CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Contemplare >  
Autor: Anghel Zamfir Dan         Ediţia nr. 1895 din 09 martie 2016        Toate Articolele Autorului

pâinea singurătăţii

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pâinea singurătăţii,  
 
Am fugit de frica zilei de mâine, că nu mai ştiam încotro să o apuc.  
Veneau prânzul cina mereu peste mine şi nu ştiam a le spune copiilor  
că nu mai am ce le da să mănânce când pleacă la şcoală, ce le da să mănânce când vin acasă, ce le pune pe masă când foamea o să-i apuce.  
Sătulă de atâta îndurare, am lăsat tot de izbelişte şi am plecat. Am ajuns înghiţind lacrimi, gânduri şi umilinţe de neândurat, într-o lume vestită, plină de gusturi şi ordini alese cu promisiuni de neimaginat.  
Nu mult timp după aceea mi am dat seama că ajunsă în acest pustiu vaccinat, eu nu am nicio tangenţă cu ce văd şi aud lângă mine dar stau şi îndur că acasă ştiu că e mare păcat şi că iubirea mea de femeie, de mamă nu le va da copiilor să mănânce, un viitor şi nici dorul meu de pământul natal nu are să îi încalţe cu adidaşi de firmă produşi occidental . Privesc de departe prin gratii de fier, viaţa ce se desfăşoară în al meu cartier. Văd oameni care se bat, se omoară se fură şi ard în flăcări aprinse de nimeni ştiute, copii cum se pierd că au mâncat nu ştiu ce fructe, bătrâni intoxicaţi în parastasuri, necazuri din ceruri, necazuri din ape.  
Văd că şi limba română aşa mult s-a schimbat. Multe cuvinte şi sensuri i s-au adăugat: interlop, clan, baron, beizadea, păgubit, manelist ajuns ca o stea, vedete de funduri, vedete de sâni, foste şi foşti iubiţi ajunşi azi păgâni.  
Banca pe care până mai ieri stătea baba la poartă, azi e o televiziune tare deşteaptă, ce împarte zilnic câte o ştire, să aibă românii motive să-şi iasă din fire.  
Aici bate vântul şi frigul apasă ploaia ce cade în rafale. Probabil la noi este soare şi mugurii încep să plesneasă. Departe în zare e un petic de cer, e cerul de unde copilul meu mă întreabă când vin acasă să îi pun pâinea noastră pe masă, să îl aştept când se întoarce zâmbind de la şcoală, să îl văd cum creşte neştiind că viaţa-i amară.  
Am fugit de frica zilei de măine, că nu mai ştiam încotro să o apuc,  
Nici astăzi nu ştiu, las dorul să doară şi îndur cerul ce cade pe mine în timp ce visez că mă întorc într-o seară, bogată, fără griji şi îmbibată cu o învăţătură ce îi va ajuta pe semenii mei viitori să nu repete acelaş păcat.  
 
De anghel zamfir dan, azed  
Referinţă Bibliografică:
pâinea singurătăţii / Anghel Zamfir Dan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1895, Anul VI, 09 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anghel Zamfir Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anghel Zamfir Dan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!