CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

ÎNTRE AMUZAMENT ȘI REGRET
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-N-am înţeles bine unde ai trăit păţania?! La Cornu sau la Corbu?! se intrigă Sidonia după ce-i povestii întâmplarea.  
  
-Stai! Nu de Cornu e vorba! Ştiu, că acesta e o fixaţie montană pentru cine are bani, dar şi morbul mimetismului...  
  
Nu poţi zice că aşezarea prahoveană nu-i aşa şi pe dincolo... E chiar o localitate urbană în plină dezvoltare în care hălăduieşte un fost ministeriabil, care a dat şi tonul venirii aci a multora.  
  
Nu, nu de Cornu, ci de Plaja Corbu! N-ai auzit de asta?! E cea mai nouă de pe litoralul nostru la Marea Neagră...  
  
A apărut de neunde... ridicându-se pe locul întâi între staţiunile de tip european, o plajă lată... lacul Corbu, la doi paşi... linişte ca la-nceput de lume... armonie între cer şi pământ, exultând de muzica firii...  
  
-Cum n-am fost de nişte ani buni la mare, nu-s în temă, regretă Sidonia.  
  
-Vezi de ce mă ai de prietenă?! o întreb bucuroasă. Ca să ştii, se găseşte aproape de Mamaia şi Năvodari, la Nord, iar la Sud e vecină cu rezervaţia Deltei Dunării.  
  
În această vară am căutat-o fiindc-am auzit că este retrasă, aproape sălbatică şi foarte liniştită... Nisipul?! O pudră arămie amestecată cu argintoase cochilii de scoici. Iar marea?! Reală oglindă salină?!  
  
-Și-atunci, cum îţi explici întâmplarea?! insistă amica mea.  
  
-Pesemne, unii oameni, ahtiaţi de socializare întâmplătoare... sau de o etică mai îndoielnică... încerc să-mi explic, nereuşind.  
  
Poate a fost... o glumă a cuiva neinspirat sau o repetiţie a intrării în atmosferă, tema de actorie pentru studenţii mei din anul întâi?! Se poate lua oricum...  
  
*  
  
-Ce ziceai de inspiraţie, delicata mea?! ne ispiteşte Ada, sora mea, făcându-şi apariţia in living.  
  
-Nimic important, caut eu să evit reluarea subiectului cunoscând ce gură spartă e mezina mea, care poate deveni oricând o teribilă colportoare şi o porta-voce întru răspândirea exclusiv a întâmplărilor celorlalţi...  
  
Mă prevalez de corespondenţa stringentă online pe care trebuie s-o trimit şi părăsesc încăperea, lăsându-mi prietena pe mâna şi pe curiozitatea soră-mii...  
  
*  
  
-Și, cum mi-a zis! Era la mare... începe Sidonia.  
  
-Aha! Ştiu! Ticăloasa! A refuzat oferta tovărăşiei mele! Zicea c-am crescut şi-mi pot găsi alte oportunităţi de vacanţă... Oricum, în pustietatea de-acolo, n-am pierdut decât soarele şi marea, nu?! se prefăcu tânăra indiferentă.  
  
-Ei, aş?! Ascultă-ncoace! preludie Sidonia naraţiunea păţaniei mele.  
  
Cică stătea sub umbrelă în prima zi fierbinte, fierbinte de mare. Se credea într-o buclă de timp solitar, fericit...  
  
Dar odihna s-a frânt… când un individ a intrat în vorbă cu ea:  
  
-Ce căldură?! începuse acela. Nu-s pregătit pentru soarele ăsta! Şi nici un loc să te-ascunzi în această pustietate... mai adaugă luând seama la umbrela Melei.  
  
-Păreţi o persoană matură... mă-ntreb de ce nu v-aţi pregătit, făcând expuneri la soare înainte de-a veni aici?! Măcar în weekend să vă fi dus la un ştrand undeva... îi stopează admiraţia Stăpâna Inelelor.  
  
-Vai, domnişoară, permite-mi să-ţi spun cine-s! Mă numesc Boby-Cinci Sezoane perdant repetat la Şefi la Cuţite! Nu ţi-am zis din prima… gândind că mă ştii de la televizor.  
  
-Și ce meserie ai, dacă nu-s prea curioasă, fiindc-am auzit că nu vizează show-ul doar specialiştii?! întrebase Mela aşa ca să se afle în treabă, dar şi de teamă să nu pară arogantă.  
  
Doar, la valoarea dumneaei, nu s-ar fi cuvenit să vorbească necunoscuţilor, nu?!  
  
-Sunt ospătar la Mizil, specialist în şniţel vienez! se-nfoiase tânărul.  
  
Fără chef, totuşi Mela se interesează în fals:  
  
-Ei, na?! Şi cât costă porţia la voi?  
  
-Şi cu des frites?! se dădu cultivat omul.  
  
-Fără! preciză mirandolina de soră-ta.  
  
-Cum fără?! Doar te-am servit eu?! O farfurie cu şniţel şi prăjiţi! uită el de fandoseală, prins de joc.  
  
-Ei, nu mă-nnebuni?! pară ea intrând în atmosferă. Doar şniţel, m-auzi?!  
  
Ospătărelul îndârjit de controversă, uită de pârjolul solar şi de adăpostirea sub umbreala Melei, aşezându-se în genunchi dinaintea duducii. Ştie sigur ce comandă a luat şi-i dă mai departe:  
  
-Am adus şi cartofi! Stai aşa! Chiar şi două chifle calde cu susan, făcute loco! Asta ai de plată! declară ultraconcentrat înspre sine năucul.  
  
Dar încăpăţânata îi dă înainte:  
  
-Nici gând! Plătesc doar şniţelul! Atât am consumat!  
  
După o scurtă pauză, el capitulează parţial:  
  
-Fie! Lasă cartofii şi chiflele pe spezele mele! Eşti mulţumită domnişoara conumatoare?!  
  
La momentul acela, plină de indignare, ofuscată foc, Mela revine la realitate:  
  
-Recunoşti sau nu că am consumt exclusiv una porţie de şniţel? Că dai tu banii pentru cartofii şi pâinea pe care pretinzi că mi le-ai adus, te priveşte... dar cu mine sub parasol nu pupi, află?!  
  
*  
  
Din camera mea aud o cascadă prelungită de... râsete, apoi, mezina iese trântind uşa sufrageriei strigând către casă:  
  
-Aha! Credea că n-am să aflu nimic despre vacanţa ei la Corbu?!  
  
Dacă mergeam şi eu, n-ar fi trăit aşa basme?! Şi-i dă iar drumul unui şirag de gâlgâieli combinate de râs între amuzament şi... regretul că n-a fost de faţă?!  
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNTRE AMUZAMENT ȘI REGRET / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3257, Anul IX, 01 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!