CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

DÂND BIR...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E încă lumină şi la orele 17?! Ce s-a mai lungit ziua! îmi zic şi privesc îmbucurat de fenomen prin fereastra deschisă a camerei.  
  
Profită de-aşa oportunitate şi draga mea consoartă. Îşi dă seama c-ar face la cină o budincă. Are de toate, doar pastele nu sunt acasă, îmi spune ’mneaei lărgindu-şi guriţa într-un zâmbet cuceritor, întărit şi de ochiade pline de alint.  
  
Nici la această vârstă înaintată nu mi-am revenit din sentimentalisme şi accept s-o pornesc după materia de bază a budincii.  
  
Până la Supermarket am ceva de mers, dar, cum beneficiez de gratuitate RATB, îl iau pe 102.  
  
Mă uimeşte că autobuzele circulă goale şi în pereche la ceasurile astea, când se vine de la serviciu acasă. O iau pe-a doua... De altfel, şi prima tot liberă părea...  
  
Urc şi mă bucur de aerul condiţionat, de spaţiu.  
  
N-apuc să duc la bun sfârşit bucuria c-o frână intempestivă mă deplasează de la uşa din mijloc înspre parbriz!  
  
Icnesc de... satisfacţie (?!) privind prin geam înainte crepusculul... De-al cui declin era gata-gata să se facă vorbire, mă-ntreb refăcând mental sinonimul cuvântului crepuscul şi rămân în continuare strâns ancorat de bara de protecţie a bordului maşinii...  
  
-Iertare, tataie! mă ia la sentiment şoferul, după care mă consideră şi cu explicaţia demersului său rutier.  
  
Rulam ca lumea, aţi văzut, cu viteza micşorată, doar se apropia locul staţionarii?! Dar o zăludă blondă mi-a tăiat dintr-odată calea... s-ajungă pe trotuar, la oprire... Să mă fi luat, pesemne, drept transportorul ei favorit, mai ştii?! Aţi accepta...  
  
Nu-l mai ascult. Îmi fac semnul crucii cu limba c-am scăpat şi zâmbesc, doar l-am dus?! Pe cine?! Pe destin, bineînţeles! Exact ca pe vremea cravatei roşii... Să nu mă autodivulg?!  
  
Azi te râd cei din jur de mulţumeşti Domnului... Te vor discret, că n-au loc de tine, credinciosul smerit, cu semnele sardonice ale ateismului lor, cu vorbăraia pe mobil, urlată precum emisiile unui stand-up dintr-o tavernă...  
  
-Lăsaţi, lăsaţi, încerc să-l temperez pe şofer. Totul e bine când se sfârşeşte cu bine, mormăi în vreme ce mă retrag spre mijlocul maşinii un pic slăbit.  
  
Spaţiul e liber, berechet! Doar scaunele sunt ocupate... Și ce-aş mai sta?!  
  
Nu vizez cu privirea pe nimeni, dar parc-am zărit că sunt doar tineri, unii chiar foarte gălăgioşi, antrenaţi în discuţii, glumiţe... aşa că nu s-au prins c-a fost o frână călcată îndelung ori că autobuzul a oprit şi înaintea locului de staţionare sau de intempestiva-mi deplasare... În fine, n-avuseseră vreme de aşa ceva!  
  
Minutul de oprire a zburat... De ce-o fi adăstând atât, mă-ntreb oarecum impacientat de zăbavă. Mai am trei staţii până la Supermarketul preferat şi-ntârzii, iar Luxiţa mea se-ngrijorează pentru mine, ca pentru mine, dar pentru budincă?!  
  
Probabil că blonda şi-a risipit curajul în traversare, mă socotesc, nu îndrăzneşte să urce...  
  
-Se vede că şi-a luat seama?! Blondă, blondă, îns-a tras... o spaimă! De s-ar fi încumetat să-mi onoreze maşina, n-ar fi scăpat aşa, cu una, cu două! îl aud vorbind pe şofer gândind la unison cu mine.  
  
Neştiind cui se adresează, reacţionez doar nonverbal, bâţâind capul dintr-o parte în alta precum un pendul neostoit.  
  
Realizez că s-ar fi adresat mie, abia când îl simt suflându-mi călduţ în ceafă şi făcându-mi invitaţia să m-aşez:  
  
-Luati loc, luaţi loc! mă pofteşte el conducându-mă de un cot înspre faţa maşinii, timp în care priveşte zâmbind îmbietor când spre dreapta, când spre stânga.  
  
Atitudinea mă cam deranjează. N-am dat încă în mintea copiilor să cred că s-ar afla vreun bun samaritaean care să-mi cedeze scaunul?! Şi, oricum, nu mai e mult de mers!  
  
-Cobor îndată, nu va mai deranjaţi, îi zic încetunel peste umăr şoferului.  
  
Ritmul alert al respiraţiei sale mă intrigă şi l-aş ruga să... N-am timp să-mi exprim părerea că trebuie să se calmeze, fiindcă-l aud:  
  
-Stimate Domnule, vă rog, aşezaţi-vă! Şi-mi indică scaunul său. Este unicul neocupat! Să pornim, v-aş pofti! mă-ncurajează.  
  
Intru în joc şi mă conformez. Ba, mai mult, plusez tot gestual, apucând cuceritor cu braţele volanul.  
  
-Sunt gata! rostesc plin de hotărâre cu glasul cel mai baritonal avut.  
  
O zaveră se declanşează pe moment... Nu-mi trece prin cap ce i-a săltat din fotoliile călduţe?!  
  
Nici nu trebuie să-mi arunc privirea în retrovizoare ca să constat efectul vorbelor rostite de conductor!  
  
Înştiinţarea despre ocupanţii preocupaţi până mai acum îmi parvine decibelic... Absenţii de până mai adineuri prinseseră de veste întâmplata cu locul şoferului şi-acum se buluceau ca zăluzii spre uşi, dorind s-achite fapta dând bir cu fugiţii...  
  
Referinţă Bibliografică:
DÂND BIR... / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3355, Anul X, 08 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!