CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

BLESTEME
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Căzuse de pe cal sub ploaia de şrapnele fierbând înverșunat. Abia de auzise nechezatul spăimos al animalului împuns de focuri. Întins pe spate, cercetase cerul.  
  
Spre zări, o pălălaie închipuită învăluia-n durere şi pe muierea sa... zbătându-se, chemându-l...  
  
*  
  
-Plezni-ţi-ar maţele-n tine, Lampie, că m-aduseşi pe vatră şi tu luaşi frontu-n picioaaaare!  
  
Venire-ai când s-o rădica tătica de unde-i dus!  
  
Zice-ţi-ar sărindarele popa Hârcă să-ţi zică, de piticanie ’telectuală, că mă dădu nenea după tine, că eşti avut şi te durea-n cot de fetia mea pierdută devreme!  
  
Sări-ţi-ar ochii din cap să-ţi sară, să nu mai vezi calea de-ntors, că-ţi picai cu tronc şi nu te lăsaşi până nu mă luaşi!  
  
Aşa se trezi adinenea alde Sila din Racoviţa, venită-n Vlădeni după om. Şi l-ar mai fi arvunit şi Răului, dacă, venind din şopru cu scurtături pentru foc, o piatră nu i-ar fi pus piedică.  
  
-Ba! se răsti la un glas ce-i sufla nedumeriri în urechea a stângă, a de-o iţea din basma când ierea făcută şi, pesemne, îi vuia capul ori cine-știe de ce.  
  
Mumă-sii nu-i zic nimic! Doară-i la locul ei! Acia am găsit-o când am poposit la mândrul, călca-l-ar calul să-l calce, că mi-a zis în poştală că-i la călăraşi luat!  
  
De, se dă om de munte piticania pământului, că nu s-a urcat el pe scăunel când furăm la pozat înainte de nuntă?!  
  
Ajunsă în camera a bună, se opri din blenţănit cât să mai soarbă din troacă-o înghiţitură de rachiu, uitat nebăut la culcare, dar nu-l dovedi!  
  
-Se vede că-i mai mult de-o juma’, îşi zise mirată că nu-ncăpuse băutura în ea.  
  
Apoi râse ca o zăltată când şi-aminti c-al ei, de, Lampie, ierea nebăutor. Şi râse iar gata-gata să se-nece.  
  
-Auzi ’mneata la mine! Cică-i cruce de voinic?! Apăi ce bărbat nu bea?! Da’ iel, piticania, cică are glagorie în cap şi... Arză-l-ar focu să-l arză!  
  
Vai, vai, biata Sila! Că n-apucă să-i zică mai multe... când se-ntâmplă nefăcuta! Ooof, ooof! Abia când pălălaia din sobă-i sărise în faţă şi-aduse aminte c-avea copilul aşezat în şorţ.  
  
Arsura o chiorâse… Păi, cum dară?! Sprâncenele-i sfârâiau ca greierii, de-i trase un urlet de-a usturime şi-un grăunte de păr ars i se prelinse pe-o ploapă făcând cărăruie pe dreapta feţii până-n guşă, de-o ustură să-şi blesteme zilele, nu alta!  
  
Izul de rachiu azvârlit de gura Silei se unea cu mireasma călduţă de lapte acrişor aruncat din guriţa sugarului înecat de plâns...  
  
Pruncuşorul n-apucase a striga de uluire şi pripeală, că un tremur îl cuprinsese pornind vărsătura.  
  
Se-adunase ghemotoc, prigonit de chin, mai, mai să se bage la loc în pântecele mumă-sii...  
  
Spăimoasa durere-o sugrumă pe femeie când înţelese că vâlvătaia se pornise după ce botezase gătejele cu ce mai rămăsese în trocul cu tăria!  
  
Apucă să se tragă pe spate cu pruncul pe sus, încrucişându-şi braţele peste mogâldeaţa înfăşurată în trenţe arzând şi trase un chiot:  
  
-Lampie, Lampie! Unde ieşti, că pe noi focu’ ne arsă?!  
  
Referinţă Bibliografică:
BLESTEME / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3306, Anul X, 19 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!