. Mi-au spus ai mei să nu mai mănânc nimic de la ei, dacă am vreo poftă să le spun, că-mi vor aduce ei supă de acasă, proaspătă sau orice-mi trece prin cap (deh, eram gravidă încă, ultima lună şi apoi... alăptatul...  
Da... Alăptatul m-a scos din toate relele de acolo numai că am avut un incident cu o individă care nu ştiu de ce a fost angajată tocmai la nou născuţi dacă avea dosar de boală... era schizofrenică. Într-o zi m-am dus să alăptez băiatul şi ia-l de unde nu-i. Am prins-o pe individă dându-i lui Andrei lapte praf verde, în ultima clipă, înainte să apuce copilul să înghită ceva. I-am tras una peste mână tare, am strigat tare după ajutor şi am luat repede copilul în braţe să nu înceapă să se agite.Eu aveam din plin lapte şi mare dorinţă de a-mi hrăni puiul. Îmi era frică să nu facă vreun stop respirator de la plâns. Andrei a scăpat prima dată atunci, de moarte.  
Dar au fost şi situaţii hazlii acolo. Într-o seară m-am dus să alăptez băiatul şi când mă uit pe "tava cu sărmăluţe", Andrei nu era. Mă uit în jur, nicăieri. Ascunsă după o perdea, o ţigancă îl tot silea pe Andrei să-i primească sânul ca să-i desfunde canalele să-şi poată alăpta plodul. Mă enervez în prima clipă dar ca să nu-mi sperii băiatul mi-am impus să vorbesc calm ţigăncii şi aşa am făcut. I-am spus să-mi dea copilul. Ea imediat mi l-a pus în braţe. Nici un scâncet de la Andrei, doar guriţa ţinută strâns de tot şi fruntea încruntată de parcă era gata să muşte totul în jur. Cum a deschis ochii şi m-a văzut s-a deschis pe chipul lui un zâmbet mare şi cu gura căscată mi-a apucat cămaşa în dreptul sânului preferat. Am deschis repede cămaşa la piept şi a ţâşnit laptele în guriţa flămândă. În seara aceea am plecat ultima. Andrei mâncase laptele din doi sâni şi a mai vrut o porţie pe care Domnul i-o pregătise deja să ţâşnească din pieptul mamei.  
Altă întâmplare a fost în altă zi, dimineaţa, tot la alăptat, când printre sărmăluţele de pe căruciorul cu bebeluşi, lipsea tocmai Andrei. L-am căutat înnebunită deasupra, unde ştiam că-l puneau. Andrei, tăcut, era la "parterul" căruciorului şi dormea pe rupte. Cum am pus mâna pe el, a căscat gura şi a zâmbit. După zâmbet şi scâncit deja ştiam că este el. Am râs şi l-am luat în braţe...  
 
(fragment din romanul "Fărâmă de piatră")  
 
Anne Marie Bejliu, 13 noiembrie 2015  
 
 
  
Referinţă Bibliografică:
Visul de a fi mamă (fragment din romanul Fărâmă de piatră ) / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1779, Anul V, 14 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!