CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Fictiune >  

ÎN RÂNDUL OAMENILOR, DE FLORII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îndemna dinspre biserică repede, repede în ziua Floriilor, mânată de te miri ce spre casă... Acuşica, pe drum, nu se ierta pentru iuţeala de după slujbă, pentru că se furişase de-a lui Stavrache...  
  
Păi nu cu ea vin acasă totdeauna după slujbă?! Nu dăm în fiece duminică şi pe la Troiţa din vale?! Nu tăinuim noi ca nişte firoscoase cât ţine drumul ăl pietruit?! Nu ne râdem noi că n-avem pe încălţări praul de pe lume, că n-am luat-o prin grădini sărind pârleazuri?!  
  
Strângea la piept ăle zambile sfinţite în lăcaş, parcă se temea să nu le scape.  
  
Salcie n-apucase, că se da în urma miruitului... şi era la lume, stobor, nu alta... O ierta-o Preabunul că nu primise mirul sfânt, c-o fi şi c-o păţi?! îi mergea mintea, când ajunse prin dreptul răchiţilor.  
  
Abia zărit lacul, îşi aminti că omu-său e plecat la munte s-aducă mielul pentru Păştiţe şi că n-a pescuit nima, de n-are nici măcar un chitic de pus copiilor la masă, că-i doar dezleg la peşte de Florii!  
  
Oftă adânc şi fugi către malul apei cu gând... să, ce?!  
  
Îşi făcu trei cruci mari, smulse tot atâtea rămurele de răchită, îngenunche şi nu le cufundă vârfurile în apa liniştită şi caldă decât după ce înfipse în jordii, din mănunchiul avut, câte-o zambilă albă şi groscioară din mănunchiul avut.  
  
Ştia dânsa dintr-o istorie de-a bunică-sii că zambila, pe lângă mirosul ei îmbietor, e poza îndrăznelii, a curajului...  
  
Aş cam avea toate ălea să prind în mreje vreun solzos?! adăugă ea săltând umerii şi zâmbind precum o copilă nevinovată.  
  
Aşteptând izbânda, se ruga Domnului smerită pentru iertareaa cutezanţei sale, când simţi în mâini o mişcoteală grăbită, iar pe faţa bălţii jucând trei rotocoale zglobii! Câteşitrele jordiile se zbăteau de zor.  
  
Lelioara simţi că bucuria o junghie prin piept, urcându-i-se către cap, vrând să iasă prin obraji.  
  
Pe minută, se-nforţă ridicându-se la deal şi scoase trei plătici plumburii la solzi, tare dolofane, pesemne şi pline de icre, visă repejor ’mneaei.  
  
Puse degrabă peştii în baticul de mătase, fără temere c-avea s-o vadă cineva şi să-şi râdă că, deh, femeie măritată, umblă ca fetele ăle mari cu creştetul descoperit. Se încurajă cu gândul că trecuse oţârâşică de vremea prânzului mic şi veniseră toţi de la biserică, fiind strânşi pe la căşi...  
  
Când prinsese peştişorii, şi-aminti cât de binevoitoare sunt ramurile salciilor cu omul, de când le-a menit aşa Maica Domnului, ajutată şi ea de copacii ăştia în drumul spre Fiul Răstignit...  
  
Înainte s-apuce potecuţa, făcu din cele trei undicioare o coroniţă cu gând s-o aşeze la icoană laolaltă cu zambilele sfinţite, apoi o luă la picior, înfericită de izbândire.  
  
Intră în cunie, după ce-şi schimbă hainele de duminică şi pregăti focul la vatră, puse ceaunul de mămăligă, iar jărăgaiul sub grătărel, ca s-arunce fâţoii de-o saramură, aşa ca să fie şi-ai săi în rândul oamenilor cu peşte, de Florii...  
  
Nu peste multă vreme, aşeză pe masă borşul de ştevie, fasolea bătută, acoperită cu solzi de ceapă rumenită în ulei, iar la mijloc, pe cârpător, o mămăligă cât roata carului şi strachina cu saramură.  
  
Erau doar trei la masă, ea şi copiii. Ălora mici le sticleau ochii la vederea peştelui, pesemne adunau şi apă în guriţe, de poftă.  
  
Lelioara se făcea că nu vede, mulţumită c-ăi mici se-ndemnau să soarbă mai abitir ciorba toată din străchioare.  
  
Ca să se veselească şi mai mult copiii de nesperatul dezleg la peşte, mama le spuse şi povestea ştiută din copilărie, despre cum un ţigan nu primise o pălărie nou-nouţă adusă de fiu-său de Florii, fiindcă era furată.  
  
Bătrânul ceruse aceluia s-o facem părăleşte, ca să-mi cumperi niscai peşte, c-o fi taică păcat să-mi dai lucru de furat!  
  
Într-adevăr, copiii pricepură şmecheria bătrânului şi, râzând în hohote, întinseră cu colcovani de mămăligă în zeama usturoiată de peste plătici, înghiţind cu mare poftă.  
  
Referinţă Bibliografică:
ÎN RÂNDUL OAMENILOR, DE FLORII / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3390, Anul X, 12 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!