CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Anghel Zamfir Dan         Ediţia nr. 2895 din 04 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

EXODUL, O IPOTEZĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EXODUL, O IPOTEZĂ. 
  
Sunt oare evreii o ramură a egiptenilor de care s-au despărțit în urma unor neînțelegeri? 
  
Exodul să marcheze de fapt această plecare spre a căuta ,,tărâmul făgăduinței? 
  
Și de atunci acești oameni deosebiți să își tot caute un loc al lor așezându-se pe lângă toate popoarele care i-au primit? 
  
De unde până unde aceste întrebări, îmi tot zic? 
  
Am privit azi, fără să vreau, chipul unui evreu stabilit în Scandinavia și m-am trezit de fapt cu chipul unui egiptean pe care îl tot privisem cândva pe imaginile piramidelor. 
  
Dacă o să vă uitați și voi, cei care vreți, o să vedeți chipurile acelea un pic alungite specifice lor, culoarea vineție însoțită de șarmul cu care te înconjoară știind că pot rezolva tot la ce le ceri. 
  
Poate este doar o închpuire a mea. Ca să nu greșesc prea mult am să citesc Biblia ,,,, istoria lor preluată de biserică și credincioși. 
  
Citez : ,,primele două perioade ale istoriei evreilor sunt în principal legate de SEMILUNA FERTILĂ, acei oameni care au ocupat zona situată între râurile Nil, Tigru și Eufrat,, 
  
Apoi apare expresia ,,conform Bibliei,, evreii sunt descendenții poporului antic al Israelului care s-a stabilit în Canaan în jurul anului 1451. Deplasările nomade ale evreilor s-au situat în jurul localității Hebron undeva între anii 1991-1706 î. Hr. 
  
,,Istoria evreilor,din perioda antică, este descrisă în Biblia evreiască,, 
  
Acum ce vreau eu să spun, tot repectul pentru poporul evreu și istoria lui.Este o dovadă a luptei continue pentru existență și pentru reușită. 
  
Ei, ca popor, evreii apar în istoria Egiptului, cred, sper să nu greșesc, apoi după exod încep să își scrie Biblia lor. Pot fi chiar o formă de continuare a ceea ce a fost deosebit în istoria poporului egiptean. 
  
Mai este o ciudățenie; cum a ajuns un popr întreg în Egipt de bună voie și a rămas peste 400 de ani,,,nu 400 de zile,,ani și ani, apoi se despart pentru că un faraon vrea să îi facă scalvi, sau îi face scalvi. 
  
Migrarea însăși are ca punct de pornire Egiptul antinc existent cu cel puțin câteva mii de ani înainte de orice cultură și civilizație din zonă. 
  
Cunoscători și creatori ai culturii și civilizației egiptene, nu este de mirare că evreii vor să aibă o istorie a lor scrisă în Biblie și să fie chiar mai măreață sau măcar la fel ca istoria și civilizația din care ei s-au desprins. Căutările lor nu le sunt, neapărat ceva specific, uitați-vă la migrațiile din istorie sau la cele de azi. Ei au poate ceva deosebit în sensul de masa care a determinat scara migrației lor în spațiul de timp. Iar faptul că pe unde au ajuns au adus cu ei moștenirea inteligentă de care au dispus de-a lugul existenței, îi face întradevăr speciali și de remarcat în toate expunerile. 
  
De Anghel ZamfirDan 
  
Referinţă Bibliografică:
EXODUL, O IPOTEZĂ / Anghel Zamfir Dan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2895, Anul VIII, 04 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Anghel Zamfir Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anghel Zamfir Dan
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!