CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Anghel Zamfir Dan         Ediţia nr. 1641 din 29 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

EXTRAS DIN MEMORIA ILUZIILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EXTRAS DIN MEMORIA ILUZIILOR 
  
,,Omul însuşi este o iluzie,, spunea cineva. 
  
El există doar prin simţurile lui cât este viu şi atemporal prin simţurile altora ( rude, prieteni, cititori , admiratori ) după ce redevine parte a materiei neorganizate în alt sistem universal. Aşezarea în vârful lanţului trofic, este ,poate, cea mai mare iluzie a lui . Ideea că este creator de unelte, sisteme, prin care ( crede el ) preia anumite funcţii ce aparţin doar universului creator , tinde să îl ducă în apropiera absurdului ce îl ademeneşte cu speranţa că poate domina moartea şi viaţa, că poate deveni un fel de stăpân al inelelor, un stăpân efemer ce nu reuseste ( înca ) să devină o constantă a materiei. 
  
Abia atunci când va găsi cheia propiei sale veşnicii, a structurării şi restructurării sale, va reuşi să se apropie de Dumnezeu. Având în vedere faptul că, omul însuşi este o componentă a universului îl va lăsa oare universul, creatorul, Dumnezeul să preia, să cucerescă aceste mecanisme? 
  
După cum am aflat, nici macar în univers nu este totul veşnic. Şi componentele lui apar şi dispar iar mânuirea venirii şi plecării o deţine doar materia şi procesele care au loc între componentele ei, dintre care fuziunea deţine controlul absolut. 
  
Este omul o formă de inteligenţă supremă? Un fiu al lui Dumnezeu? Va reuşi el să ajungă la nivelul creatorului? Nu este exclus din intenţia lui din moment ce mereu vrea să se apropie de esenţa unor procese specifice doar inteligenţei universale. În medicină, în biologie, în fuziune şi în mai nu unde , el tot încearcă să afle ,,cum şi de ce ,, sfidând parcă evidenţa apartenenţei acestor procese strict universului absolut . 
  
Să fie oare omul atât de inconştient încât să omită faptul că însăşi procesele care susţin universul duc la explozii şi implozii? Aşa va păţi şi omul dacă nu i se va activa la timp simţul realităţii ce domină universul ? Aşa va reuşi el să îşi taie ,,craca universală pe care atârnă efemer? 
  
Nu este exclus din moment ce, deşi a aflat că până şi componentele universului, în afară de materie, sunt efemere el încă se lasă pradă iluziilor omeneşti. O stea, o galaxie au un timp limitat în spaţiul lor cosmic determinat de fuziune, de durata consumării combustibilului său energetic. Că o fi hidrogen, că o fi heliu, si alte componentele , ele au o cantitate si o calitate limitată. 
  
Cum se ajunge la o structură moleculară , celulară sau un A D N iniţial în univers? Cine îi determină compoziţia, cantitatea şi calitatea iniţială a unui atom,a unei celule a unui ADN? De ce combustibilul unei celule arde atât de intens? Cât combustibil bănuim că are, spre a afla? Cine stabileşte echilibrul molecular în natură? Care ar fi combinaţia moleculară, celulară, pentru un ADN perfect? Apa poate fi doar H2O? Nu poate fi obţinută şi din alţi atomi? Cine şi cum a stabilit că apa are şi poate fi doar prin H20 ? În afară de boli şi autodistrugere cine determină durata viului ? Este omul acum în în cel mai mare pericol al existenţei sale ca specie sau se află pe drumul de a deveni propiul Creator, propiul lui Dumnezeu? Cercetările care se fac azi au cumva ca paravan găsirea unui ADN ale cărui molecule, celule să fie ferite de expunerea la mediul impropiu de pe Terra pentru om ( bacterii, microbi, prea frig, prea cald, dependenţa totală de natură ) Noi metode de producere artificială a hranei? Noi metode de producere a apei, a oxigenului,a ozonului şi a tot ce întreţine şi trebuie vieţii? Omul tinde să devină singura specie , singura vieţuitoare pe Terra? ( vezi dispariţia calculată, asumată a atâtor specii de păsări de animale, de insecte peşti,microbi, bacterii ) a tot ce crede omul că îl incurcă pe el să trăiască fericit şi nemuritor pe pământ. Aceasta sa fie oare iluzia supremă a omului? Iată la câte întrebări trebuie sa îşi răspundă omul de azi, de maine şi dintotdeauna.Pare a fi o datorie pe care el, ca fiinţă inteligentă o are faţă de darul, unic, pe care l-a primit la împărţirea obligaţiilor universale 
  
Să vedem însă dacă natura, universul îl vor lăsa să îşi taie singur ,,craca universală,, pe care creatorul iniţial i-a lăsat-o spre a se bucura de formele unice ale viului inteligent. De lăsat, este posibil să-l lase, poate chiar să,, îl ajute” având în vedere formele violente de manifertare a naturii din ultima vreme. Omul însă este dotat cu inteligenţă, conştiinţă de sine şi poate la momentul potrivit îşi va da seama că trebuie să respecte legile universului dacă nu vrea să redevină prea curând ce a fost iniţial; un simplu atom,o simplă moleculă ce rătăcea bâjbâind prin haosul universal. 
  
de AZED ANGHEL ZAMFIR DAN 
  
Referinţă Bibliografică:
EXTRAS DIN MEMORIA ILUZIILOR / Anghel Zamfir Dan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1641, Anul V, 29 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Anghel Zamfir Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anghel Zamfir Dan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!