CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

ÎNTRE CARANTINIZAŢI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum ne vedem, Nae mă abordează pe muchie de cuţit şi c-un glas parşiv:  
  
-Cred că s-a exagerat un pic cu vacanţa de Paşte, anul ăsta! Trei zile erau suficiente, îngână prietenul meu, vechi de când lumea...  
  
Eu n-am replică, dar mă gândesc milos că pretenaru-mi s-a prostit şi a uitat de izolarea la domiciliu!  
  
Îmi schimb atitudinea când observ că de sub genele-i dese ca nişte adevărate ştergătoare de parbriz, se lasă şiruri de lacrimi care încep să-i băltească pe reverele halatului de casă, confecţionat, probabil, dintr-un material mătăsos. Dă semne de slăbiciune sau ce?! L-a încălecat depresia?!  
  
Uit că sunt în faţa computerului şi-i întind batista mea. O port aşa de pamplezir în buzunarul şemizetei, vestei, hainei etc. Acum e acomodată la haina de casă...  
  
Bâzâitul de Nae nu prinde gafa mea spaţială, fiind cu ochii lăsaţi pe tastatura calculatorului său, pesemne să-şi mascheze, orgolios cum e, slăbiciunea. Bine că umblă, cum zice, pe calculator, de care s-a îndrăgostit nu de mult, dar forever!  
  
I-am stimulat interesul întâi pentru Yahoo, apoi pentru FB, elogiindu-i-le pentru confortul întrebuinţării lor privind rapiditatea şi ora emiterii mesajului care nu deranjează ca o bătaie-n uşă, un SMS ori o sonerie de telefon.  
  
Aaaaa! Vă rog să mă scuzaţi! Am uitat să vă informez că avem o întâlnire pe Zoom! Da, da!  
  
Deşi se manifestă online de puţină vreme, Nae s-a bucurat grozav de propunere, putând să-şi vadă fiul din Etranjeria şi pe amică-sa, vecina lui de bloc, o văduvioară proaspătă, din păcate, monitorizată de alte două vecine de palier pentru că bieţii socializau, până acum, exclusiv prin parc, Mega ori Cafeteria Altfel, toate aflate la doi paşi de bloc.  
  
De-o vreme, poate să-şi vadă natur plăcerea a din urmă în condiţii de chambre şi-n ce vestimentaţie îşi doresc...  
  
Până una alta, Nae îşi revine din apatia de adineauri şi bagă iar o întrebare:  
  
-Știi câte zile nu lucrează bugetarii de 1 Mai, anul ăsta?! Amică-mea se-ncadrează în eşantionul ăstora! M-ar interesa…  
  
În loc să-i replic, bag un Hââm! şi mă scol de la birou. Revin rapid dinspre living c-o sticlă de Vin pastoral de la Mănăstirea Căpriana şi-un pahar în care îmi torn din vinul mântuitor. Sorb rapid, după care-i precizez:  
  
-Se face punte cu 1 Decembrie! Şi m-apucă râsul.  
  
Nae mă priveşte cu bănuieli copiate după ale mele de mai înainte, apoi, se-apleacă şi pune lângă draga-i tastatură o doză de bere alcohol free. O desface şi fără să toasteze soarbe îndelung...  
  
-De când stau atât în casă, m-am apucat de făcut abdomene! vreau eu să-ncalzesc atmosfera. Deja am două!  
  
-Dar n-aveai o bicicletă medicinală?! se intrigă imediat colocutorul, luându-mă în serios.  
  
-Și cu ea, şi fără, tot una-i, punctez. N-am ce le face… mă refer eu la… cele două formaţiuni?!  
  
Abia în momentul ăsta se prinde şi râde silit de politeţe.  
  
-Păi, ce să fac?! întind eu pelteaua.  
  
Îmi arde, ce să zic?! Mi-am mai pus un păhărel, am înşurubat astupuşul, să fiu sigur că nu mă mai ating azi de fiola şi continui:  
  
Mă-ngraş de-atâta stat!  
  
După micul dejun, mă-ntind pe pat să-mi diger cafeaua, ceaiul şi fulgii cu iaurt şi… adorm.  
  
Mă trezeşte alarma la 10.50, s-o iau la picior... până la 12.50. Revin obosit, nu de mişcare cât de mască, pentru că-mi obstrucţionează traficul respirator. Nu-mi valorific niciodată permisia celor două ceasuri de asta...  
  
Acasă fiind, mănânc, igienizez vasele şi m-aşez în fotoliu c-o carte în mână... şi-adorm...  
  
Norocul meu e computerul! Navighez, navighez câteva ceasuri, mai vorbesc pe Zoom şi apoi iar mă culc.  
  
-Vezi dacă-l ai pe fiu-tău de bază?! N-ai timp ocupat pe deplin. Îţi dă cumpărăturile prin uşă, îţi ia resturile menajere şi tot aşa...  
  
Apropo de resturi... La uşa amică-mii stau cu zilele pungi debordante de resturi, PET-uri şi alte ambalaje, în speranţa că i le va sălta fiică-sa când iese... Stă c-un etaj mai sus...  
  
Dar, să vezi şi să nu crezi, tipa trece pe lâng-apartamentul parental de mai multe ori pe zi mereu cu nasul în telefon şi nu ia... mizeriile!  
  
Ei ce zici?! Ai mai pomenit asta în bloc remarcabil, fost civilizat pe vremea lui Nea’ Nicu şi, unde mai pui, într-o capitală a mileniului al III-lea?! Dar anomalia e dinainte de pandemie...  
  
N-avem răspunsul şi, deodată, oftăm la unison, covârşiţi de cumulul de curiozitaţi din viaţa la bloc...  
  
Urmează o pauză, ca să ne luăm medicaţia de seară şi iaurtul pentru cină. Amândoi, la fel, că de-aia suntem de-un leat, nu?!  
  
La el se văd roadele meselor austere; la mine sunt falsificate de ţesuturile mele adipoase, moştenite genetic şi excedate de-o nepăsare din tinereţe, prelungită sine die… Dezinteresul, nu tinereţea!  
  
Mai zăbovim să ne spălăm pe gură şi revenim.  
  
Timpul trece şi ritmul întrevederii devine lejer. Asta ne prieşte, mai ales lui Nae:  
  
-Știi câte schimbări am făcut zielele astea prin casă? mă minunează el.  
  
Şi tot el mă luminează:  
  
-De-atâta relocare a mobilelor, azi nu mai găseam unde se găseşte uşa de la intrare!  
  
Nu râd, că nu-l cred! Şi, ca să nu rămân mai prejos, îi trântesc şi eu:  
  
-Pân-aici ne-a fost discuţia de azi! Te las!  
  
Merg să-mi fac un duş, după care mă voi costuma gigea, mă voi parfuma şi mă voi duce la maşină... c-am atâtea rufe de spălat!  
  
Salut! Pe duminica viitoare, la ora 8!  
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNTRE CARANTINIZAŢI / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3404, Anul X, 26 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!