CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

ISTORIE LOCATIVĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Adaptat cu multă stăpânire de sine şi cu voinţă la condiţiile capitalismului dâmboviţean incipient, încerc, totuşi un disconfort... Căminul mă frustrează de ceva impus de legile firii, de cele sociale, de cele... îmi dezvăluie intervievatul, într-un fel jenat de circumstanţa în care se află.  
  
-Dezvoltaţi, vă rog, îl îndemn eu plin de competenţă reportericească pe-afară, dar, pe dinăuntru, uimit de personalitatea celui din faţa mea.  
  
-Sunt locatar de-o viaţă în acest bloc ceauşist, cândva etalon de perfecţiune a discreţiei între vecinii care se cunoşteau numai după cartea de vizită a apartamentului, nu ca în prezent, când numele nu-ţi spune absolut nimic! Informaţia asupra colocatarului astăzi ţi-o dă exclusiv defecţiunea comportamentală...  
  
-Nuanţaţi, nuanţaţi! mă milogesc eu în hăinuţa mea perforată de presimţiri...  
  
-Evidenţa celor spuse mai înainte mă zgribuleşte cumva, deşi sunt bine îmbrăcat, caloriferul din încăpere se-arată prietenos, ciuvica de pe biroul meu, evocându-mi zona coniferelor de unde provine, îmi ocroteşte spiritul, ca să zic aşa... îmi răspunde persoana.  
  
Reamintindu-mi că ne găsim în biroul său, iau seama insistent prin jur, observând o cameră nu mare, plină de cărţi, având la fereastră, pe masa de scris, computerul şi două pahare de plaivazuri de tot felul, un alai insolit pentru statueta bufniţei pomenite de repondent...  
  
-De ce apărat?! insist.  
  
-De una, de alta... de neplăcerile vieţii de azi trăite la bloc.  
  
-Chiar aşa?! mă dau contrariat de parc-aş vieţui într-o colibă situată în mijlocul pădurii, un adevărat Eden al vegetalului şi ciripitului de păsări, nu tot într-un aşezământ supraetajat.  
  
-Nu mă lamentez, îmi zice răspicat distinsul partener de dialog. Doar reiterez aici ideea că traiul citadin de la bloc nu-ţi mai asigură pacea căminului, astfel că-n apartamente nu mai aflăm energie să ne reîncărcăm bateriile pentru vicisitudinile de-afară, din societate...  
  
Dau compătimitor din cap... E un fel de aprobare a celor ce vor fi spuse în cele ce urmează. Sau ce?  
  
Oricum omul vorbeşte bine, dar prea metaforic pentru mine.  
  
L-am rugat când, ne-a făcut cunoştinţă Don’Primar, să zică ce are de zis vis-à-vis de tema urmărită de sociologii Primăriei - PAGINI DE ISTORIE LOCATIVĂ LA BLOC, drept pentru care îi fac semn să vorbească în microfon.  
  
*  
  
-Locuiesc la nivelul 7, intr-un bloc de 8! M-am născut la 7.07.47. La 7 ani am intrat la primară. M-am însurat în ’77 şi am supravieţuit bine mersi...  
  
Şi, tot aşa, 7 s-a băgat peste mine, încercând să mă convingă de oblăduirea sa…  
  
Ştiam că numărul 7 ar sugera capacităţi însumate de personalitatea nativilor în ziua a 7-a. Şi m-am regăsit, căci sunt inteligent, un spirit analitic, avid de cunoaştere, studios, meditativ.  
  
Ce să zic?! Sunt perfectul beneficiar al celor 7 uşi ale comunicării: 2 ochi, 2 nări, 2 urechi şi... 1 gură!  
  
Am aflat, în ani, că viaţa omului este etapizată pe cicluri de 7 ani... că sunt 7 păcate de moarte, că 7 culori are curcubeul... c-avem 7 minuni ale lumii, că omenirea e creatoarea a 7 arte, că ziua odihnei este a 7-a... că sunt 7 note muzicale şi tot aşa...  
  
Am înclinat să cred că număr magic e 7, că din momentul 7 îmi pot depăşi  
  
condiţia terestră şi-mi pot îndrepta privirea către necunoscut, aspirând la perfecţiunea spirituală! Şi tot aşa...  
  
Dar de 7 ani, apologia beneficului 7 s-a disipat!  
  
De ce? Fiindcă de-atunci etajul 7 mi-e nefast, căci eu şi colega de apartament (cum analitic este numită soţia, că nu se mai poartă mariajul, fiind o cutumă desuetă, doar ţine de...trecut) suntem prinşi între nivelele 6 şi 8 ca într-un senvici, că altfel nu-mi vine-n minte să sugerez încorsetarea...  
  
Sub apartamentul nostru, de când s-a născut, vlăstarul de 47 de ani, al unor paranoici, orfan de puţin timp, îşi trăieşte la paroxism orgoliul, nesocotind, ca şi genitorii săi, odinioară, legea presupusă de viaţa... la bloc.  
  
Sub apanajul maniei persecuţiei, se strecoară prin casa scărilor ca ostracizat de nălucile galonate ale securităţii, aruncând anatema asupra majorităţii vecinilor în discursurile furibunde către sinele său, desfăşurate între miezul nopţii şi... ora 7 dimineaţa, când, acţionând cu surle şi fanfare, se dezice de resturile menajere la ghena tupilată în cămăruţa dânsei, dar lipsită de uşa din dotare de către amicul în discuţie...  
  
După un vijelios raid prin pieţe şi magazine, revine furibund la domiciliu unde are conversaţii telefonice gălăgioase in extremis până după orele 14 (7 ori 2?!), când, prin acelaşi gest teatral şi sonor, îşi trânteşte recamierul în care doarme de când s-a mutat din pătuţ... făcându-ne să retrăim panica grozavului cutremur din ’77. Intempestive torente de Niagară îi întrerup amorţeala onirică, apa băii trezind şi morţii prin eliberarea sa vreme de cca. 1 ceas...  
  
Cam asta-i felia de jos a tartinei în care suntem incluşi.  
  
Felia de sus e mai proaspătă, dar şi ea creşte în vigurozitate, nici o grijă, căci la 8, mutat de peste 7 ani, un cuplu silenţios ar da bine ca vecini dacă ar putea sau ar dori să se achite de minunata responsabilitate de genitori... intervenind firesc în manifestările odraslei.  
  
Devreme, am ştiut că propriul bebe dobândit se deplasează cu preumblătoarea, căci o bubuială scrâşnită ne alinta când nici nu visam urechile noastre bine funcţionale şi la pensie. Se petrecea asta în afara unor încadrări orare civilizate.  
  
N-am reacţionat. Şi mie, şi consoartei ne sunt dragi copiii. Ne-am bazat şi pe ideea preconcepută, dar perfidă, că, odată cu micuţul rod al căsniciei, vor creşte inclusiv părinţii.  
  
N-ai să vezi?! Nu s-a întâmplat, căci ne-au desemnat descoperitori fonici al mersului rapid şi cu tricicleta... şi cu rolele... chiar şi ai satisfacţiilor trăite de jocurile cu bile... de tumbele circăreşti... de şedinţele de igienă corporală zilnice, desfăşurate în camera de baie, doar după orele 23 şi-n alaiul multor decibeli.  
  
De doi ani, de când fructul dragostei lor e înregimentat şcolar, suntem la curent când se-alege toaleta de a doua zi, seara şi dimineaţa fiind străfulgerate de zeci de ori sertarele răspunzătoare de hăinuţele copilei, mânuite abulic de micuţă.  
  
Şi totul ar fi cum ar fi, dacă, la venirea dinspre şcoală aburcarea etajelor n-ar suna ca o înfiorătoare invazie a blocului, când ghiceşti o panică dincolo de uşi, fiindcă micuţei nu-i convine elevatorul, ea urcă pe scări chiar şi când acesta funcţionează!  
  
Degeaba a strecurat soţia, absolut diplomatic, sugestia mutării efectelor dinamicii valorificate în apartament, că mişcarea e mult favorizată de-i făcută în aer liber, de pildă, în Titanul nostru iubit şi situat la doi paşi de bloc...  
  
N-am realizat nimicuţa! Ba, cineva din familia pomenită, la un moment dat, uimit de cerinţele mele normale pentru respectarea liniştii, măcar între 14 şi 16, m-a considerat cu prezidenţiabilul iohannist şi atât de neinspirat Ghinion! pentru vina că nu suntem hipoacuzici.  
  
Noi, locatarii de la 7, suntem plini de speranţe, întrucât se întrevede sprijinul bunicii în amortizarea suferinţei, persoană încă tânără, plină de condescendenţă şi benevolenţie faţă de noi... şi cu care suntem şi prieteni pe căile media de socializare.  
  
*  
  
Acestea fiind zise, îl întreb de-ar mai adăuga ceva?!  
  
Îmi răspunde amabil că interviul acordat e pentru dumnealui Primo Tempo al unei plângeri ce va să facă la Poliţie, unde s-a făcut vorbire că se ia în seamă disconfortul provocat la bloc, sancţionându-se vinovaţii cu amenzi sau prestarea de muncă în folosul comunităţii…  
  
Eu, în timp ce mă pregătesc să plec, îmi zic în gând că interviul e reuşit, mai puţin mărturisirea din final, parcă formulată de o persoană onirică...  
  
Referinţă Bibliografică:
ISTORIE LOCATIVĂ / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3327, Anul X, 09 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!