CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

PANICĂ LA... METROU!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doamna se integrase printre sărmanii de la Metrou. Ceasu-i biologic se adaptase vitregiei locului. Avea un organism rezistent, trăise fără excese.  
  
*  
  
-Doamnă, Doamnă, îi atrăsese atenţia într-o dimineaţă Niculin, când tocmai se pregătea să meargă la biserică. Îşi netezise părul, îşi răsucise conciul, gata să se-mbrobodească.  
  
De când vă preparaţi de plecare, tipa care vă ia seama în minutul ăsta s-a fredonat prin faţa noastră în sus şi-n jos, s-a tot chiombit, că m-apucaseră nişte draci, să scuzaţi…  
  
-Aşa, aşa, Doamnă ! Că şi eu m-am prins ca şi frate-miu! se vârî şi Hristea. Şi-am schimbat ocheade cu ’mnealui ca să luăm seama ca nu care cumva să vă jicnească ori să v-aplice fro vătămare.  
  
Steliana nici n-apucase s-o ia în obiectiv, cum s-ar fi exprimat majordomii săi, că persoana suspicioasă şi suspectă în acelaşi timp înaintă rapid către ea, îşi azvârli poşeta cât colo şi, apucând-o pe adăpostită de umeri, începu:  
  
-Femeie, spune-mi că nu-ţi zice Steliana! Hei prăpădito, cum îţi spune, scoate cardul să-mi arăţi cine eşti! Hei, n-auzi?! mai strigă cucoana pierzându-şi vocea într-o hârâială sperioasă.  
  
Era vară şi aerul rece din subteran se fugărea cu el însuşi într-un concurs dintre o răcoare şi-o îmbâcseală puturoasă.  
  
Şi asta, şi zarva stârnită, şi starea curioasă a câtorva martori o-nfiorară pe Doamna. Discreţia privind persoana sa, precum şi a celorlalţi nu fusese încălcată pân-acum.  
  
Fiecare ne spuneam despre sine ce şi când ne venea, era un fel de respect subînţeles în această ceată a năpăstuiţilor. Şi-acum se-arată Doriana cu pretenţii de confruntări?! o străfulgeră pe Steliana regretul că geamăna tulburase apele…  
  
În răstimpul ăsta, colocatarii Doamnei o şterseseră englezeşte. Un puştan oploşit de curând pe lângă ei, Ăl Mic strigat, vestise despre o razie a Organizaţiei Pentru Identificarea Persoanelor Fără Adăpost. Năvălise lângă ei şi-i dase drumul ca un măscărici:  
  
-Oh, my God! Ce ţi-e şi cu O.P.I.P.F.A.?! Are, pesemne, plic la marchiză! Să n-am parte, zău! Şi-a-ndesit escapadele!  
  
Haideţi, vira! Dis-per-sa-reeea! mai ordonă el gesticulând tare graţios aidoma unui policeman şcolit, insinuându-le împrăştierea.  
  
Beneficiarii, obedienţi, dădură cu praf de mers care-ncotro.  
  
Niculin şi Hristea stăteau mai depărtişor lâng-automatul cu sandviciuri şi răcoritoare, mimând o strângere de fonduri pentru nişte gustări, c-aveau o ceaţă-n burţi, măi să fie!  
  
Cu ochii trăgeau înspre Doamna, gata să-i sară în ajutor de-ar fi fost cazul.  
  
Când îşi zări confraţii zburătăciţi, gavroche-ul de Metrou se-nvârti pe-un călcâi şi, în paşi de furnică, luă direcţia înspre nucleul frământării zgomotoase de adineauri, întrebându-se cum s-o ajute şi el pe Doamna, că i se-mpărea şi lui de dânsa, o adevărată cocoană cu maniere, cum fusese şi diriga lui de la Cuza  
  
Şi, nici una, nici două, se şi repezi către străină:  
  
-What’s up, mamaie?! Ce, te scularăţi cu faţa la cearşaf?! se dădu el niznai apropiindu-se bine de tot şi ţintind-o cu obrăznicie şi chiar ameninţător pe scandalagioaică.  
  
Dezvoltă-mi la ureche mintenaş ce Curriculum Vitae posezi! Dar încetunel, să n-auză şi gaşperii, că ne iau urma! o avertiză el dorindu-se convingător.  
  
Steliana, încă în şoc, privea siderată şi la soră-sa, şi la băiat, dar muţenia ce-o cuprinsese o împiedica să ia vreo atitudine, astfel c-apărătorul din oficiu îşi dezvoltă în continuare competenţele:  
  
-Pleacă şi te du departe, mamaie, cât îţi zic eu cu frumosul! Dispari, c-acuşi vine potera! Vrei să te ia şi pe matale ăi de la O.P.I.P.F.A.?  
  
Cum întrebata şi gonita Doriana o cam băgase pe mânecă, deoarece muta de Steliana nu se manifesta nicicum, piciul mai aruncă:  
  
-Adică, trăim noi aici ca-n sânul lui Avraam şi vii să ne sperii cu lacrimogene şi sirene?! Ce tot îi zici Doamnei la braşoave, ai?!  
  
*  
  
-Pricepuserăm cam în ce fel stăteau lucrurile, urma să-şi amintească întâmplarea la care ceilalţi n-avuseseră parte să fie de faţă, că doar nu suntem câştigaţi la loz în plic, ce mama ei de viaţă?! se fălise Hristea plin de importanţă.  
  
-De n-ar fi fost Doamna, duetul era de să-ţi rupi capu’, nu alta ! Aveam multă bucurie că ailaltă semăna şi nu prea cu prinţesa noastră, dar când o auzisem chelălăind pe vrăjmaşă, tare i-aş fi rupt fâşu’ că prea… intervenise Niculin.  
  
-Acum când revăd peizagiul, fac haz, dar atunci îmi curgeau lacrimile-n adidaşi, nu alta, mă tăia la ficat, accentuase Hristea explicarea emoţiei trăite.  
  
-Ce mai, un parfum de tablou ! adăugase Niculin, între admiraţie şi regret, că nici lui nu-i era clar cum gândise atunci, pe moment. Când le-am văzut şi-mbrăţişate, îmi venea să râd, aşa era de coolicioasă faza!  
  
Referinţă Bibliografică:
PANICĂ LA... METROU! / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3516, Anul X, 16 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!